Politică

Parlamentul va discuta astăzi REFORMA Guvernului

Proiectul a fost criticat de opoziție la examinarea în prima lectură, care a denunțat faptul că premierului îi sunt atribuite împuterniciri sporite.
În același timp, guvernarea susține că în urma acestei reforme va fi redus numărul ministerelor de la 16 la 9, numărul agențiilor guvernamentale dar și al angajaților.

Tot azi, deputații urmează să examineze și proiectul de lege privind tichetele de masă. Proiectul de lege prevede acordarea de către angajatori a alocaţiei individuale de hrană pentru salariaţi, sub formă de tichete de masă. Valoarea acestora va reprezenta un venit net suplimentar pentru angajaţi, din care nu vor fi calculate contribuțiile de asigurări sociale, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitul pe venit din salariu.

În aviz se menționează că angajatorul urmează să distribuie salariaţilor tichete de masă la sfârșitul fiecărei luni, în funcție de numărul zilelor lucrătoare din luna următoare. Potrivit proiectului, valoarea nominală a unui tichet de masă va constitui 45 de lei.

Parlamentul, care se întrunește în ședință la această oră (10.00) urmează să voteze noua lege cu privire la Guvern în a doua lectură. Noua lege cu privire la Guvern exclude funcțiile de miniștri adjuncți. Atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat. O altă modificare prevede acordarea Premierului dreptul de a modifica lista ministerelor, printr-o procedură simplificată. Proiectul a fost criticat de opoziție la examinarea în prima lectură, care a denunțat faptul că premierului îi sunt atribuite împuterniciri sporite. În același timp, guvernarea susține că în urma acestei reforme va fi redus numărul ministerelor de la 16 la 9, numărul agențiilor guvernamentale dar și al angajaților.

Tot azi, deputații urmează să examineze și proiectul de lege privind tichetele de masă. Proiectul de lege prevede acordarea de către angajatori a alocaţiei individuale de hrană pentru salariaţi, sub formă de tichete de masă.

Valoarea acestora va reprezenta un venit net suplimentar pentru angajaţi, din care nu vor fi calculate contribuțiile de asigurări sociale, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitul pe venit din salariu. În aviz se menționează că angajatorul urmează să distribuie salariaţilor tichete de masă la sfârșitul fiecărei luni, în funcție de numărul zilelor lucrătoare din luna următoare.

Potrivit proiectului, valoarea nominală a unui tichet de masă va constitui 45 de lei. 

Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *