Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă, până la 9 mai, Guvernul este demis / Igor Dodon și (im)posibilitatea de a organiza alegeri parlamentare anticipate în 2020 | Actualitate
Astăzi 21 Septembrie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 12:34
Abonamente

Actualitate 22 Aprilie 2020, ora 12:14

Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă, până la 9 mai, Guvernul este demis / Igor Dodon și (im)posibilitatea de a organiza alegeri parlamentare anticipate în 2020

Marime Font

Igor Dodon ne-a obișnuit deja că, atunci când are o problemă în coaliția de guvernare, iese și îi sperie pe PD-iști cu alegerile anticipate. În contextul discuțiilor pe marginea păgubosului acord de credit cu Federația Rusă care generează multe întrebări chiar și în rândul PD-ului, Igor Dodon a anunțat aseară că sunt posibile alegerile parlamentare anticipate. Și încă împreună cu alegerile prezidențiale.

Haideți să vedem dacă ceea ce spune Dodon este un lucru realist (din punct de vedere constituțional) sau este un (nou) ”bluf” al unui jucător de poker (chiar dacă el își spune ”șahist”). Două întrebări aici:

1) ESTE POSIBILĂ DIZOLVAREA PARLAMENTULUI PÂNĂ LA ALEGERILE PREZIDENȚIALE ȘI, DACĂ DA, ÎN CE CONDIȚII ȘI CARE ESTE CALEA DE URMAT?

Loading...


2) ESTE POSIBILĂ ORGANIZAREA ALEGERILOR PARLAMENTARE ANTICIPATE ÎMPREUNĂ CU CELE PREZIDENȚIALE?

I. Legat de prima întrebare, precizez că, pentru a avea alegeri anticipate, trebuie dizolvat Parlamentul.

Ca să fie dizolvat Parlamentul, nu e suficientă dorința lui Igor Dodon, ci este nevoie de întrunirea condițiilor prevăzute de art.85 din Constituție. Acesta prevede următoarele:

”(1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

(2) Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

[…]

(4) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.”

Având în vedere alin.(4) [apropo, acest alineat este aplicabil în totalitate, or Hotărârea Curții Constituționale prin care se afirmă contrariul (nr.29/2015) a fost emisă atunci când Președintele era ales de Parlament și nu de popor], scoatem ultimele 6 luni din mandatul lui Igor Dodon – perioadă în care Parlamentul nu poate fi dizolvat. Întrucât mandatul acestuia expiră la 23 decembrie 2020, rezultă că termenul-limită pentru dizolvarea Parlamentului este 22 iunie 2020. Anume cel târziu la 22 iunie 2020 trebuie emis decretul de dizolvare a Parlamentului.

Pentru a dizolva Parlamentul, este necesar ca legislativul să nu reușească investirea unui Guvern după expirarea a 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură (drept discreționar al Președintelui) sau să nu reușească investirea unui Guvern după expirarea termenului de 3 luni de la data apariţiei circumstanţelor ce au determinat necesitatea formării unui nou Guvern (obligație a Președintelui).

Condiția legată cu cele 3 luni este inaplicabilă în cazul nostru, or astăzi este 22 aprilie 2020, deci până la data-limita când poate fi dizolvat Parlamentul (22 iunie 2020) sunt mai puțin de 3 luni. Rămâne partea legată de expirarea a 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Accentuez că, prin prisma acestui temei, Parlamentul poate fi dizolvat doar DUPĂ EXPIRAREA A 45 DE ZILE DE LA PRIMA SOLICITARE. Nicidecum nu mai devreme de expirarea celor 45 de zile.

Dacă scoatem cele 45 de zile de la termenul-limită de 22 iunie 2020 (când Parlamentul poate fi dizolvat), ajungem la data de 9 mai 2020. Altfel spus, pentru a se putea dizolva Parlamentul actual, la 9 mai 2020 cel târziu trebuie să fie făcută prima solicitare de investire a unui nou Guvern.

Dar pentru a se ajunge la prima solicitare de investire a noului Guvern, este nevoie de: 1) demiterea sau demisia Guvernului Chicu; 2) consultarea fracțiunilor în vederea desemnării unui candidat funcția de Prim-ministru; 3) emiterea decretului de desemnare a candidatului la funcția de Prim-ministru; 4) formarea listei Guvernului și a programului de activitate; 5) înaintarea de către Prim-ministrul desemnat a demersului cu privire la investire. După aceasta, investirea Guvernului trebuie dezbătută în ședința Parlamentului. Chiar dacă există mai multe acte contradictorii ale Curții Constituționale cu referire la momentul când se consideră epuizată prima solicitare de investire, inclusiv prin prisma ultimei hotărâri a Curții Constituționale cred că acest moment va fi convocarea Parlamentului în ședință plenară pentru a se expima votul asupra Guvernului, sau, dacă acest lucru nu se întâmplă, expirarea a 15 zile de la data desemnării candidatului la funcția de Prim-ministru. Altfel spus, pentru a se îndeplini ceea ce spune Igor Dodon privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate, până la 9 mai 2020 Republica Moldova trebuie să rămână fără un Guvern plenipotențiar și, tot până la această dată, noul Prim-ministru desemnat trebuie să vină în plenul Parlamentului ca să ceară votul de investitură.

II. Cu referire la cea de-a doua întrebare – este posibilă organizarea alegerilor parlamentare anticipate împreună cu cele prezidențiale –, răspunsul este NU categoric.

Chiar dacă admitem că la 22 iunie 2020 se emite decretul de dizolvare a Parlamentului, conform art.61 alin.(3) din Constituție, alegerile trebuie să se desfăşoare în cel mult 3 luni de la dizolvarea Parlamentului. Adică cel târziu 22 septembrie 2020.

Dar dacă Igor Dodon demisionează din funcție? Nici în acest caz nu este posibil, or jurisprudența Curții Constituționale interzice organizarea concomitentă a alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.

Concluzii:

1) Teoretic și ipotetic, Parlamentul încă poate fi dizolvat. La modul practic, este aproape imposibil.

2) Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă până la 9 mai 2020 Guvernul actual este demis sau își dă demisia. Tot până la 9 mai 2020 noul candidat la funcția de Prim-ministru trebuie să vină deja în Parlament cu prima solicitare de investire.

3) Dacă până la 9 mai 2020 aceste lucruri nu se întâmplă, dizolvarea Parlamentului nu mai este posibilă până la alegerile prezidențiale din acest an.

4) Organizarea alegerilor parlamentare anticipate împreună cu alegerile prezidențiale nu este posibilă.

Sergiu Litvinenco / Facebook.com 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Culinar.md 21 Septembrie 2020, ora: 12:34

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

 Toamna vine peste noi şi fiecare gospodină se gândeşte la ce va avea în cămară la iarnă. Murăturile nu trebuie să lipsească, merg de minune cu mâncărurile grase din timpul iernii, rezistă în timp şi păstrează calităţile curative ale legumelor proaspete.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 21 Septembrie 2020, ora: 12:17

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2, pe ultima sută de metri. Cât de otrăvit este acest proiect?

Două nave rusești venite săptămâna trecută pe Marea Baltică arată clar că Rusia dorește să finalizeze cât mai rapid gazoductul Nord Stream 2. Nava de aprovizionare „Ivan Sidorenko”, din Sankt Petersburg, a acostat joi dimineață în portul Sassnitz Mukran,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 12:00

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Cum să slăbești rapid cu DIETA cu roşii şi castraveţi. Dieta gospodinelor

Scapă rapid de 5 kilograme în doar 7 zile cu dieta cu roşii şi castraveţi. Acest regim de slăbire este uşor de ţinut şi are rezultate rapide.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Septembrie 2020, ora: 11:58

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

Cel puţin opt morţi şi zeci de persoane prinse sub dărâmături la Mumbai, în urma surpării unei clădiri

 Cel puţin opt persoane au murit luni la Mumbai, în India, unde un imobil de trei etaje s-a surpat, la periferie, potrivit presei locale, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 21 Septembrie 2020, ora: 11:50

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

America, lovitură DURĂ pentru chinezi. TikTok și WeChat, interzise în Statele Unite: ce a decis Administrația Trump

 TikTok și WeChat vor fi interzise în Statele Unite, potrivit unui nou set de reguli adoptate de Administrația Trump. Statele Unite au pus de multă vreme gând rău aplicațiilor provenite din China, pe care le acuză că sunt o amenințare la adresa securității...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Septembrie 2020, ora: 11:00

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 09:56

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

Accident grav în satul Negureni cu șaisprezece victime

 Un microbuz cu pasageri a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț, la Telenești. În urma accidentului, care a avut loc în această dimineață, șase persoane au ajuns la spital cu diverse traumatisme. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2020, ora: 09:38

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

Calendar 21 septembrie: 1990 - Tribunalul Militar l-a condamnat pe Nicu Ceaușescu la 20 de ani de închisoare

 454 - A murit generalul Flavius Aetius, supranumit „ultimul roman” , conducătorul coaliției care i-a învins pe hunii lui Attila în lupta de la Câmpiile Catalaunice, mare bătălie câștigată de Imperiul Roman de Apus (n. 396). 1452 - S-a născut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:36

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova

Sub pretextul carantinei, Tiraspolul decide unilateral noi restricții de circulație pe teritoriul R. Moldova Foto: simbol

Întreprinderea de stata Bacul Molovata, care gestionează podul plutitor ce face legătura pe Nistru dintre mai multe sate subordonate Chişinăului, dar amplasate pe malul stâng al Nistrului, anunță că administrația de la Tiraspol a interzis de vineri, 18 septembrie, tranzitul prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2020, ora: 08:00

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

Horoscopul zilei de azi LUNI 21 SEPTEMBRIE 2020. Găsești soluțiile transformatoare?

  Mercur face cuadratura cu Pluto in Capricorn, marcand inceputul unei saptamani intense. Gandurile tale calatoresc cu mii de kilometri pe ora. Renunta la orice obsesie negativista. Este timpul pentru solutii transformataoare. Concentreaza-te!

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 21 Septembrie 2020, ora: 07:54

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)