Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 07:51
Abonamente
 
 
 

Lumea 23 Noiembrie 2014, ora 15:03

Patru studenţi au transformat o Dacie Papuc într-o maşină amfibie

Marime Font

Patru studenţi de la Universitatea Maritimă din Constanţa au transformat o Dacie Papuc ce are zeci de mii de kilometri la bord într-o maşină amfibie. După o muncă de patru luni şi multe emoţii, au ajuns la proba supremă a lansării la apă. Iar bătrâna maşină nu i-a dezamăgit.

Cine ar fi crezut vreodată că va vedea bătrâna Dacie Papuc condusă.... pe apă ca pe uscat? Ceea ce aparent părea imposibil au reuşit patru studenţi de la Universitatea Maritimă. Au plătit 1.200 de lei pentru o rablă din cimitirul de maşini. Apoi au investit patru luni de minte, muncă şi entuziasm pentru ceea ce s-a transformat într-un proiect de licenţă de nota zece. Proiect verificat cu succes pe Lacul Siutghiol.

„Prima oară când am văzut-o că pluteşte a fost o senzaţie, aşa, de uşurare, pentru că am stat cu griji, dacă o să plutească strâmb, dacă o să fie probleme. Când am văzut-o prima oară pe apă, pur şi simplu, am scăpat de o grijă”, povesteşte Alexandru Muca, unul dintre studenţii implicaţi în proiect.Deşi puţini s-ar aştepta, din grupul care şi-a asumat provocarea face parte şi o fată. Daniela este cea care a proiectat cadrul de plutire al Daciei amfibie.

„Mi s-a părut o chestie nouă în sensul că am vrut să spargem barierele acestea, de a face o licenţă care este numai pe hârtie şi un pic mai departe de lucrurile teoretice. Am zis să facem o realizare practică”, spune Daniela Fulău.

Niciunul dintre tineri nu se plânge de efort sau de piedicile peste care au dat. În schimb, spun că s-au bucurat din plin când au ajuns să-şi vadă ideea plutind pe apa lacului.

Revenind la datele tehnice, Daniela a explicat că o problemă a fost soluţia pentru propulsia Daciei. Lucru asigurat cu o elice, dar care îl obligă pe cel care manevrează maşina să îşi adapteze reflexele clasice de şofer.

O altă dovadă că tinerii au luat foarte în serios ideea transformării rablei într-o maşină amfibie este preocuparea pentru detalii precum semnalizările tipice navigaţiei maritime. Profesorul coordonator dă asigurări că vehiculul ar putea fi utilizat la fel de bine pentru agrement, ca şi pentru situaţii de urgenţă.

Studenţii continuă să meşterească la proiectul lor de suflet, pentru că mai au idei cum să îi îmbunătăţească performanţele.
Tinerii care au transformat rabla gata să ajungă la fier vechi au donat maşina-amfibie Universităţii Maritime. Ei studiază aici pentru masterat, iar pentru lucrarea de disertaţie sunt convinşi că vor reuşi să aducă proiectul la un alt nivel.

Sursa: digi24.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md