Astăzi 15 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 14 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 2 Iulie 2019, ora 08:43

Partidul Liberal cere DEMISIA ministrului Popescu, sau DEMITEREA acestuia

Marime Font

Declaratie a Partidului Liberal PL cere demisia ministrului Nicu Popescu.

In cazul in care va refuza, cerem demiterea acestuia.

Astazi, 1 iulie 2019, aflandu-se la Bucuresti, ministrul de extrerne al RM si-a permis sa spuna, ceea niciodata, nimeni, nicio autoritate a RM, nu a facut-o, in cei 30 de ani: precum ca in 1992 in RM a fost razboi civil. Numai Rusia si fortele reactionare, de-a lungul timpului, au facut asemenea afirmatii false si propagandistice, caracteristice, din pacate, institutiilor si universitatilor precum MGhIMO-ul MAE-ului din Rusia, infiintata in 1944 de Stalin, absolvita de Nicu Popescu, iar anterior si de Iurie Leanca.

Mai mult, fiind somat sa-si reconsidere afirmatia, acesta a venit cu o reactie (este prezentata mai jos), in care din nou spune acelasi lucru fals, distorsionand adevarul: "unii cetățeni ai Republicii Moldova s-au aflat în stare de conflict armat cu alți cetățeni ai Republicii Moldova", ceea ce inseamna de fapt, tot razboi civil. Mai grav, Nicu Popescu spune, in aceeasi reactie "de corectare" ca: "forțele armate ale Federației Ruse nu au jucat un rol neutru și că au susținut acest conflict.Prin urmare, am fost martori ai unui conflict în care forțele armate rusești au susținut Tiraspolul." Pe scurt aceasta inseamna ca in cadrul "razboiului nostru civil", armata rusa sustinut acest razboi civil, plasandu-se de parteaTiraspolului, fara sa fie implicata". Anume aceasta si este pozitia Rusiei in problema transnistreana! (link: https://news.rambler.ru/…/36226153-pervyy-postsovetskiy-k…/…)


Nicu Popescu refuza sa spuna insa, ceea ce CEDO a mentionat de 11 ori in Hotararea sa din 8 iulie 2004, in cazul Ilascu si altii c.Moldovei si Rusiei: "Curtea notează că, începând cu luna decembrie a anului 1991, autorităţile moldoveneşti au denunţat în mod sistematic în faţa organismelor internaţionale ceea ce ele au numit acte de agresiune ale Armatei a Paisprezecea împotriva Republicii Moldova şi au acuzat Federaţia Rusă de susţinerea separatiştilor transnistreni" (punctul 380 din Hotarare).

Sunt legi, hotarari ale Parlamentului, hotarari de Guvern, demersuri catre organisme internationale, adoptate de toate guvernarile din 1992 incoace, in care se mentioneaza expres despre agresiunea armata a Rusiei asupra Moldovei, aceeasi agresiune care a avut loc si asupra Georgiei, iar in 2014 si asupra Ucrainei.

Asadar, nu este vorba doar despre sustinerea conflictului de catre armata rusa, cum incomplet afirma Nicu Popescu, este vorba despre agresiunea Rusiei aspura Republicii Moldova, in ziua in care eram primiti in ONU, 2 martie 1992, agresiune ordonata la Moscova si declansata de armata rusa dislocata ilegal in regiunea transnistreana, rezultatul acestei agresiuni fiind crearea si mentinerea pana azi a regimului separatist neconstitutional de la Tiraspol. Pana si "pacea" a fost semnata cu Rusia, ca parte a conflictului.

In cazul in care se va incerca, ca scuza, sa se faca trimitere la limbajul diplomatic, aceasta urmeaza a fi respinsa, intrucat lucrurile constatate la nivel international care privesc soarta si interesele RM, dimpotriva se citeaza si se accentueaza de diplomati.

Aceasta afitmatie descalificanta este cu atat mai grava cu cat este facuta la Bucuresti, in Romania, la incheierea presedintiei acesteia in cadrul UE. Atragem atentia ca niciodata nu existat un conflict intre cetateni in RM, iar ceea ce am avut in 1992, a fost un razboi inegal intre Rusia si RM. Din pacate insa tocmai asemenea declaratii iresponsabile ar putea provoca reactii si conflicte civile, mai ales din partea veteranilor razboiului din 1992.

Privite impreuna, declaratia lui Nicu Popescu si votul pentru dat de catre Andrei Nastase, in favoarea Rusiei, la APCE, acestea implica plenar Guvernul RM, care este obligat sa se disocieze de aceste derapaje ce vin in contradictie cu interesele, dar si cu demnitatea RM.

Aceasta situatie denota faptul ca, fie Nicu Popescu nu corespundea din start pozitiei de ministru MAEIE, fie, mai grav, ca acesta deliberat promoveaza punctul de vedere al Rusiei in problema transnistreana, ceea ce s-a vazut in doua randuri: atat in declaratie, dar si in reactia scrisa, de dupa.

Dincolo de aspectele politice, mai trist este ca din interventia de la Bucuresti a ministrului Nicu Popescu, s-a vazut ca anume acesta si este punctul sau sincer de vedere - razboi civil in 1992, obtinut probabil, in 2002, odata cu diploma de la Moscova.

In perioada sovietica era o vorba celebra, amintita des de regretatul maestru si ministru al Culturii, Ion Ungureanu: "Daca vrei sa fii ministru, trebuie sa fii de peste Nistru!". Astazi functioneaza o regula asemanatoare: "Pentru UE, pentru RO, dar mai mult pentru МГИМО (MGhIMO)!

Avand in vedere cele mentionale, Partidul Liberal condamna declaratiile iresponsabile si periculoase ale ministrului Nicu Popescu facute la Bucuresti si cere demisia acestuia, iar in cazul in care va refuza, cerem demiterea lui din functie.

Biroul permanent al PL
1 iulie 2019

Link-ul CEDO:
https://hudoc.echr.coe.int/app/conversion/docx/pdf…

Nicu Popescu, reactie de "corectare" a declaratiei de la Bucuresti:
"În timpul conflictului din 1992 ne-am aflat într-o stare regretabilă în care unii cetățeni ai Republicii Moldova s-au aflat în stare de conflict armat cu alți cetățeni ai Republicii Moldova.
Pentru noi, toți locuitorii regiunii transnistrene au fost, sunt și vor fi cetățeni ai țării noastre.
În același timp întotdeauna s-a cunoscut și recunoscut că forțele armate ale Federației Ruse nu au jucat un rol neutru și că au susținut acest conflict.Prin urmare, am fost martori ai unui conflict în care forțele armate rusești au susținut Tiraspolul.
Am vrut să fac această precizare tocmai pentru a clarifica poziția mea prezentată astăzi la București."

Link, MGhIMO: https://mgimo.ru/about/
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 14 Decembrie 2019, ora: 19:45 de Silviu Tănase

Tancurile lui Dodon și neutralitatea

Tancurile lui Dodon și neutralitatea Din editia print

Săptămâna trecută (n.red - 2017), premierul Filip și Secretarul General NATO au semnat un acord privind deschiderea unui oficiu NATO la Chișinău. Biroul NATO va fi unul mic format din doar patru persoane civile care vor încerca să mențină o colaborare între RM și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 17:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 16:23

Ion Chicu: Sunt adeptul teoriei și practicii că cel mai bine procesele le gestionează și le gândesc doamnele

Ion Chicu: Sunt adeptul teoriei și practicii că cel mai bine procesele le gestionează și le gândesc doamnele

Autoritățíle trebuie să susțină femeile în antreprenoriat, iar Planul de Acțiuni aprobat de Guvern include mai multe măsuri pentru eliminarea dificultăților în acest proces. De asmenea, premierul Ion Chicu a declarat că susține și va susține promovarea femeilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 15:47

Ion Chicu: Este mult loc de îmbunătățire atunci când vorbim despre eficiența cheltuielilor publice

Ion Chicu: Este mult loc de îmbunătățire atunci când vorbim despre eficiența cheltuielilor publice

Subiectul majorării investițiilor publice în infrastructură, în domeniul educației, în agricultură și mediu, prevăzute în Planul de Acțiuni al Guvernului, a fost discutat în cadrul unei ședințe convocată de premierul Ion Chicu și la care au participat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 14:41 de Ana Marchitan

Școala pentru românii din Poroșcovo prinde contur

Școala pentru românii din Poroșcovo prinde contur Foto: Școala din Poroșcovo

Comunitatea izolată de români/volohi din Poroșcovo, o mică localitate din regiunea Transcarpatia, Ucraina, ar putea avea în curând o școala. Părintele Eftimie Mitra, sprijinul românilori/volohi din regiune a anunțat despre ultimile lucrări care au avut loc în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:46

Regina Elisabeta angajează o persoană care să se ocupe de paginile ei de Facebook și Instagram. Ce salariu oferă

Regina Elisabeta angajează o persoană care să se ocupe de paginile ei de Facebook și Instagram. Ce salariu oferă

Familia Regala a Marii Britanii face angajari. Astfel, regina Elisabeta a II-a cauta o persoana care sa se ocupe de conturile de social media ale Casei de Windsor. Salariul este avantajos: 50.000 de lire sterline pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:41

Vreme de weekend. Maxime de pana la +11 grade și cer noros se așteaptă în capitală. Ce temperaturi vom avea în urmatoarele zile/ FOTO

Vreme de weekend. Maxime de pana la +11 grade și cer noros se așteaptă în capitală. Ce temperaturi vom avea în urmatoarele zile/ FOTO

Potrivit meteorologilor, astazi, se prevede cer variabil. Presiunea atmosferica va fi scazuta. In urmatoarele zile vremea se va incalzi usor. In cursul noptii, in nord se asteapta 1 grade, ziua termometrele vor indica 10 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:38

Piton de trei metri, ascuns printre ornamentele din bradul de Crăciun. Cum a fost observat// FOTO

Piton de trei metri, ascuns printre ornamentele din bradul de Crăciun. Cum a fost observat// FOTO

O femeie din Australia a descoperit, printre ornamentele din bradul său împodobit, un piton de trei metri lungime. Leanne Chapman şi soţul ei, din Brisbane, Australia, s-au întors acasă şi au fost alertaţi de comportamentul neobişnuit al păsărilor din balcon. „Sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Decembrie 2019, ora: 07:47

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

La 14 decembrie 1989 are loc o tentativă de organizare a unei manifestaţii anti-ceauşiste la Iaşi care este zădărnicită de forţele de represiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 07:32

OPINIE despre unirea unioniștilor /// Trebuie cooptați lideri noi, credibili. Dacă se va merge pe formulele vechi, nu cred că se va ajunge la schimbare

OPINIE despre unirea unioniștilor /// Trebuie cooptați lideri noi, credibili. Dacă se va merge pe formulele vechi, nu cred că se va ajunge la schimbare

Partidul Liberal propune crearea unei Mișcări Unioniste în Republica Moldova din care să facă parte toate formațiunile care optează pentru unirea cu România și care să participe în comun la alegerile parlamentare și la scrutinul prezidențial din anul viitor. Asemenea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 07:29

Ce temperaturi vor fi în weekend și următoarele 7 zile

Ce temperaturi vor fi în weekend și următoarele 7 zile

Vremea o ia razna! Meteorologii promit temperaturi de până la 14 grade în săptămâna ce urmează și zile cu soare.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Decembrie 2019, ora: 04:53

14 decembrie 1467 - Armata lui Ştefan cel Mare incendiază oraşului Baia (Moldova) şi atacă pe invadatorii unguri

La 14-15 decembrie 1467, noaptea, armata moldovenească (circa 12.000 de oşteni), comandată de Ştefan cel Mare, dă foc oraşului Baia, fosta capitală a Ţării Moldovei, şi atacă pe invadatorii unguri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Decembrie 2019, ora: 03:14

Cum reduci porția de mâncare, dar să nu rămâi flămând!

Mestecaţi îndelung o bucată de pâine. La un moment dat, veţi simţi gustul dulce, semn că amidonul a fost descompus în glucoză. Aşa reduceţi porţiile imense de mâncare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:48

Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei

Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei

Tradiție cu năbădăi. Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei. Acestea au fost furate, iar apoi lăsate la staţia terminus 31.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:35

Focuri de armă, în centrul capitalei/ VDEO

Focuri de armă, în centrul capitalei/ VDEO

Focuri de armă în centrul capitalei. Un polițist a fost reținut de ofițerii anticorupție, în momentul în care lua 1.000 de euro mită de la un șofer, prins anterior băut la volan. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 13 decembrie, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:54

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

La un an de la privatizare, fosta companie de stat „Air Moldova” scapă de o bună parte din povara datoriilor. „Civil Aviation Group”, actualul proprietar privat al „Air Moldova”, a reușit performanța de a rambursa, din banii câștigați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:50

România este cel mai mare exportator de viori din UE

România este cel mai mare exportator de viori din UE

Satele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică, scrie euractiv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:49

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Românii sunt înnebuniţi după mezeluri, arată un studiu recent, peste 60% consumând cel puţin o dată pe săptămână astfel de produse. Nutriţioniştii şi medicii avertizează însă că mezelurile de pe piaţa românească sunt, în mare parte, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:45

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

 În amintirea anilor de copilărie, când nicio masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propunem să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:39

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților. Primarul Ion Ceban informează locuitorii Capitalei că aceștia pot fi întâlniți lângă Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:36

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Ascensiunea unor sectoare, inclusiv industria, arată schimbarea tendințelor economice, a opinat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul Ion Tornea. Potrivit lui, asistăm la avansul sectorului construcțiilor, care a ajuns la o pondere de 10 la sută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 13:30

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Președintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria obținută de formațiunea sa politică, Partidul Conservator, în scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relatează site-ul agenției Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)