Social

Parlamentul şi Guvernul se bat pentru cantităţile de droguri şi substanţe psihotrope

Un deputat a depus pe acest subiect o sesizare la Curtea Constituţională.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituţională de deputatul PCRM Elena Bodnarenco. Aceasta solicită Curţii să se expună dacă Guvernul are temei legal de a stabili cantităţile de substanţe pshitrope şi precursori ai acestora. Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr.79 din 23 ianurie 2006. Aceasta conţine o listă cu substanţe narcotice şi psihotrope, dar şi cantităţile acestora, delimitate în „mici”, „mari” şi „deosebit de mari”. Aici este elementul – cheie : în funcţie de cantitatea depistată la o persoană, fapta urmează să fie calificată drept contravenţie sau infracţiune, adică dacă va scăpa cu o amendă sau va face închisoare.

Această listă conţine acum aproape 130 de substanţe, însă este în permanenţă completare, deoarece sunt identificate multe substanţe noi.

Astfel, potrivit deputatului Elena Bodnarenco Guvernul ar trebui să stabilească lista, însă nu şi cantităţile, argumentând că astfel sunt încălcate prevederile Constituţiei şi anume principiul delimitării puterilor în stat. Deputatul argumentează că Parlamentul este cel care elaborează legi, iar Guvernul aprobă Hotărâri pentru executarea lor.

Deputatul mai argumentează că în lipsa unei legi organice punerea în circulaţie şi comercializarea drogurilor nu ar „constitui un act delicvent”.

Săptămâna viitoare Curtea Constituţională urmează să se expună pe marginea acestui subiect.

Sursa: e-sanatate.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *