Finanţe

Parlicov: Preţul la gaz va creşte, dar nu cu 28 la sută

Anunţul a fost făcut de directorul general al Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) Victor Parlicov, în cadrul şedinţei audierilor publice în legătură cu solicitarea SA „Moldovagaz” de ajustare a tarifului mediu de livrare a gazelor naturale pentru consumatorii finali cu 28,76%.

"ANRE va prezenta propria poziţie pe 27 septembrie. Solicitarea Societăţii pe Acţiuni "Moldovagaz" nu va fi pe deplin satisfăcută" a spus Parlicov. "Puterea de cumpărare în R. Moldova nu permite acceptarea unor tarife exagerate la gaze. Ei (n.r. reprezentanţii "Moldovagaz") fac referire la capitolul pierderi când cer majorarea tarifelor. Există rezerve la acest capitol, deoarece nu este stabilit volumul de gaze pierdut din cauza reţelelor vechi", a spus directorul ANRE. 

Preşedintele “Moldovagaz“ Alexandr Gusev a declarat că preţul gazelor naturale trebuie mărit cu 28,76 la sută pentru că cererea anterioară de mărire cu 21% nu va acoperi cheltuielile. "În 2011, preţul de import al gazului a crescut cu peste 35 la sută. Astfel, preţul tarifului la gazul natural trebuie mărit cu 28,76%. Pe parcursul anului noi nu am majorat tariful, iar preţul de import a crescut", a spus Gusev. "Dacă cheltuielile nu vor fi introduse în tarif, atunci vor creşte datoriile companiei şi vom fi nevoiţi să cerem mărirea preţurilor în instanţa de judecată. Atunci preţurile vor creşte brusc", a menţionat preşedintele "Moldovagaz", adăugând că de decizia ANRE vor depinde şi rezultatele negocierilor cu Gazprom.

Timpul.md (N.G.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *