Ultima oră

Patru echipe din emisfera sudică vor juca în semifinalele Campionatului Mondial de Rugby

Noua Zeelandă era mare favorită în fața Franței, dar victoria la o diferență de 49 de puncte, cu nouă eseuri contra unul singur, a constituit o lecție de rugby din primul până în ultimul minut de joc.

All Blacks au dovedit că pot juca la intensitate maximă timp de 80 de minute și au 15, de fapt 23 de jucători, care își cunosc rolul la perfecție, constituie o echipă în care toți jucătorii mânuiesc excelent balonul, se orientează de minune în teren, cunosc și respectă întocmai tactica de joc stabilită înainte de meci.

Australia și Africa de Sud și-au învins la limită adversarii, atât Wallabies cât și Springboks obținând victoria în ultimele minute de joc în fața unor adversari tenace și merituoși.

Australia, calificată din cea mai dificilă grupă, unde a trecut de Anglia și apoi de Țara Galilor, practică un joc inteligent, punându-și în valoare liniile dinapoi pe fondul unei creșteri valorice simțitoare a pachetului său de înantași, unde cei doi jucători din linia a treia Michael Hooper și David Pocock au fost printre cei mai buni la RWC.

Africa de Sud este echipa cea mai puțin "sudică" a cuartetului prin jocul său orientat preponderent pe masivul pachet de înaintași, deși nu duce lipsă de talent pe liniile dinapoi pe care însă le folosește de multe ori prea puțin imaginativ.

Argentina se califică pentru a doua oară în istorie în semifinalele RWC, după 2007, dar spre deosebire de acum opt ani când se bizuia în proporție covârșitoare pe un joc de înaintare, acum liniile dinapoi ale Pumas sunt o încântare, cu un mijlocaș la deschidere de clasă – Nicolas Sanchez – și cu un trio fundaș-aripi Tuculet – Imhoff – Cordero de clasă mondială.

Este clar că includerea Argentinei în Rugby Championship în 2012, campionatul anual în care participă și Noua Zeelandă, Australia și Africa de Sud, a fost benefică, iar acum Pumas fac parte în mod clar din elita jocului cu balonul oval.

Din 2016 o selecționată argentiniană, care va cuprinde majoritatea jucătorilor din lotul național, va evolua în Super Rugby, campionatul celor mai bune selecționate regionale din Noua Zeelandă, Australia și Africa de Sud.

Aceste structuri competiționale și prezența unor antrenori de mare experiență au dus la dezvoltarea unui joc total diferit de cel practicat în emisfera nordică, un joc care privilegiază circulația balonului și se distinge prin calitatea așa numitului offload – pasa din contact cu adversarul care crează culoare de penterare a apărării adverse.

Nu este de mirare că mai multe echipe naționale din emisfera nordică au antrenori din sud – Țara Galilor, Irlanda, Scoția, Japonia, Georgia și Canada.

Prima semifinală, Noua Zeelandă – Africa de Sud, se va juca sâmbătă 24 octombrie de la 18:00 ora Bucureștiului pe stadionul Twickenham din Londra, în timp ce a doua semifinală, Australia – Argentina se va disputa a doua zi, duminică, pe același stadion și la aceeași oră.
 
Sursa: Rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *