Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Atitudini 14 Mai 2012, ora 05:10    Din editia print

Marime Font

Patrioţi „din neştiinţă”, sacrificaţi anual pe 9 mai pe altarele politicienilor extremişti

Istoria rămâne, deocamdată, cel mai eficient furnizor de dividende, în primul rând, pentru formaţiunile politice extremiste. 

 
 
 

„Luptele” pentru „purul adevăr” trec cu uşurinţă de pe paginile ziarelor în cimitire şi în familiile ai căror membri „au ars” în „rugul conflictelor”.
Evenimentul de 9 mai rămâne a fi o „momeală” excelentă pentru toate formaţiunile din extreme, pentru a-şi excita electoratul. De la distribuţia panglicii „Sf. Gheorghe” în milioane de exemplare, până la distribuţia „viruşilor” informaţionali - gen panglica „de Colorado”. Toate sunt elemente ale jocurilor politice în aşteptarea unor dividende electorale pe termen scurt.

Toţi luptătorii aprigi uită că în spatele oricărei „armate cotropitoare” sunt oameni simpli, care au luptat din elementara frică să nu ajungă în Siberia sau lagărele de concentrare din Europa în cazul unui refuz, din dorinţa de a-şi apăra familia sau casa, care se afla în acel moment la câteva zeci de kilometri de linia frontului, sau, de cele mai multe ori, fiind infestaţi de patriotism „din neştiinţă“.Unul dintre buneii mei a plămădit, în ultimii ani de război, noroiul european mişcându-se spre Berlin cu armatele sovietice, în timp ce celălalt se afla în această perioadă în România, participând, voluntar, în forţele române de menţinere a ordinii (nu poliţie).

Ambii şi-au apărat propriile familii şi idei, care, sunt sigur, erau departe de dogmele din jocurile geopolitice. Ei nu au avut posturi tv, site-uri, ziare proromâne sau proruse, de guvernare sau de opoziţie. Ei nu au beneficiat de roadele democraţiei sau pseudodemocraţiei, ca dreptul la vot sau libera exprimare a opiniei prin referendum.

Ei au fost simpli profesori, ţărani şi muncitori. Lăsaţi-i în pace! Cei care au fost ucişi au plătit cu viaţa pierdută. Cei care au supravieţuit au plătit cu o viaţă plină de lipsuri.

Cei care acum „împart” oasele ostaşilor căzuţi în luptă, fiind mânaţi de politicienii care chicotesc pe la spatele lor, vor ajunge în manualele de istorie a anului 3012 doar sub forma unei singure propoziţii - „popoare barbare ale sec. XIX-XX-XXI fără o istorie, dar plină de tot felul de istorii”.

P.S. Nici starea psihică, nici pierderea prietenilor pe câmpul de luptă sau acasă, nici şocul moral, nici poziţia politică sau religioasă, nici mişcările tactice ale generalilor în drumul spre victorie NU SUNT o scuză pentru exterminarea populaţiei civile de pe ambele părţi ale liniei frontului.

P.S.S. I-am spus unui prieten bun astăzi-dimineaţă că am vrut să scriu despre creşterea economică şi FMI, dar…

Un articol de: Iulian Bercu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul