Astăzi 21 August 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 20 August 2019
Abonamente

Muzică 19 August 2011, ora 06:36    Din editia print

Pasha Parfeni: Showbizul moldovenesc aduce a pahar şi cumetrie

Marime Font

A reuşit să se facă iubit şi admirat la o vârstă la care unii încă mai copilăresc, iar datorită potenţialului său vocal incontestabil a devenit una dintre figurile de vază ale muzicii autohtone. Cu toate acestea, Pasha Parfeni nu este o persoană cu fiţe de vedetă, nu se jenează să meargă cu troleibuzul (deşi are automobil) şi nici să dea mâna sau să ofere autografe paznicilor de la supermarket. E prieten cu toată lumea şi astfel poţi da nas în nas cu el oriunde prin micul nostru oraş.

După ce, recent, a scos o nouă piesă, interpretul Pasha Parfeni se îndreaptă încet dar sigur spre tărâmuri neexplorate încă de el. Foarte inspirat şi dinamic după o minivacanţă petrecută împreună cu mama şi prietena sa, tânărul are în plan lansarea a încă două piese muzicale, una destinată pieţei autohtone, iar cealaltă pentru cea din afară, melodii care vor avea genuri şi abordări diferite. Lansarea acestora este preconizată pentru sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie. În afară de aceasta, Pavel se pregăteşte de alte două evenimente importante, dar şi de participarea la Festivalul „Sea Songs” din Crimeea.

„E mult mai rentabil să faci o piesă comercială decât un album”

În piesa naţională, Pasha a utilizat instrumente specifice, precum naiul şi ţambalul, iar în cealaltă, în stil pop şi ethno-pop - efecte electronice. Ne asigură că ambele sunt de calitate. „De ce această categorisire? Fiindcă există o mare diferenţă între cerinţele pieţei autohtone şi cea din alte ţări. E vorba despre două genuri muzicale diferite. O piesă este în limba română, iar cealaltă - în engleză. Eu merg după ideea că o melodie, dacă e făcută în limba engleză, îşi garantează cumva reuşita şi are priză la public”, explică interpretul, spunând că acest principiu l-a preluat din experienţa artiştilor străini. „Un exemplu e chiar piesa pe care am cântat-o la Mamaia - „Tu eşti cerul”. Prima dată am interpretat-o în limba română şi a fost O.K. Apoi, aceeaşi melodie a fost tradusă şi interpretată în engleză şi pot spune că a fost mult mai apreciată. Cred că, într-un fel, şi tineretul nostru are cam aceeaşi preferinţă în materie de muzică, optând în favoarea celor interpretate în engleză”, ne spune Pasha, explicând şi de ce melodiile nu vor fi puse pe un album. „Deocamdată nu intenţionez să fac un album, iar asta din considerentul că în R. Moldova nu prea se cumpără. Personal, nu am reuşit să vând şi cred că şi colegii mei la fel. Consider că e mult mai rentabil să faci o piesă comercială decât un album, care va fi ascultat doar de tine şi de prietenii tăi. Iar intervalul ideal pentru lansarea unei melodii îl consider şase luni”, conchide artistul.

El mai luptă pentru „Eurovision”


După trei încercări mai puţin reuşite la „Eurovision”, pentru Pasha participarea la acest concurs încă mai constituie o prioritate - obiectiv pe care încearcă să-l materializeze împreună cu producătorii de la „Sens Music” şi pentru care îşi pregăteşte terenul din timp. „Noi ne pregătim pentru „Eurovision” din timp, fiindcă deseori se întâmplă că artiştii apar chiar în ajunul acestui eveniment. Atunci se lansează un conglomerat de 70-80 de piese într-o lună sau două”, menţionează Pavel. El mai spune că experienţa Bucureştiului nu a avut un impact prea mare asupra carierei sale muzicale, considerând că poate face muzică şi acasă, cu producători străini. Iar asta - prin intermediul internetului, care e la îndemâna oricui, atribut indispensabil şi în cazul promovării pieselor sale. Artistul spune că nu se orientează spre piaţa muzicală din România, deoarece şi cântăreţii români, la rândul lor, se orientează tot afară, spre… piaţa din CSI. „Pot chiar să vă dau şi exemple în acest sens - Inna, Morandi, Accent, Radio Killer şi mulţi alţii care ochesc spre piaţa muzicală din ţările CSI”, crede Pasha Parfeni.

Îndrăgostit de modernitate

Odată, într-un interviu, interpretul spunea, ce-i drept în glumă, că i-ar da lecţii de canto lui Stevie Wonder. Astăzi, cu aceeaşi notă plină de umor, relatează că nu a renunţat la lecţii, însă îi propune altele, poate doar lecţii … de desen. Cu foştii colegi din trupa SunStroke Project a rămas în relaţii bune, deşi au existat la un moment dat mici neconcordanţe, însă asta, spune el, a rămas în trecut şi nu are nicio relevanţă. Şi dacă se are de bine cu foştii săi colegi, cu jazzul, vechea sa pasiune - nu prea, fiindcă tot mai dragă-i este muzica modernă. „Actualmente, cu jazzul sunt în relaţii proaste, din păcate. El este o muzică pentru suflet, care necesită un potenţial mult mai mare decât pot să-i ofer acum. Iar ceea ce se face acum nu este jazz, ci doar un fel de muzică cu elemente de jazz, este un rezultat al dezvoltării genului. Eu mă regăsesc în muzica modernă, dar şi în tot ceea ce presupune viaţa modernă. Îmi place să fiu în pas cu TIMPUL”, ne povesteşte cântăreţul pop, precizând că genul muzical căruia nu-i poate face faţă este muzica academică. Cât priveşte trupa pe care intenţiona anterior s-o înfiinţeze, el spune că ea deja există: „Formaţia respectivă s-a înfiinţat… oarecum. Şi este mai degrabă una de prieteni, în care mă regăsesc eu, ţambalagiul nostru, Andrei, şi naistul Iulian”.

O tentă specifică la noi…

Mi s-a întâmplat adesea să aud de la artiştii noştri că în Moldova nu există showbiz, Pasha însă ţine să-i contrazică, spunând că acesta este, dar e unul atipic. „Showbizul este, de fapt, relaţia dintre artişti şi producători, de aceea şi în România, dacă el există, asta se datorează colaborării interpreţilor de acolo cu producătorii străini. La noi, acesta are o tentă specifică, de nuntă şi cumetrie”, se arată convins artistul. El mai spune că mentorii săi în muzică sunt autori cu greutate, dat fiind faptul că anume cu piesele lor a luat premii mari. Un mare sprijin l-a avut în cariera sa muzicală în persoana profesorului său de muzică de la Tiraspol, care i-a compus şi prima piesă, cea prezentată la „Două inimi gemene” în 2003. Apoi - părinţii săi, ambii muzicieni, urmaţi de compozitorul Liviu Ştirbu, cu ajutorul căruia, în 2009, a câştigat Concursul „Slaveanski Bazar”, precum şi producătorul Leonid Volneanschi, care l-a ajutat să cucerească „Steaua Elatului”, în 2005.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 August 2019, ora: 22:59

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea doamnei judecător Domnica Manole de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al instanței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 18:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:54

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Consiliul Republican al PSRM, în ședință: „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:51

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Planeta se îndreaptă din nou spre criză. Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii

Războiul comercial dintre SUA și China își arată efectele mai devreme decât era așteptat, iar consecințele immediate sunt intrarea în recesiune a celor mai mari economii ale lumii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:27

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

NEWS ALERT / Andrei Năstase renunță și la funcția de ministru - va CANDIDA pentru postul de Primar General al Chișinăului

Mihai Popuşoi: Andrei Năstase va fi candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, informează TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 16:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:56

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Procurorul General interimar a decis transferarea Dosarului Luncașu la PCCOCS

Dosarul penal pentru omor intenţionat în cazul decesului omului de afaceri Iurie Luncaşu a fost transmis Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale la decizia procurorului general interimar Dumitru Robu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:39

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Poziţia Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova faţă de situaţia actuală din sistemul judiciar

Jocurile de culise, care sunt inadmisibile într-un stat de drept, dar la care asistă societatea noastră în ultima perioadă, aduce cu sine nemumărate semne de întrebare. Actualele reforme în domeniul judiciar, asumate de forţa politică actuală, a trezit discuţii şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:33

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 15:32

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Noi probe găsite de anchetatori în maşina criminalului Gheorghe Dincă

Anchetatorii au descoperit noi probe extrem de importante în maşina criminalului Gheorghe Dincă. Astfel, criminaliştii ar fi identificat o poşetă albastră, dar şi un cercel, care nu ar fi aparţinut nici Alexandrei Măceşanu, nici Luizei Melencu. Informaţia a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 13:50

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaște semnarea contractului de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:34

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

Conform unei simulari a deplasării norului apărut ca urmare a exploziei unei rachete nucleare, particulele radioactive ar fi ajuns deasupra teritoriului R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:15

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

„Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat”, consideră deputatul român Matei Dobrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:14

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Constantin Brâncuşi este subiectul unui proces, după ce opera de artă a fost distrusă, proprietarul acesteia cerând despăgubiri de 22,5 milioane de dolari, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:26

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Un nou acord de colaborare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care va include și un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 20 septembrie, va fi semnat „în zilele următoare”, „condiționat” a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:15

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Deputatul Blocului ACUM Dan Perciun spune că a votat în Parlament pentru o Curte echilibrată cu cel puțin teri judecători în care avea încredere și că a așteptat să fie condusă de un președinte apolitic. Despre aceasta alesul poporului a scris pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:05

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Vicepremierul țării, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, solicită judecătorilor Curții Constituționale să prezinte public opțiunea lor de vot, în caz contrar să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 August 2019, ora: 08:58

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Perspectiva unui ″Brexit″⁣ fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:53

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, a povestit, la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Mediafax, ce le-a spus principalul suspect al crimelor din Caracal anchetatorilor cu referire la Alexandra Măceșanu. Acesta a susținut că nu a violat-o și că au dormit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 August 2019, ora: 08:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

Horoscopul zilei de 20 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)