Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:35
Abonamente

Actualitate 27 Martie 2015, ora 07:26    Din editia print

VOX POPULI „Partidul lui Leancă inspiră încredere, dar, până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții”

Marime Font

Fostul premier Iurie Leancă, după ce a părăsit Partidul Liberal Democrat (PLDM), a înființat o nouă formațiune - Partidul Popular European din Moldova. 

Leancă și-a motivat decizia de a lansa acest proiect prin faptul că „pe segmentul proeuropean de centru-dreapta s-a creat un vid” după formarea coaliției minoritare de guvernare, susținută de Partidului Comuniștilor. Analistul politic Oazu Nantoi, care a aderat la echipa lui Leancă, a spus că doctrina partidului se va baza pe porunca a opta din Biblie - „Să nu furi!”. Dornici să aflăm opinia cetățenilor despre noua formațiune, ziarul TIMPUL a decis să intervieveze câțiva trecători din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. Gama acestora s-a dovedit a fi neașteptat de variată.

Nadejda Pavlovna, 56 de ani, pedagog
„Iurie Leancă este, în opinia mea, cel mai inteligent om politic din Republica Moldova, de o rară cumsecădenie. Este foarte bine că s-a distanțat de toți hoții și că și-a organizat un nou partid. Mi-aș dori să rămână așa cum este. Cred că are șanse, pentru că se bucură de susținerea oamenilor culți, luminați. Referitor la crezul formațiunii, enunțat de Oazu Nantoi, - porunca biblică „Să nu furi!” – cred că, teoretic, este bun, dar mă îndoiesc că ar fi posibil de pus în practică. La nivelul de jos ei luptă cu corupția, dar nu ating pe nimeni din ierarhie, pentru că oligarhii nu permit, acolo totul este măsluit. Corupția este la nivelul înalt – în justiție”.


Valentin Dolganiuc, comentator politic, deputat în primul Parlament al R. Moldova
„Nu m-aș pronunța asupra șanselor noii formațiuni, ci aș spune că toți cei care sunt alături de Leancă sunt alături de Plahotniuc. Acesta este mesajul pe care toți trebuie să-l cunoască, să știe adevărul, pentru că Leancă, în declarațiile sale, a spus că luptă cu Partidul Comuniștilor și cu Voronin, care a revenit la putere. Or, cinci ani de zile comuniștii n-au fost la putere, dar a fost Plahotniuc, cel care deține puterea absolută aici. În realitate, Voronin este controlat de Plahotniuc, Filat este controlat de Plahotniuc, așa că cei care spun că sunt alături de Leancă, în demersul lor de integrare europeană, de fapt, sunt alături de Plahotniuc. Partidul nu aduce nimic nou. Avem de-a face cu același personaj politic care stă în fruntea puterii absolute din Republica Moldova”.

Vera Pascal, 53 de ani, menajeră
„Iurie Leancă pare om liniștit, cred că este de treabă, dar nu pot să-i fac o descriere prea clară. Dacă a pornit ceva, să fie într-un ceas bun”.

Mihai Bălan, 55 de ani, profesor universitar
„Partidului domnului Leancă reprezintă un proiect nou pentru Republica Moldova și cred că și unul bun. Mi-a plăcut echipa pe care ne-a prezentat-o, îmi inspiră încredere, este vorba de oameni cu un înalt nivel intelectual. A reunit în jurul său și mulți tineri, diplomați, specialiști în politică externă. Au șansa de a ajunge la putere, dar au nevoie de multă perseverență și atenție. Știți cum se întâmplă la noi: până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții. Îi doresc lui Iurie Leancă succes. Dar are de luptat împotriva corupției, ajunsă la noi la o dimensiune extraordinară, a acaparat toate domeniile, au fost furate băncile. E bună ideea lui Oazu Nantoi, care a definit noul proiect politic drept „partidul celei de-a opta porunci”. Totuși aceasta nu a fost respectată veacuri la rând. Să dea Dumnezeu să se respecte acum la noi, în Moldova, dar nu prea cred”.

Iurie, 27 de ani, programator
„Nu cunosc prea bine programul noii formațiuni, dar nu mai cred în nimeni. În general, lumea politică mă dezgustă. Situația extrem de dificilă din țară nu-mi dă motive să fiu optimist. N-am nicio așteptare. Nu vor reuși nimic, sunt toți la fel de mincinoși și de corupți. Nu le pasă de cetățeni decât în pragul alegerilor, apoi își urmăresc propriile interese, iar noi trebuie să ne zbatem ca să putem supraviețui”.

Raisa Puiu, 54 de ani, conferențiar
„Noul partid politic reprezintă un proiect pozitiv, necesar în Republica Moldova, iar oamenii își vor pune speranțele în el. Leancă este tipul de om care inspiră încredere. Mă raportez la tot ce a făcut până acum. Dar corupția este obstacol care nu trebuie neglijat. Cred că la început va da dovadă de mult elan, în proporție de 70% sunt convinsă că va încerca să combată acest fenomen. Dar mi-e teamă că mai târziu se va împotmoli și va sfârși la fel ca și celelalte nume”.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:35

Accident grav pe strada Florilor din sectorul Râșcani al Capitalei. Un taxi s-a răsturnat. Nu se cunoaște dacă cineva este rănit s-au a avut de suferit, dar ambulanța a venit la fața locului. Poliția urmează să investigheze cazul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:21

Premieră pentru comuna Jora de Mijloc. În localitate a fost deschisă prima farmacie socială într-o localitate rurală. Asta după ce mai bine de cinci ani în urmă a fost închisă farmacia din comună, iar localnicii erau nevoiți să meargă în oraș pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 13:17

Industria Republicii Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, pe parcursul anului trecut. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică atestă, în 2018, o majorare a producției cu 3,7 la sută comparativ cu anul precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 11:08

Partidul Democrat din Moldova este lider absolut în opțiunile electoratului, la toate categoriile. Cel puți așa arată datele sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:53

Indiferent de modul în care va arăta Guvernul după alegerile parlamentare din 24 februarie, anul 2019 va fi unjul bun pentru Republica Moldova. Premierul Pavel Filip susţine că viitorul executive va beneficia de bazele ecomice puse de actualul cabinet de Miniştri, dar şi de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:29

Prejudiciul anual cauzat Rusiei de sancțiuni și restricții comerciale este de 6,3 miliarde de dolari

Prejudiciul suferit de Rusia din cauza restricțiilor comerciale a fost anul trecut de 6,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:17

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Statul a preluat pachetul de acțiuni al lui Platon din Moldindconbank și îl vinde unui investitor european

Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de acțiuni de aproape 64 la sută ale Moldindconbank, care a aparținut raiderului numărul unu din CSI, Veaceslav Platon. Valoarea tranzacţiei este de peste 760 de milioane de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 10:01

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

Un nou tip de doctrină de stânga se conturează: socialismul millennial

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:31

Popularitatea PDM crește pentru că se concentrează nu doar pe problemele Chișinăului

Partidul Democrat din Moldova este singura formațiune care a înțeles că politica nu se face doar la Chișinău, că marea masă de alegători din Republica Moldova se află în spațiul rural. Din acest motiv, partidul a început toate proiectele dedicate omului din spațul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:30

Trump: Şefii militari din Venezuela au de ales între „amnistie” ori „să piardă totul”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat un apel luni şefilor militari din Venezuela să i se alăture opozantului şi preşedinte autoproclamat Juan Guaido şi să lase să intre ajutorul umanitar în ţara lor, în caz contrar riscând să „piardă totul”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:19

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Producția în masă de avioane rusești MS-21 a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA

Lansarea producției în masă de avioane rusești de pasageri MS-21 a fost amânată până la sfârșitul anului 2020 din cauza sancțiunilor SUA, a anunțat șeful companiei de stat ruse ”Rostech”, Serghei Cemezov, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Februarie 2019, ora: 09:09

Horoscopul dragostei 19 februarie 2019. Revine o veche iubire, fugi cât mai repede

Horoscop dragoste 19 februarie 2019. Revine în viaţa ta o veche iubire, dar ar fi bine să fugi cât mai repede şi să te ascunzi şi în gaură de şarpe, ca să nu îţi complici existenţa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 09:06

Val de aer polar spre România. Meteorologii anunţă viscol şi ger (INFOGRAFIC ÎN TIMP REAL)

Săptămâna a început cu vreme de primăvară, dar se termină cu viscol. Peste câteva zile, trecem de la aproape 20 de grade, la temperaturi cu minus. Se intorc ninsorile încă de vineri. În weekend se instalează gerul. Atât în Bucureşti, cât...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 19 Februarie 2019, ora: 09:00 de Mihaela Culcinschi

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Riscă Dodon să-l urmeze pe Filat?

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Riscă Dodon să-l urmeze pe Filat? Din editia print

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Femeia 19 Februarie 2019, ora: 04:33

Nu mănânci picant? Rău faci! Ardeiul iute este una dintre plantele cu cele mai multe beneficii de sănătate. Consumul lui previne boli cardiovasculare, ameliorează reumatismul, combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 00:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2019, ora: 00:38

Un pedofil condamnat, vedetă la televiziunea lui Dodon

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Februarie 2019, ora: 00:18

Cum și când a apărut limba română?

Cum și când a apărut limba română?

La propunerea redacției acestei reviste am acceptat să prezint, într-o manieră accesibilă unui public larg, istoria sau povestea cuvintelor românești. S-ar cuveni să încep cu formula inițială a oricărei istorioare sau povești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

Rusia: mediul de afaceri se teme de consecințe dezastruoase, după arestarea investitorului Michael Calvey

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

PDM, în topul partidelor care își pot îndeplini promisiunile

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Un oficial rus îl avertizează cu insolență pe Williamson – ”rusofobia dăunează sănătății”

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)