Externe

Pasapoartele biometrice din UE nu sunt sigure

Pasapoartele europene sunt supuse unui control microscopic, dupa ce un comandant Hamas a fost omorat, in Dubai, de un grup de 27 de asasini, care au folosit pasapoarte europene si australiene false.

Pasapoartele biometrice (sau "e-pasapoartele") au fost create cu scopul de a nu permite falsificarea lor si a oferi un grad inalt de securitate. In 2004, Comisia Europeana a propus mai multi parametri tehnici in ceea ce priveste sistemul de e-pasapoarte, principalele accente fiind puse pe imaginea digitala, ca identificator biometric obligatoriu, iar mai tarziu fiind solicitate si amprentele digitale.

Totusi, dupa cazul din Dubai, Europol a atentionat ca, in pofida tuturor schimbarilor produse, pasapoartele biometrice nu par a fi atat de sigure, iar falsificarea acestora ramane o problema majora.

Magnus Svenningson, directorul general al Speed Identity, compania care furnizeaza platforma privind datele biometrice guvernelor din Suedia, Luxemburg si Lituania, a declarat, pentru EUobserver, ca "pasapoartele Uniunii Europene sunt foarte sigure si securizate. ?arile membre ale UE au investit foarte mult in aceasta tehnologie, de aceea este foarte dificila falsificarea lor, desi nu imposibila".

Potrivit sursei citate, gradul de falsificare difera de la o tara la alta. "In unele state este foarte usor de a contraface un pasaport, in altele – nu chiar. Dar in fiecare tara sunt unele lacune", a explicat Svenningson.

Mentionam ca in UE inca mai sunt in circulatie pasapoartele non-biometrice. Expertii sustin ca pana cand toate pasapoartele vor fi biometrice vor trece intre 5 si 10 ani.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *