Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 20 Februarie 2018
Abonamente

Carte 2 Aprilie 2011, ora 08:08    Din editia print

Patrimoniu: Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

La finele anului trecut, în colecţia „Enciclopedica” din cadrul Instituţiei Publice „Enciclopedia Moldovei” a apărut o lucrare de pionierat la noi -„Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova”. Autorii acestei lucrări, savanţi de notorietate în domeniul heraldicii, experţi din diverse domenii şi-au propus drept scop identificarea şi publicarea tuturor simbolurilor naţionale care ne reprezintă, fapt care le-a şi reuşit.

 Având girul Comisiei Naţionale de Heraldică (CNH), colectivul redacţional a structurat lucrarea în conformitate cu divizarea sistemului heraldic: simboluri naţional-statale, simboluri naţionale derivate, simboluri corporative.
Autorii descriu şi reproduc în primele trei capitole simbolurile naţional-statale de primă importanţă: Stema de Stat, Drapelul de Stat şi Imnul de Stat ale R. Moldova. Dintre simbolurile derivate menţionăm: Sigiliul mare de stat al R. Moldova, Culorile naţionale, Pavilionul naţional, Însemnele de funcţii ale preşedintelui R. Moldova etc. Urmează distincţiile de stat şi moneda naţională. Capitole separate sunt dedicate simbolurilor forţelor armate (Armatei naţionale, a Serviciului de grăniceri şi a Departamentului trupelor de carabinieri), celor vamale, precum şi simbolurilor Academiei de Ştiinţe. La finele lucrării sunt reproduse stemele şi drapelele teritoriale, ale oraşelor, comunelor şi raioanelor care şi-au adoptat asemenea însemne - 72 la număr.
Lucrarea inserează istoricul apariţiei şi adoptării însemnelor respective, accentul punându-se pe crearea unui tablou coerent şi clar al genezei însemnelor tratate, cu indicarea originilor, a condiţiilor istorice în care au apărut şi au evoluat. Capitolele sunt ilustrate cu surse imagistice extrase din arhive, biblioteci şi muzee publice sau colecţii private. Volumul este completat cu bibliografie selectivă de specialitate şi cu o cronică a principalelor evenimente legate de adoptarea simbolicii naţionale a R. Moldova.
Precizăm că lucrarea a apărut cu prilejul aniversării a 20-a de la adoptarea primului însemn naţional - Tricolorul - în calitate de Drapel de Stat al R. Moldova (23 aprilie 1990).
La apariţia lucrării au contribuit peste 20 de specialişti - autori de texte şi imagini/desene, fotografi, arhitecţi, economişti etc. Lucrarea apare într-o prezentare grafică de excepţie, hârtie de calitate superioară, poze şi fotografii color, având 636 de pagini, într-un tiraj de 500 de exemplare.

Autorii lucrării „Simbolurile Naţionale ale Republicii Moldova” au avansat şi propuneri pentru consfinţirea la nivel legislativ a unor simboluri naţionale complimentare cum ar fi: Florile naţionale (Busuiocul, Roza (floarea de măceş); Copacul naţional (Stejarul, Cireşul amar, Nucul); Planta naţională (Viţa-de-vie); Emblema animalieră naţională (Bourul, Oaia); Pasarea naţională (Cocostârcul); Râul naţional (Nistrul şi Prutul); Sărbătoarea Naţională (Mărţişorul, Hora, Paştele Blajinilor); Monumentul naţional (Monumentul lui Ştefan cel Mare).

Mihai Taşcă,
dr. în drept
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul