Actualitate

Patriarhia Rusă a pus ochiul pe Mănăstirea Noul Neamţ

Culmea paradoxului: PF Chiril a decis să răspundă la scrisorile lui Igor Smirnov, după ce acesta a pierdut puterea în regiunea separatistă

Un sol al Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, PF Chiril, a vizitat recent Mănăstirea Noul Neamţ din satul Chiţcani, r-nul Slobozia, interesându-se dacă monahii de aici ar accepta să treacă de sub jurisdicţia Chişinăului sub cea a Tiraspolului sau chiar să se supună direct Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii. După ce a primit un răspuns negativ, trimisul de la Moscova s-a întâlnit cu episcopul de Tiraspol, PS Savva, şi ÎPS Vladimir. Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove ne asigură că situaţia nu se va schimba.

Preotul Igor Iakimciuk, secretarul Secţiei relaţii interortodoxe a Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Ruse, a venit pe malul Nistrului, la Noul Neamţ, acum zece zile. Potrivit arhimandritului Paisie, stareţul mănăstirii, oaspetele a avut o singură întrebare: dacă mănăstirea rămâne sub Chişinău sau ar putea trece în subordinea Tiraspolului sau să devină stavropighie (aşa sunt numite mănăstirile aflate sub ascultarea directă a unui patriarh, independente de ierarhia locală) a PF Chiril? Solul îşi motiva vizita prin faptul că, anterior, fostul lider de la Tiraspol, Igor Smirnov, solicitase în repetate rânduri patriarhilor Alexii al II-lea şi Chiril să transfere locaşul în subordinea autorităţilor separatiste. „Zicea că a venit să cerceteze situaţia, ca să poată da un răspuns scrisorilor lui Smirnov. Nu puteam să decid doar eu, şi am chemat fraţii mănăstirii, după care toţi i-am spus că rămânem sub Chişinău. Părintele Igor s-a mai întâlnit cu PS Savva şi mitropolitul, dar nu ştiu despre ce au vorbit”, ne-a spus stareţul.

Arh. Paisie: „De vor veni cu forţa, se va întâmpla ca în 2001”

Arh. Paisie precizează că, din informaţiile pe care le deţine, Smirnov a insistat să preia el controlul mănăstirii, dar nu a cerut ca locaşul să fie transmis patriarhului. „Ideea de a ne trece sub patriarh cred că le-a venit, mă rog, nu demult…”, presupune stareţul. El speră că Patriarhia nu va mai pune această problemă, asigurându-ne totodată că monahii nu vor ceda: „De vor veni peste noi cu forţa, se va întâmpla ca în 2001 – ei trebuie să ţină minte”. Amintim că cea mai scandaloasă încercare a Tiraspolului de a pune mâna pe Mănăstirea Noul Neamţ a avut loc în 2001, când fostul episcop de Tiraspol, PS Iustinian, însoţit de forţele speciale separatiste, a încercat să preia mănăstirea. Atunci, călugării, încurajaţi de PS Dorimedont, au ţinut piept cu dârzenie miliţiei de la Tiraspol şi nu s-au lăsat intimidaţi de presiunile enorme exercitate asupra lor. Arh. Paisie este fratele PS Episcop Dorimedont, înmormântat pe teritoriul aceleiaşi mănăstiri.

ÎPS Vladimir: „Întrebaţi-i pe călugări”

La rândul său, ÎPS Vladimir consideră că „totul va rămâne aşa cum a fost”. „I-am sugerat că nu e cazul să discutăm acest subiect, deoarece Smirnov nu mai este „preşedinte”. Atunci, el m-a întrebat: „Poate să facem din mănăstire o stavropighie?”. I-am răspuns: „Asta nu decid eu, întrebaţi-i pe călugări”. Solicitat de TIMPUL, pr. Igor Iakimciuk ne-a spus că a venit în RM ca să afle ce gândesc fraţii mănăstirii, după ce „mai multe surse, inclusiv de la Tiraspol, ne-au rugat să intervenim. Auzind părerile tuturor, am decis să nu schimbăm nimic. Fiţi liniştiţi”. La întrebarea noastră dacă ruşii vor mai face asemenea încercări, pr. Igor n-a ştiut ce să ne răspundă: „N-aş comenta nimic. Tot ce am putut să vă spun, v-am spus. Şi cred că e destul”.

Patriarhia Rusă are în prezent 30 de stavropighii în toată lumea, dintre care patru lavre şi 26 de mănăstiri.

Notă: Scopul vizitei pr. Igor Iakimciuk este într-adevăr straniu şi trezeşte, cel puţin, două întrebări. Dacă Smirnov, fiind 20 de ani în funcţie, a cerut cu încăpăţânare sprijinul ruşilor pentru a avea mănăstirea, de ce PF Chiril a decis să-i răspundă tocmai acum, când el nu mai e nimeni din punct de vedere oficial? Şi dacă Smirnov a cerut Noul Neamţ pentru Tiraspol, de unde s-a născut ideea unei stavropighii a patriarhului rus? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *