Femeia

PĂSTRAREA COSMETICELOR

Poate ai observat că rujul are un miros greoi, sau că are un aspect total neplăcut. Păstrarea calităţii produselor cosmetice depinde foarte mult de condiţiile de stocare, la loc răcoros şi lipsit de umiditate. De aceea, nu se vor ţine în baie, dacă în această încăpere se fac aburi în exces, în poşetă sau în maşină, mai ales vara. Produsele cremoase, fluide, lichide sau sub formă de gel îşi modifică consistenţa şi compoziţia, dacă sunt ţinute la căldură. Dacă vrei să eviţi diversele dermatite care pot să apară în cazul folosirii unor cosmetice expirate, ai putea să creezi un mic raft, sau un locşor special în frigider pentru păstrarea cosmeticelor. Produsele care conţin alcool sunt mai rezistente, iar cele care conţin multă apă se deteriorează mai repede. Termenul de valabilitate al cosmeticelor poate fi de cel mult un an.

Cremele

Cele pe bază de plante sau cele BIO expiră mai repede din cauza lipsei de conservanţi din componenţa lor. Crema se foloseşte continuu, după desfacere, şi e de preferat alegerea variantei cu pompă sau pipetă pentru igienă sau folosirea unei spatule din plastic care se dezinfectează după utilizare. Cremele de faţă sau de corp trebuie consumate în maximum jumătate de an de la deschidere.

Rujul

Se foloseşte maximum șase luni. Atunci când expiră, i se schimbă consistenţa. Se ţine la temperatura camerei sau la rece, dar nu în baie. Se aruncă dacă îşi modifică mirosul, culoarea şi textura. Conturul de buze sau dermatograful se pot folosi cel mut șase luni de la deschidere.

Fondul de ten şi corectorul

Se pot păstra la temperatura camerei, dar nu la căldură. Au termen de valabilitate de aproximativ 12 luni. La aplicare se foloseşte o pensulă de fond de ten sau cu un burete special care se spală după fiecare utilizare.

Fardurile de pleoape

Cele pudră se folosesc maximum un an de la deschidere, iar cele cremoase, maximum șase luni. Se ţin la temperatura camerei, nu în frigider. Atunci când expiră, se strâng în linia pliului pleoapei sau se „pietrifică”, iar culorile îşi pierd intensitatea iniţială. Aplicatoarele de fard sau bureţii trebuie înlocuiţi din trei în trei luni.

Mascara

Se păstrează la temperatura camerei. Expiră la trei luni de la deschiderea tubului, iar unele (în funcţie de consistenţă și de ingrediente) se usucă după o lună. Periuţa din tubul de mascara se spală după maximum 10 aplicaţii. Se introduce o singură dată periuţa în tub, pentru evitarea intrării aerului în produs, ceea ce va duce la uscarea acestuia. Se va roti de câteva ori periuţa în tub pe pereţii laterali.

Parfumul

Se ţine la loc răcoros, departe de căldură şi lumină, altfel îşi va pierde din intensitatea mirosului. Atenţie la cele contrafăcute sau diluate, care pot provoca iritaţii şi probleme de piele! Se aplică, de obicei, dimineaţa după duş, pe o piele curată şi hidratată. Au termen între doi şi trei ani (cele orientale durează mai mult). Nu se agită sticla, pentru că se deteriorează aroma şi nu se freacă după aplicare. Parfumul este expirat în momentul în care începe să se închidă la culoare sau apar sedimente în interiorul sticlei.

În cazul în care nu vrei ca produsele cosmetice să se strice, selectează câteva pe care alegi să le foloseşti în mod regulat. Nu încerca să faci adevărate provizii de farduri sau rujuri, pentru că oricum nu te poţi machia cu toate odată. Alege un strict necesar pe care poţi să îl reînnoieşti mereu.

Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *