Astăzi 9 August 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:07
Abonamente

Muzică 19 August 2011, ora 06:36    Din editia print

Pasha Parfeni: Showbizul moldovenesc aduce a pahar şi cumetrie

Marime Font

A reuşit să se facă iubit şi admirat la o vârstă la care unii încă mai copilăresc, iar datorită potenţialului său vocal incontestabil a devenit una dintre figurile de vază ale muzicii autohtone. Cu toate acestea, Pasha Parfeni nu este o persoană cu fiţe de vedetă, nu se jenează să meargă cu troleibuzul (deşi are automobil) şi nici să dea mâna sau să ofere autografe paznicilor de la supermarket. E prieten cu toată lumea şi astfel poţi da nas în nas cu el oriunde prin micul nostru oraş.

După ce, recent, a scos o nouă piesă, interpretul Pasha Parfeni se îndreaptă încet dar sigur spre tărâmuri neexplorate încă de el. Foarte inspirat şi dinamic după o minivacanţă petrecută împreună cu mama şi prietena sa, tânărul are în plan lansarea a încă două piese muzicale, una destinată pieţei autohtone, iar cealaltă pentru cea din afară, melodii care vor avea genuri şi abordări diferite. Lansarea acestora este preconizată pentru sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie. În afară de aceasta, Pavel se pregăteşte de alte două evenimente importante, dar şi de participarea la Festivalul „Sea Songs” din Crimeea.

„E mult mai rentabil să faci o piesă comercială decât un album”

În piesa naţională, Pasha a utilizat instrumente specifice, precum naiul şi ţambalul, iar în cealaltă, în stil pop şi ethno-pop - efecte electronice. Ne asigură că ambele sunt de calitate. „De ce această categorisire? Fiindcă există o mare diferenţă între cerinţele pieţei autohtone şi cea din alte ţări. E vorba despre două genuri muzicale diferite. O piesă este în limba română, iar cealaltă - în engleză. Eu merg după ideea că o melodie, dacă e făcută în limba engleză, îşi garantează cumva reuşita şi are priză la public”, explică interpretul, spunând că acest principiu l-a preluat din experienţa artiştilor străini. „Un exemplu e chiar piesa pe care am cântat-o la Mamaia - „Tu eşti cerul”. Prima dată am interpretat-o în limba română şi a fost O.K. Apoi, aceeaşi melodie a fost tradusă şi interpretată în engleză şi pot spune că a fost mult mai apreciată. Cred că, într-un fel, şi tineretul nostru are cam aceeaşi preferinţă în materie de muzică, optând în favoarea celor interpretate în engleză”, ne spune Pasha, explicând şi de ce melodiile nu vor fi puse pe un album. „Deocamdată nu intenţionez să fac un album, iar asta din considerentul că în R. Moldova nu prea se cumpără. Personal, nu am reuşit să vând şi cred că şi colegii mei la fel. Consider că e mult mai rentabil să faci o piesă comercială decât un album, care va fi ascultat doar de tine şi de prietenii tăi. Iar intervalul ideal pentru lansarea unei melodii îl consider şase luni”, conchide artistul.

El mai luptă pentru „Eurovision”

Loading...


După trei încercări mai puţin reuşite la „Eurovision”, pentru Pasha participarea la acest concurs încă mai constituie o prioritate - obiectiv pe care încearcă să-l materializeze împreună cu producătorii de la „Sens Music” şi pentru care îşi pregăteşte terenul din timp. „Noi ne pregătim pentru „Eurovision” din timp, fiindcă deseori se întâmplă că artiştii apar chiar în ajunul acestui eveniment. Atunci se lansează un conglomerat de 70-80 de piese într-o lună sau două”, menţionează Pavel. El mai spune că experienţa Bucureştiului nu a avut un impact prea mare asupra carierei sale muzicale, considerând că poate face muzică şi acasă, cu producători străini. Iar asta - prin intermediul internetului, care e la îndemâna oricui, atribut indispensabil şi în cazul promovării pieselor sale. Artistul spune că nu se orientează spre piaţa muzicală din România, deoarece şi cântăreţii români, la rândul lor, se orientează tot afară, spre… piaţa din CSI. „Pot chiar să vă dau şi exemple în acest sens - Inna, Morandi, Accent, Radio Killer şi mulţi alţii care ochesc spre piaţa muzicală din ţările CSI”, crede Pasha Parfeni.

Îndrăgostit de modernitate

Odată, într-un interviu, interpretul spunea, ce-i drept în glumă, că i-ar da lecţii de canto lui Stevie Wonder. Astăzi, cu aceeaşi notă plină de umor, relatează că nu a renunţat la lecţii, însă îi propune altele, poate doar lecţii … de desen. Cu foştii colegi din trupa SunStroke Project a rămas în relaţii bune, deşi au existat la un moment dat mici neconcordanţe, însă asta, spune el, a rămas în trecut şi nu are nicio relevanţă. Şi dacă se are de bine cu foştii săi colegi, cu jazzul, vechea sa pasiune - nu prea, fiindcă tot mai dragă-i este muzica modernă. „Actualmente, cu jazzul sunt în relaţii proaste, din păcate. El este o muzică pentru suflet, care necesită un potenţial mult mai mare decât pot să-i ofer acum. Iar ceea ce se face acum nu este jazz, ci doar un fel de muzică cu elemente de jazz, este un rezultat al dezvoltării genului. Eu mă regăsesc în muzica modernă, dar şi în tot ceea ce presupune viaţa modernă. Îmi place să fiu în pas cu TIMPUL”, ne povesteşte cântăreţul pop, precizând că genul muzical căruia nu-i poate face faţă este muzica academică. Cât priveşte trupa pe care intenţiona anterior s-o înfiinţeze, el spune că ea deja există: „Formaţia respectivă s-a înfiinţat… oarecum. Şi este mai degrabă una de prieteni, în care mă regăsesc eu, ţambalagiul nostru, Andrei, şi naistul Iulian”.

O tentă specifică la noi…

Mi s-a întâmplat adesea să aud de la artiştii noştri că în Moldova nu există showbiz, Pasha însă ţine să-i contrazică, spunând că acesta este, dar e unul atipic. „Showbizul este, de fapt, relaţia dintre artişti şi producători, de aceea şi în România, dacă el există, asta se datorează colaborării interpreţilor de acolo cu producătorii străini. La noi, acesta are o tentă specifică, de nuntă şi cumetrie”, se arată convins artistul. El mai spune că mentorii săi în muzică sunt autori cu greutate, dat fiind faptul că anume cu piesele lor a luat premii mari. Un mare sprijin l-a avut în cariera sa muzicală în persoana profesorului său de muzică de la Tiraspol, care i-a compus şi prima piesă, cea prezentată la „Două inimi gemene” în 2003. Apoi - părinţii săi, ambii muzicieni, urmaţi de compozitorul Liviu Ştirbu, cu ajutorul căruia, în 2009, a câştigat Concursul „Slaveanski Bazar”, precum şi producătorul Leonid Volneanschi, care l-a ajutat să cucerească „Steaua Elatului”, în 2005.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 9 August 2020, ora: 09:07 de Mariana S. Țăranu

Primele zile şi întâii „eroi” ai Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

Primele zile şi întâii „eroi” ai Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

Moldova sovietică a fost reprezentată oficial pentru prima dată de către o spioană, care denunţa legionarii, poliţiştii şi militarii români, pentru ca aceştia să fie arestaţi de bolşevici

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 9 August 2020, ora: 07:48

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 9 AUGUST 2020. Ce adevăr iese la lumină?

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 9 AUGUST 2020. Ce adevăr iese la lumină?

 Mercur face trigon cu Chiron in Berbec, aducand putere vindecatoare cuvintelor. Fa pe cineva sa se simta ascultat si inteles. Vorbeste din adevarul sufletului si ajuta la vindecarea ranilor. Totul se va petrece natural, fara emfort, fara batai de cap. Luna in Berbec face si ea conjunctie cu...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 9 August 2020, ora: 07:39

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 27.443 de infecții și 841 de persoane decedate

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 27.443 de infecții și 841 de persoane decedate

 Alte 453 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Numărul total de cazuri în Transnistria- 1610. Din numărul total de cazuri, 2 sunt de import (Grecia-1, Portugalia-1). 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 9 August 2020, ora: 07:34

Avertizare meteo de CANICULĂ. Ce temperaturi se vor atinge astăzi

Avertizare meteo de CANICULĂ. Ce temperaturi se vor atinge astăzi

 Încă o zi toridă ne așteaptă astăzi, cu maxime de 33 de grade în nord și de 35 de grade în sud. Vântul va fi destul de vioi și ne va ajuta să facem față arțiței. Două avertizări meteorologice de tip Cod Galben sunt în vigoare în Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 9 August 2020, ora: 07:30

video Mii de oameni au protestat la Beirut faţă de corupţia guvernului: „DEMISIA sau SPÂNZURĂTOAREA”

Mii de oameni au protestat la Beirut faţă de corupţia guvernului: „DEMISIA sau SPÂNZURĂTOAREA”

7.000 de oameni protestează în capitala Libanului faţă de corupţia guvernamentală după exploziile masive care au devastat jumătate din oraş. Manifestanţii reclamă dreptul la furie după ce au curăţat străzile de moloz şi şi-au pansat rănile, ridicând spânzători...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 9 August 2020, ora: 07:29

Cine este Igor Greciuşkin, omul de afaceri care a trimis nava cu nitrat de amoniu la Beirut

Cine este Igor Greciuşkin, omul de afaceri care a trimis nava cu nitrat de amoniu la Beirut

 Un rus, Igor Greciuşkin a fost interogat în Cipru, în urma publicării unor informaţii care leagă această persoană de vaporul moldovean Rhosus, deținut de omul de afaceri şi care a transportat nitratul de amoniu la Beirut, potrivit poliției cipriotă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 August 2020, ora: 07:14

Alegeri Belarus: Şefa echipei de campanie a candidatei prezidenţiale a opoziţiei a fost arestată din nou

Alegeri Belarus: Şefa echipei de campanie a candidatei prezidenţiale a opoziţiei a fost arestată din nou

Şefa echipei de campanie a candidatei prezidenţiale de opoziţie din Belarus a fost reţinută sâmbătă, aşa cum s-a mai întâmplat şi joi, informează AFP, citată de Agerpres. Maria Moroz a fost arestată sâmbătă, a declarat pentru AFP Anna Krasulina, purtătoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 9 August 2020, ora: 07:12

opinie Culmea nesimțirii: rusofilii și românofobii din R. Moldova se laudă grețos că ei au făcut posibil… Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău! ”Salvatorii” Kremlinului

Culmea nesimțirii: rusofilii și românofobii din R. Moldova se laudă grețos că ei au făcut posibil… Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău! ”Salvatorii” Kremlinului

„Mulțumim, frați români!”, este mesajul deputatului Iurie Reniță, în contextul anunțului privind finisarea Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, proiect de o importanță strategică esențială atât pentru România, cât și pentru R....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 9 August 2020, ora: 00:07

Ion Chicu (9 august 2019): „Ultimul acord cu FMI va avea consecințe grave asupra dezvoltării economice a ţării”

Ion Chicu (9 august 2019): „Ultimul acord cu FMI va avea consecințe grave asupra dezvoltării economice a ţării”

 Ultimul acord cu FMI nu va permite să atingă scopul specificat de Președintele Igor Dodon de a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor Moldovei. Despre aceasta a scris vineri, pe pagina sa de facebook, consilierul şefului statului, fostul ministru al Finanţelor, Ion Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 9 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 August 2020, ora: 18:25

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

Zeci de moldoveni au format cozi imense la vama Leușeni și frontierele române, încercând să ajungă în mai multe state din Uniunea Europeană pe timp de pandemie. Chiar dacă la frontiera Republicii Moldova acestora le este permis să treacă prezentând doar...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 8 August 2020, ora: 15:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 8 August 2020, ora: 11:42

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Se ştie, fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă....

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 8 August 2020, ora: 11:41

Vânăta - ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta - ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 8 August 2020, ora: 11:39

China, Rusia și Iranul încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA

China, Rusia și Iranul încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA

China, Rusia și Iran încearcă să înfluențeze alegerile din Statele Unite în funcție de propriile interese, avertizează serviciile americane de informații, potrivit CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 11:31

VIDEO: Mai multe femei au fost surprinse când fură pavajul unei străzi din Chişinău şi îl urcă într-o maşină de lux

VIDEO:  Mai multe femei au fost surprinse când fură pavajul unei străzi din Chişinău şi îl urcă într-o maşină de lux

 Patru femei au fost filmate când fură plăci din pavajul unei străzi din Chişinău și le pun într-un autoturism de lux. Primarul Ion Ceban a cerut ca persoanele să fie identificate imediat şi a insistat ca imaginile cu cetăţeni care fură bunuri de pe stradă să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 09:28

Piscinele se DESCHID de la 10 august. Ce reguli trebuie respectate

Piscinele se DESCHID de la 10 august. Ce reguli trebuie respectate

Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică s-a întrunit astăzi în ședință. Ca urmare a analizei situației epidemiologice actuale, precum și a evaluării nivelului de respectare a măsurilor de sănătate publică, membrii CNESP au decis că,...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 8 August 2020, ora: 09:25

VIDEO: Un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare; cel puţin 14 MORȚI şi 15 răniţi grav

VIDEO: Un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare; cel puţin 14 MORȚI şi 15 răniţi grav

Cel puţin 14 oameni au murit şi 15 sunt răniţi grav după ce un avion al Air India care transporta 191 de pasageri şi membri ai echipajului a părăsit pista la aterizarea pe aeroportul din Kozhikode, în vestul Indiei, şi s-a rupt în două, a anunţat poliţia, citată de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 8 August 2020, ora: 09:05

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 8 AUGUST 2020. Cum te influențează Portalul Leului azi?

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 8 AUGUST 2020. Cum te influențează Portalul Leului azi?

 Ultimele zile au fost marcate de evenimente astrale importante. Mercur a intrat in Leu, Venus a intrat in Rac. Si nici ziua de azi nu este una obisnuita. Azi se deschide Portalul Leului, poarta care face legatura intre lumea fizica si lumea spirituala. In plus, Luna este in Berbec si este...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 August 2020, ora: 09:34

opinie Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

„Dodon este dispus să folosească toate metodele pentru fraudarea alegerilor. E clar și de ce – fără fraudă nu are nicio șansă să rămână în funcție; iar dacă pierde puterea, e doar un pas până la pierderea libertății”, scrie pe FB deputatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 08:54

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul "Casa Eficientă Energetic" pentru persoane fizice va debuta pe data de 15 septembrie 2020, iar proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro, a anunţat ministrul Mediului, Costel Alexe.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 August 2020, ora: 07:58

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

 Forţele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene joi seară pentru a dispersa zeci de manifestanţi care protestau după explozia masivă mortală din portul Beirut în această săptămână, devenită un simbol al incompetenţei şi corupţiei autorităţilor, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 August 2020, ora: 07:55

Cum au reuşit ostaşii români, după un an de pierderi masive, să revină miraculos pentru a câştiga cea mai importantă bătălie din Primul Război Mondial

Cum au reuşit ostaşii români, după un an de pierderi masive, să revină miraculos pentru a câştiga cea mai importantă bătălie din Primul Război Mondial

Pe 6 august s-au împlinit 103 ani de la cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)