Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

 
 

Actualitate 27 Martie 2015, ora 07:26    Din editia print

VOX POPULI „Partidul lui Leancă inspiră încredere, dar, până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții”

Marime Font

Fostul premier Iurie Leancă, după ce a părăsit Partidul Liberal Democrat (PLDM), a înființat o nouă formațiune - Partidul Popular European din Moldova. 

Leancă și-a motivat decizia de a lansa acest proiect prin faptul că „pe segmentul proeuropean de centru-dreapta s-a creat un vid” după formarea coaliției minoritare de guvernare, susținută de Partidului Comuniștilor. Analistul politic Oazu Nantoi, care a aderat la echipa lui Leancă, a spus că doctrina partidului se va baza pe porunca a opta din Biblie - „Să nu furi!”. Dornici să aflăm opinia cetățenilor despre noua formațiune, ziarul TIMPUL a decis să intervieveze câțiva trecători din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. Gama acestora s-a dovedit a fi neașteptat de variată.

Nadejda Pavlovna, 56 de ani, pedagog
„Iurie Leancă este, în opinia mea, cel mai inteligent om politic din Republica Moldova, de o rară cumsecădenie. Este foarte bine că s-a distanțat de toți hoții și că și-a organizat un nou partid. Mi-aș dori să rămână așa cum este. Cred că are șanse, pentru că se bucură de susținerea oamenilor culți, luminați. Referitor la crezul formațiunii, enunțat de Oazu Nantoi, - porunca biblică „Să nu furi!” – cred că, teoretic, este bun, dar mă îndoiesc că ar fi posibil de pus în practică. La nivelul de jos ei luptă cu corupția, dar nu ating pe nimeni din ierarhie, pentru că oligarhii nu permit, acolo totul este măsluit. Corupția este la nivelul înalt – în justiție”.Valentin Dolganiuc, comentator politic, deputat în primul Parlament al R. Moldova
„Nu m-aș pronunța asupra șanselor noii formațiuni, ci aș spune că toți cei care sunt alături de Leancă sunt alături de Plahotniuc. Acesta este mesajul pe care toți trebuie să-l cunoască, să știe adevărul, pentru că Leancă, în declarațiile sale, a spus că luptă cu Partidul Comuniștilor și cu Voronin, care a revenit la putere. Or, cinci ani de zile comuniștii n-au fost la putere, dar a fost Plahotniuc, cel care deține puterea absolută aici. În realitate, Voronin este controlat de Plahotniuc, Filat este controlat de Plahotniuc, așa că cei care spun că sunt alături de Leancă, în demersul lor de integrare europeană, de fapt, sunt alături de Plahotniuc. Partidul nu aduce nimic nou. Avem de-a face cu același personaj politic care stă în fruntea puterii absolute din Republica Moldova”.

Vera Pascal, 53 de ani, menajeră
„Iurie Leancă pare om liniștit, cred că este de treabă, dar nu pot să-i fac o descriere prea clară. Dacă a pornit ceva, să fie într-un ceas bun”.

Mihai Bălan, 55 de ani, profesor universitar
„Partidului domnului Leancă reprezintă un proiect nou pentru Republica Moldova și cred că și unul bun. Mi-a plăcut echipa pe care ne-a prezentat-o, îmi inspiră încredere, este vorba de oameni cu un înalt nivel intelectual. A reunit în jurul său și mulți tineri, diplomați, specialiști în politică externă. Au șansa de a ajunge la putere, dar au nevoie de multă perseverență și atenție. Știți cum se întâmplă la noi: până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții. Îi doresc lui Iurie Leancă succes. Dar are de luptat împotriva corupției, ajunsă la noi la o dimensiune extraordinară, a acaparat toate domeniile, au fost furate băncile. E bună ideea lui Oazu Nantoi, care a definit noul proiect politic drept „partidul celei de-a opta porunci”. Totuși aceasta nu a fost respectată veacuri la rând. Să dea Dumnezeu să se respecte acum la noi, în Moldova, dar nu prea cred”.

Iurie, 27 de ani, programator
„Nu cunosc prea bine programul noii formațiuni, dar nu mai cred în nimeni. În general, lumea politică mă dezgustă. Situația extrem de dificilă din țară nu-mi dă motive să fiu optimist. N-am nicio așteptare. Nu vor reuși nimic, sunt toți la fel de mincinoși și de corupți. Nu le pasă de cetățeni decât în pragul alegerilor, apoi își urmăresc propriile interese, iar noi trebuie să ne zbatem ca să putem supraviețui”.

Raisa Puiu, 54 de ani, conferențiar
„Noul partid politic reprezintă un proiect pozitiv, necesar în Republica Moldova, iar oamenii își vor pune speranțele în el. Leancă este tipul de om care inspiră încredere. Mă raportez la tot ce a făcut până acum. Dar corupția este obstacol care nu trebuie neglijat. Cred că la început va da dovadă de mult elan, în proporție de 70% sunt convinsă că va încerca să combată acest fenomen. Dar mi-e teamă că mai târziu se va împotmoli și va sfârși la fel ca și celelalte nume”.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md