Economie Mondială

“Parteneriatul privilegiat” propus Turciei de Germania nu există

 "Parteneriatul privilegiat nici nu exista. Acesta nu are nicio baza legala, in cadrul Uniunii Europene", le-a declarat seful diplomatiei turce ziaristilor straini la Ankara, cu doua zile inaintea vizitei in Turcia a sefei guvernului german.



Dna Merkel si-a reafirmat recent opozitia fata de o aderare deplina a Turciei la Uniunea Europeana, afirmand ca prefera crearea unui "parteneriat privilegiat" UE-Turcia, relateaza Agerpres.

Germania si Franta sunt reticente fata de primirea in UE a unei tari cu 71 de milioane de locuitori, aproape toti de religie musulmana, noteaza AFP.



"Cancelarul este foarte atasat ideii ca Europa si-ar pierde astfel caracterul" religios, a declarat o sursa din apropierea executivului german, inaintea vizitei dnei Merkel la Ankara.



"In mod evident, negocierile de aderare cu Turcia continua, insa este un proces deschis", care nu se soldeaza automat cu o aderare, a declarat in aceasta saptamana dna Merkel pentru cotidianul turc Hürriyet.



Din 2005, Turcia a deschis pana acum doar 12 din cele 35 de capitole ale acquis-ului comunitar, iar negocierile treneaza, din cauza nerecunoasterii de catre Ankara a Republicii Cipru, membra a UE.

Sursa: Capitalul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *