Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Internațional 23 Aprilie 2011, ora 10:12    Din editia print

Paştele îi adună pe moldoveni acasă

Marime Font

 
 
 

Sărbătorile de Paşti emană de fiecare dată o atmosferă deosebită. Tradiţional, gospodinele încondeiază ouă, pregătesc bucate alese, coc pască şi cozonaci. Pentru moldoveni, sărbătoarea religioasă mai are o semnificaţie - de Paşti, cei care muncesc peste hotare se întorc acasă, la rudele lor, iar mii de familii se reîntregesc măcar pentru o perioadă de timp…

Sfintele Paşti îi vor aduce acasă şi pe membrii familiei Cociu, plecaţi din Nisporeni şi stabiliţi în Italia de mai bine de şase ani. La început a plecat doar capul familiei, Valentin Cociu, care a muncit din greu pentru a-şi aduce soţia şi fiica „într-un loc mai bun”, după cum povesteşte Valentin. Visul s-a împlinit şi întreaga familie locuieşte acum în oraşul Livorno, din Italia. Însă chiar dacă cei trei trăiesc împreună, dorul de Moldova nu scade, pentru că aici au rămas părinţii, bunicii, alte rude de-ale lor. „În fiecare an facem tot posibilul să venim acasă de Paşti. Sărbătorim Anul Nou şi Crăciunul în Italia, pentru că nu avem posibilitate să venim mai des în Moldova. Dar nu ne putem închipui cum ar trece sărbătorile de Paşti fără pască şi miel coapte de mama”, spune Angela Cociu.

Norocul moldovenilor: Paştele ortodox a coincis cu cel catolic

În anii precedenţi, mulţi gastarbeiteri moldoveni riscau să-şi piardă posturile de muncă pentru că ortodocşii şi catolicii serbau Paştele la date diferite, iar faptul că „rupeau” din zilele lucrătoare îi nemulţumea pe unii angajatori. Anul acesta, moldovenii sunt „norocoşi” - sărbătoarea sfântă a coincis la ambele rituri. „Este adevărat, era problematic să mă întorc acasă de sărbători, însă totul depindea de patron”, spune un alt moldovean, Vasile Radu din Teleneşti, care lucrează de trei ani în Portugalia. Vasile a ajuns în Moldova cu câteva zile în urmă, fiind nerăbdător să-şi revadă familia.Cu două săptămâni înaintea Paştelui, Serviciul Grăniceri al R. Moldova a introdus inspectori şi tehnică adiţională pentru a monitoriza fluxul de intrări în ţară. Şeful Serviciului de presă şi informaţii al Serviciului Grăniceri, Daniela Mânzatu, a declarat că în acest an, în perioada 13-18 aprilie au traversat frontiera de stat circa 160 de mii de moldoveni. „La moment, fluxul intrărilor în ţară este unul obişnuit, însă spre sfârşitul săptămânii, numărul cetăţenilor moldoveni veniţi de peste hotare va creşte considerabil”, a mai spus Mânzatu.

Unii moldoveni îşi compensează absenţa...

Cu toate că cifrele statistice ale celor care vor reveni în Moldova cu ocazia Sfintelor Paşti indică o oarecare creştere, numărul moldovenilor care vor sărbători departe de casă este totuşi impunător, luând în considerare datele neoficiale care arată că peste hotarele ţării munceşte circa un milion de moldoveni.

Svetlana Culic din s. Lăpuşna, raionul Hânceşti, împreună cu soţul şi unul dintre feciori lucrează de câţiva ani într-un sătuc din Italia. De sărbători, familia Culic nu va fi alături de ceilalţi doi copii care au rămas în Moldova - unul dintre feciori pentru a-şi continua studiile, iar celălalt din motive de sănătate. „Lucrăm de ani buni în Italia, însă banii pe care îi primim ne ajung doar pentru întreţinerea noastră şi a celor doi copii aflaţi în Moldova”, ne povesteşte Svetlana. Ea spune că va trimite acasă, de Paşti, pachete cu bunătăţi şi un cozonac italian care le place nespus de mult celor doi băieţi rămaşi în Moldova. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md