Astăzi 18 Noiembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 10:51
Abonamente

Muzică 19 August 2011, ora 06:36    Din editia print

Pasha Parfeni: Showbizul moldovenesc aduce a pahar şi cumetrie

Marime Font

A reuşit să se facă iubit şi admirat la o vârstă la care unii încă mai copilăresc, iar datorită potenţialului său vocal incontestabil a devenit una dintre figurile de vază ale muzicii autohtone. Cu toate acestea, Pasha Parfeni nu este o persoană cu fiţe de vedetă, nu se jenează să meargă cu troleibuzul (deşi are automobil) şi nici să dea mâna sau să ofere autografe paznicilor de la supermarket. E prieten cu toată lumea şi astfel poţi da nas în nas cu el oriunde prin micul nostru oraş.

După ce, recent, a scos o nouă piesă, interpretul Pasha Parfeni se îndreaptă încet dar sigur spre tărâmuri neexplorate încă de el. Foarte inspirat şi dinamic după o minivacanţă petrecută împreună cu mama şi prietena sa, tânărul are în plan lansarea a încă două piese muzicale, una destinată pieţei autohtone, iar cealaltă pentru cea din afară, melodii care vor avea genuri şi abordări diferite. Lansarea acestora este preconizată pentru sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie. În afară de aceasta, Pavel se pregăteşte de alte două evenimente importante, dar şi de participarea la Festivalul „Sea Songs” din Crimeea.

„E mult mai rentabil să faci o piesă comercială decât un album”

În piesa naţională, Pasha a utilizat instrumente specifice, precum naiul şi ţambalul, iar în cealaltă, în stil pop şi ethno-pop - efecte electronice. Ne asigură că ambele sunt de calitate. „De ce această categorisire? Fiindcă există o mare diferenţă între cerinţele pieţei autohtone şi cea din alte ţări. E vorba despre două genuri muzicale diferite. O piesă este în limba română, iar cealaltă - în engleză. Eu merg după ideea că o melodie, dacă e făcută în limba engleză, îşi garantează cumva reuşita şi are priză la public”, explică interpretul, spunând că acest principiu l-a preluat din experienţa artiştilor străini. „Un exemplu e chiar piesa pe care am cântat-o la Mamaia - „Tu eşti cerul”. Prima dată am interpretat-o în limba română şi a fost O.K. Apoi, aceeaşi melodie a fost tradusă şi interpretată în engleză şi pot spune că a fost mult mai apreciată. Cred că, într-un fel, şi tineretul nostru are cam aceeaşi preferinţă în materie de muzică, optând în favoarea celor interpretate în engleză”, ne spune Pasha, explicând şi de ce melodiile nu vor fi puse pe un album. „Deocamdată nu intenţionez să fac un album, iar asta din considerentul că în R. Moldova nu prea se cumpără. Personal, nu am reuşit să vând şi cred că şi colegii mei la fel. Consider că e mult mai rentabil să faci o piesă comercială decât un album, care va fi ascultat doar de tine şi de prietenii tăi. Iar intervalul ideal pentru lansarea unei melodii îl consider şase luni”, conchide artistul.

El mai luptă pentru „Eurovision”


După trei încercări mai puţin reuşite la „Eurovision”, pentru Pasha participarea la acest concurs încă mai constituie o prioritate - obiectiv pe care încearcă să-l materializeze împreună cu producătorii de la „Sens Music” şi pentru care îşi pregăteşte terenul din timp. „Noi ne pregătim pentru „Eurovision” din timp, fiindcă deseori se întâmplă că artiştii apar chiar în ajunul acestui eveniment. Atunci se lansează un conglomerat de 70-80 de piese într-o lună sau două”, menţionează Pavel. El mai spune că experienţa Bucureştiului nu a avut un impact prea mare asupra carierei sale muzicale, considerând că poate face muzică şi acasă, cu producători străini. Iar asta - prin intermediul internetului, care e la îndemâna oricui, atribut indispensabil şi în cazul promovării pieselor sale. Artistul spune că nu se orientează spre piaţa muzicală din România, deoarece şi cântăreţii români, la rândul lor, se orientează tot afară, spre… piaţa din CSI. „Pot chiar să vă dau şi exemple în acest sens - Inna, Morandi, Accent, Radio Killer şi mulţi alţii care ochesc spre piaţa muzicală din ţările CSI”, crede Pasha Parfeni.

Îndrăgostit de modernitate

Odată, într-un interviu, interpretul spunea, ce-i drept în glumă, că i-ar da lecţii de canto lui Stevie Wonder. Astăzi, cu aceeaşi notă plină de umor, relatează că nu a renunţat la lecţii, însă îi propune altele, poate doar lecţii … de desen. Cu foştii colegi din trupa SunStroke Project a rămas în relaţii bune, deşi au existat la un moment dat mici neconcordanţe, însă asta, spune el, a rămas în trecut şi nu are nicio relevanţă. Şi dacă se are de bine cu foştii săi colegi, cu jazzul, vechea sa pasiune - nu prea, fiindcă tot mai dragă-i este muzica modernă. „Actualmente, cu jazzul sunt în relaţii proaste, din păcate. El este o muzică pentru suflet, care necesită un potenţial mult mai mare decât pot să-i ofer acum. Iar ceea ce se face acum nu este jazz, ci doar un fel de muzică cu elemente de jazz, este un rezultat al dezvoltării genului. Eu mă regăsesc în muzica modernă, dar şi în tot ceea ce presupune viaţa modernă. Îmi place să fiu în pas cu TIMPUL”, ne povesteşte cântăreţul pop, precizând că genul muzical căruia nu-i poate face faţă este muzica academică. Cât priveşte trupa pe care intenţiona anterior s-o înfiinţeze, el spune că ea deja există: „Formaţia respectivă s-a înfiinţat… oarecum. Şi este mai degrabă una de prieteni, în care mă regăsesc eu, ţambalagiul nostru, Andrei, şi naistul Iulian”.

O tentă specifică la noi…

Mi s-a întâmplat adesea să aud de la artiştii noştri că în Moldova nu există showbiz, Pasha însă ţine să-i contrazică, spunând că acesta este, dar e unul atipic. „Showbizul este, de fapt, relaţia dintre artişti şi producători, de aceea şi în România, dacă el există, asta se datorează colaborării interpreţilor de acolo cu producătorii străini. La noi, acesta are o tentă specifică, de nuntă şi cumetrie”, se arată convins artistul. El mai spune că mentorii săi în muzică sunt autori cu greutate, dat fiind faptul că anume cu piesele lor a luat premii mari. Un mare sprijin l-a avut în cariera sa muzicală în persoana profesorului său de muzică de la Tiraspol, care i-a compus şi prima piesă, cea prezentată la „Două inimi gemene” în 2003. Apoi - părinţii săi, ambii muzicieni, urmaţi de compozitorul Liviu Ştirbu, cu ajutorul căruia, în 2009, a câştigat Concursul „Slaveanski Bazar”, precum şi producătorul Leonid Volneanschi, care l-a ajutat să cucerească „Steaua Elatului”, în 2005.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Vlad Plahotniuc: „Regret, că reprezentanții blocului ACUM au refuzat categoric dialogul cu PDM”

Vlad Plahotniuc: „Regret, că reprezentanții blocului ACUM au refuzat categoric dialogul cu PDM”

Ex-președintele PDM, Vlad Plahotniuc, vine cu o reacție după ce în Republica Moldova a avut loc o criză politică, iar apoi a fost instituit un Guvern tehnocrat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 10:07

Dodon, Greceanîi și Chicu promit majorări de salarii, pensii, indemnizații. „Am găsit surse de finanțare”, dar nu spun care-s

Dodon, Greceanîi și Chicu promit majorări de salarii, pensii, indemnizații. „Am găsit surse de finanțare”, dar nu spun care-s

Președintele Igor Dodon a ieșit cu declarații mari și tari, după ședința comună cu speakera Zinaida Greceanîi și prim-ministrul Ion Chicu. Acesta a anunțat despre șapte inițiative sociale, care vizează majorări de salarii pentru cei din sectorul bugetar, la pensii, indemnizații,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 09:30

Prima vizită externă a Premierului Ion Chicu... este la Moscova

Prima vizită externă a Premierului Ion Chicu... este la Moscova

Prim-ministrul Ion Chicu va întreprinde săptămâna această o vizită de lucru în Federația Rusă. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 09:14

Noi manifestaţii anti-guvernamentale în Georgia

Noi manifestaţii anti-guvernamentale în Georgia

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică la Tbilisi la apelul opoziţiei georgiene, după ce majoritatea aflată la putere a respins o reformă a sistemului electoral promisă anterior pentru a opri un val de proteste.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 09:02

Peste 200.000 de persoane au protestat la Praga şi au cerut demisia premierului acuzat de corupție/ VIDEO

Peste 200.000 de persoane au protestat la Praga şi au cerut demisia premierului acuzat de corupție/ VIDEO

Peste 200.000 de persoane s-au strâns, sâmbătă, în centrul oraşului Praga, pentru a cere demisia premierului miliardar Andrej Babis, acuzat de corupţie, informează AFP, conform news.ro. Fost comunist, populistul Babis se confruntă cu o serie de acuzaţii de corupţie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 08:56

Horoscop 18 noiembrie 2019. Previziuni pentru toate zodiile

Horoscop 18 noiembrie 2019. Previziuni pentru toate zodiile

Berbec Ai sentimentul că te afli într-o tranziție, că treci de la o etapă la alta și că nu ești hotărât. Nici nu trebuie, lasă lucrurile să vină de la sine, nu încerca să controlezi nimic. Taur Partenerul îți comunică un ultimatum legat de situațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 08:51

Veneția, inundată a treia oară în 5 zile. Pagubele sunt uriașe

Veneția, inundată a treia oară în 5 zile. Pagubele sunt uriașe

Basilica San Marco, serios afectată de inundații O nouă maree a măturat duminică Veneția. A fost a treia în mai puțin de o săptămână. De această dată, apa nu a mai depășit nivelul istoric de marți, dar a fost suficientă pentru a inunda din nou orașul-lagună....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2019, ora: 07:25

Blogger: Amanta lui Vlad Filat, Olga Roman, ar fi fost reținută în Dubai

Blogger: Amanta lui Vlad Filat, Olga Roman, ar fi fost reținută în Dubai

Bloggerul Eugen Luchianiuc a declarat că amanta lui Vlad Filat, Olga Roman, a fost reținută pe 10 noiembrie în Dubai.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2019, ora: 04:19

Limba românească în Moldova medievală

Limba românească în Moldova medievală

Raţionamentul moldoveniştilor este simplu: ţara Moldova – poporul moldovenesc – limba moldovenească. La nivelul următor al raţionamentului vin mărturiile scrise despre limba moldovenească din evul mediu.  

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 18 Noiembrie 2019, ora: 00:18

Cum eliminăm mirosul neplăcut din casă?

Cum eliminăm mirosul neplăcut din casă? Din editia print

Mirosul este primul lucru pe care îl sesizează oaspeţii când ne trec pragul casei. Nici mobila scumpă, nici designul ei unic nu vor şterge impresia negativă a mirosului neplăcut din locuinţă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2019, ora: 14:23

PREMIERĂ: Polonezii se întorc acasă din Marea Britanie pentru salarii mai bune în țara lor

PREMIERĂ: Polonezii se întorc acasă din Marea Britanie pentru salarii mai bune în țara lor

Mai mulţi muncitori polonezi s-au întors acasă decât au plecat în străinătate anul trecut, o premieră pentru Polonia în ultimul deceniu, ca urmare a îngrijorărilor provocate de Brexit dar şi a dinamismului pieţei muncii din Polonia care a dus la creşterea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2019, ora: 12:37

Eugen Tomac: „Maia Sandu va fi viitorul președinte al Republicii Moldova”

Eugen Tomac: „Maia Sandu va fi viitorul președinte al Republicii Moldova”

Maia Sandu va fi viitorul președinte al Republicii Moldova. Este opinia exprimată de europarlamentarul Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook, după ce Guvernul a căzut.

( ) Citeşte tot articolul

MUSCA la Ararat 17 Noiembrie 2019, ora: 11:42

UNIREA MOLDOVEI CU ROMÂNIA (strategie)

UNIREA MOLDOVEI CU ROMÂNIA (strategie)

Stimați concetățeni și frați de peste Prut. Am auzit de la amici implicați în problemă că ne tot tragem pe cur în privința unirii celor două țări românești. Vin în fața dumneavoastră cu o propunere, o soluție, spre deosebire de toate celelalte variante,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2019, ora: 11:28

JAPONIA: Ordinea și armonia se construiesc din bun-simț/ VIDEO

JAPONIA: Ordinea și armonia se construiesc din bun-simț/ VIDEO

Ordinea si armonia se construiesc din bun-simt. Iar bunul simt inseamna respect pentru tot ce se afla in jur. Exista un loc in lume unde bunul simt, respectul este intens practicat de aceea in Japonia media intarzierilor trenurilor pe an este de 7 secunde…de ce doar atat? Pentru ca este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2019, ora: 10:22

Violenţe extreme la Paris. 150 de persoane au fost reţinute/ VIDEO

Violenţe extreme la Paris. 150 de persoane au fost reţinute/ VIDEO

Autorităţile au reţinut aproape 150 de persoane în urma protestelor de sâmbătă de la Paris, 78 dintre ele fiind plasate în arest preventiv. Manifestaţiile convocate la împlinirea unui an de la debutul mişcării de contestare cunoscută ca a "vestelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)