Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente

Comentariu 22 Februarie 2015, ora 17:51    Din editia print

Marime Font

Parodia europeană a unui stat eșuat

Gata! Suntem liberi să spunem adevărul: de cinci ani, în Republica Moldova a fost jucată o piesă de teatru de prost gust. 

 
 
 

Actorii au fost ei, aceia care pioși depun flori la Eminescu și la Vieru, iar apoi se întorc în birouri pentru a mai aranja un furt de bancă, pentru a mai mitui un judecător sau pentru a mai vinde în farmacii praful de pe perete în loc de pastile. Statul creat de Vieru, Matcovschi, Tănase, Teodorovici, Costin, Lari și atâția duși, avea, cu siguranță, altă menire și identitate decât cea de închisoare (a sufletelor și trupurilor).
În închisori trebuie să ajungă doar ei. În unele normale, nu în unele statale.

Spectatorii am fost noi, cu inima cât un purice, susținând „drumul european”. Am înghițit în sec, doar să trecem puntea, însă nu ne-am dat seama că dracul nu vroia să o treacă. Acum rămâne doar Unirea, ca soluție la tot mai instabilele situații interne și externe. Soluția care trebuia aplicată încă de la începuturi, de altfel, salvând 25 de ani de... DEGEABA.Noi trebuie să devenim pragmatici și puternici, pentru că, în ciuda a ceea ce a încercat propaganda să ne inoculeze, suntem mulți, din ce în ce mai mulți. Și trebuie să ieșim acolo, pe scenă, renunțând la fotoliile de spectator.

În preajma revoluției...

O cădere atât de dramatică a monedei cum a fost cea a leului din al doilea stat românesc ar pune serioase semne de întrebare oriunde. Și soluții ar putea intra în dezbatere publică, soluții precum o uniune monetară cu România, unde cursul monedei străine e de ani buni mai stabil decât Sfinxul din Bucegi. Dar poți avea vreo pretenție de la statul în care ideea europeană este folosită doar pentru a păcăli încă o dată poporul să meargă la vot?

Revenirea comuniștilor la putere în 2015 (au plecat vreodată, real?), consacră definitiv tiparul politicianului basarabean contemporan, care nu scrie cărți despre revoluții precum Constantin Stere, ci care le provoacă prin comportamentul sfidător pe care îl au.

Că se numesc Lupu, Filat sau Voronin, au aceeași mamă și niciun Dumnezeu. Dar dreptatea divină, care există și care se realizează prin mâini ridicate sus în semn de revoltă, va pune capăt acestei perioade negre pe care trebuie să o suporte oamenii dintre Prut și Nistru.
Doamne ajută!

Un articol de: George Simion
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md