Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:12
Abonamente

Editorial 6 Februarie 2018, ora 08:04    Din editia print

Marime Font

Parteneriatul Estic sau o nouă poveste de succes a R. Moldova

Uniunea Europeană dă semne tot mai clare că este aproape de a depăși cu succes provocările interne, apărute în ultimii ani, motiv pentru care se poate canaliza mult mai puternic și asupra politicii externe.

În acest context, Parteneriatul Estic revine pe agenda Bruxelles-ului, iar cel mai bun exemplu în această privință este summitul de la finele anului trecut, când R. Moldova a primit mesaje clare de susținere din partea unor lideri europeni de rang înalt, precum Federica Mogherini, care a spus în mod direct că R. Moldova va beneficia de susținere deplină din partea UE pentru modernizarea țării. Mai mult, studiul anual care măsoară progresele realizate de către statele membre ale Parteneriatului în 2017 plasează R. Moldova pe primul loc, arătând că Guvernul de la Chișinău a realizat progrese continue privind integrarea europeană. Sigur, la anul, dacă situația politică nu va fi corect gestionată, acest statut poate fi pierdut cu ușurință.

În realitate, R. Moldova reprezintă o miză destul de importantă pentru UE, fiind de ajuns să ne uităm pe hartă și să observăm că este singurul stat membru al Parteneriatului Estic, capabil să adere la Uniunea Europeană fie în mod direct, fie indirect, prin unirea cu România. În contrapondere, Armenia și Belarus sunt încă dependente de Federația Rusă atât la nivel politic, cât și securitar, în timp ce Georgia este afundată într-o criză destul de abruptă, iar Azerbaidjan își permite să mențină o politică regională neutră la adresa UE, alături de care poate pune în practică însă o serie de parteneriate și proiecte strategice.Astfel, interesul Uniunii trebuie să urmărească accelerarea procesului de integrare a R. Moldova, promovând și susținând buna guvernare în dauna unor interese, care ar putea submina democrația. Pe acest fond, o poveste de succes în relația dintre UE și RM ar revitaliza politica externă europeană din vecinătatea sa estică, oferind perspective noi pe termen mediu și lung. Totodată, integrarea R. Moldova ar deveni un exemplu încurajator pentru Ucraina, iar povestea de succes ar putea schimba perspectivele și la Minsk sau Erevan, creând practic o nouă paradigmă regională.

Totuși, lucrurile mărețe nu se realizează ușor, iar provocările pentru o poveste de succes vor fi multiple atât din interiorul RM, cât, mai ales, din exteriorul său.

Un articol de: Răzvan Munteanu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md