Astăzi 31 Mai 2020, Duminică - Ultima actualizare la 30 Mai 2020
Abonamente

Actualitate 3 Decembrie 2019, ora 09:24

Paul Goma ’84 - Un Soljenițîn român

Marime Font

Se spune că la apariția romanului „Ostinato” în 1971, editat în Germania Federală la „Suhrkamp Verlag” și, în scurt timp, în franceză la Paris și în limba olandeză (1974), după ce acesta fusese respins de cenzură în România pe motiv că depunea mărturii false și denigratoare despre închisorile comuniste, Paul Goma a fost numit „un Soljenițîn român”[1]. Și nu fără temei.

Născut pe 2 octombrie 1935 ca al doilea copil al unei familii de învățători din satul Mana, comuna Vatici, județul Orhei din România interbelică, Paul Goma ilustrează pregnant tragicul destin al Basarabiei, aflată mereu „sub vremi”, el fiind creatorul tipului de personaj răzvrătit, nonconformist și totalmente diferit de personajele resemnate conform proverbului „Capul plecat, sabia nu-l taie”, demonstrând că se poate de trăit cu demnitate chiar și în comunism, iar capul este tăiat, de cele mai multe ori, tocmai fiindcă e plecat.

Odată cu anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică, în urma notelor ultimative din 26-28 iunie 1940, familia Goma a fost nevoită să se refugieze în România, unde tânărul Paul se remarcă, în scurt timp printre susținătorii cauzei luptătorilor anticomuniști: elev fiind în clasa a X-a la liceul „Gh. Lazăr”, a fost „convocat” în mai 1952 la Securitatea din Sibiu și „reținut” timp de opt zile, după care a fost exmatriculat din toate școlile din țară.

Loading...


A reușit să se înscrie la liceul „Radu Negru” din Făgăraș, pe care l-a absolvit în iunie 1953, iar un an mai târziu a susținut simultan examene de admitere la Universitatea din București (filologie, română) și la Institutul de literatură și critică literară „Mihai Eminescu”, reușind la amândouă și alegând Institutul.

S-a remarcat în zilele revoluției maghiare din 1956, fiind condamnat în martie anul următor la doi ani de închisoare corecțională, pe care i-a executat la închisorile Jilava (1957) și Gherla (1958), după care a fost trimis în domiciliu forțat în Bărăgan, la Lătești, unde a rămas până în 1964. După eliberare, a continuat să înfrunte regimul cu o tenacitate incompatibilă cu prudența, manifestându-și cu voce tare atitudinea civică. Și-a câștigat existența lucrând ca muncitor, fotograf ambulant, trompetist, tehnician la Buhuș, Făgăraș, Segarcea și Brașov. În 1965 și-a reluat studiile la Universitatea din București, fiind însă nevoit să le abandoneze în urma hărțuielilor la care era supus. A debutat în revista „Luceafărul” cu povestea „Cum bate toba” (1966), colaborând inclusiv la „Gazeta literară”, „Viața românească”, „Ateneu”, iar debutul editorial s-a produs în 1968 cu volumul de nuvele „Camera de alături”.

În 1968, entuziasmat de faptul că N. Ceaușescu condamnase invazia Cehoslovaciei, a devenit membru al P.C.R., atașamentul său față de regim fiind însă de scurtă durată. În 1971 i-a apărut, în Germania, apoi și în Franța, romanul „Ostinato”, cu care a inaugurat în literatura română tema sistemului concentraționar comunist. La târgul de carte, din acel an, de la Frankfurt pe Main, romanul lui Paul Goma a apărut la stand cu genericul „carte interzisă în România”, fapt care a condus la excluderea sa din partid, dat fiind că „a pus în mâna dușmanului o armă cu care să lovească în patria noastră, România”.

Sfidând toate interdicțiile și impedimentele, prozatorul a continuat să lupte cu aceeași îndârjire pentru dreptul de a gândi liber, după principiul: „eu nu cunosc limba lui Esop, deci nu o folosesc”. În 1972, la aceeași editură vest-germană „Suhrkamp Verlag” i-a apărut romanul „Ușa”, reluat în 1974, în franceză, la Gallimard. Prin acele cărți, Paul Goma a intrat în circuitul intelectual european, ajungând însă într-un conflict deschis cu autoritățile comuniste de la București. A devenit singurul disident român anticomunist omologat la nivel mondial, inițiind „Mișcarea Goma” pentru drepturile omului din primăvara anului 1977, în semn de solidarizare cu Carta ʼ77, - o inițiativă civică, de rezistență anticomunistă din Cehoslovacia, reprezentată de Václav Havel.

Într-o scrisoare adresată lui Ceaușescu, Paul Goma i-a cerut să se solidarizeze cu autorii Cartei ʼ77: „Toți vecinii noștri se mișcă, își cer drepturile care li se cuvin. Până și rușii strigă în gura mare că sunt neliberi, că drepturile le sunt călcate în picioare. Numai noi, românii, tăcem. Și așteptăm să ni se dea totul de-a gata”. Goma mai scria, adresându-i-se lui Ceaușescu, că în România erau doar două persoane care nu se temeau de Securitate: „Domnia Voastră și cu mine. Dar, numai cu două semnături... Există însă o soluție: solidaritate individuală. Eu expediez o scrisoare cu semnătura mea olografă. Numai că gestul meu nu va împrăștia teama concetățenilor noștri de a se alătura celor care cer drepturi. Cu totul și cu totul alta ar fi situația dacă Domnia Voastră a-ți trimite o asemenea scrisoare. O declarație de susținere a Cartei 77. Sunt ferm convins că milioane de români vă vor urma și se vor solidariza cu cehii și slovacii. Făcând acest lucru, veți arăta că sunteți consecvent cu declarațiile din 1968”.

Contrar speranțelor și așteptărilor lui Paul Goma, acel demers fără precedent a prozatorului a stârnit o reacție dură a autorităților, autorul fiind persecutat de Securitate, maltratat și amenințat cu moartea. La finele anului 1977, i s-a permis să părăsească România, stabilindu-se împreună cu soția și copilul său la Paris, unde a continuat lupta împotriva regimului comunist. Așa cum consemna „Le Nouvel Observateur” în acele zile, „în 1977, România a cunoscut două cutremure: unul de pământ în martie, și altul al oamenilor, prin Mișcarea Goma”.

Stabilit din 1977 la Paris, marele prozator a editat unul după altul romanele: „Gherla” (1976), „În cerc” (1977), „Garda universală” (1979), „Culoarea curcubeului” (1979), „Patimile după Pitești” (1981), „Soldatul câinelui” (1985), „Bonifacia” (1986), ultimul apărând la București abia în 1991. A editat inclusiv romanul autobiografic „Din calidor. O copilărie basarabeană” (1989), apărut la București și la Chișinău în 1990.

Cu toate că în Franța, spre deosebire de confrații săi de litere din R.S.R. și din R.S.S.M. s-a bucurat de marea șansă de a-și edita nestingherit lucrările în condițiile unei depline libertăți a creației, în afara canoanelor realist-socialiste care au schilodit gândirea și creația majorității scriitorilor din spațiul românesc în a doua jumătate a secolului al XX-lea, statutul de „azilant politic” l-a lipsit, în schimb, de avantajele creației în cuprinsul Patriei sale. Ca urmare a acestui fapt și în pofida notorietății europene și mondiale de care s-a bucurat și se bucură în prezent, pentru cei mai mulți cititori din Republica Moldova, dar și din România în egală măsură, creația lui Paul Goma rămâne încă aproape necunoscută. Așa cum pe bună dreptate afirmă criticul literar Aliona Grati, scriitorul Paul Goma nu prea a avut parte de interpretări, sinteze și aprecieri pe potriva talentului și tocmai aceste lacune au periclitat serios receptarea lui, din care considerent, „cunoașterea lui Paul Goma este un imperativ al zilei, care trebuie realizat la modul serios și plenar, deoarece scriitorul este șansa noastră de a intra în contact și în rezonanță cu literatura (post)modernă contemporană”. Academicianul Mihai Cimpoi afirmă, la rândul său, că Paul Goma este „basarabeanul afirmat în afara contextului dramatic basarabean, iar pentru literatura română este scriitorul cu cărțile scrise în afara țării și, pe deasupra, editate târziu”[2].

Urmărind, în această ordine de idei, recuperarea și valorificarea plenară a unor importante valori culturale și literare și în contextul aniversării scriitorului, publicistului și disidentului politic Paul Goma, care, la 2 octombrie curent, a împlinit vârsta de 84 de ani, la Academia de Științe a Moldovei a fost lansat un amplu și consistent volum omagial de studii „Paul Goma: cuvântul basarabeanului răzvrătit” din seria „Personalități notorii”, prefațat, selectat și coordonat de dr. hab. Aliona Grati[3].

Noua apariție editorială este importantă nu numai pentru specialiștii preocupați de creația marelui prozator, ci și în egală măsură utilă publicului cititor, prin calitatea studiilor care îl readuc pe meleagurile natale pe basarabeanul răzvrătit. Precedat de o biobibliografie scrisă de însuși Paul Goma, - în care sunt descrise evenimente autobiografice începând cu 20 ianuarie 1909, când se naște, în satul Ciocâlteni, județul Orhei, Basarabia, pe atunci în componența Rusiei, Eufimie, cel de-al doilea fiu al Nataliei și al lui Chirilă Goma, și până în 2018, când i s-a conferit Premiul Opera Omnia al Consiliului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, - volumul constă din patru capitole (I. Analize și interpretări; II. Biblioteca Paul Goma - cronici, studii; III. Paul Goma prin el însuși; IV. Viața în imagini), - cuprinzând exegeze despre toate operele literare ale lui Paul Goma. Așa cum notează prefațatoarea ediției, criteriul de selecție al studiilor și articolelor a fost dictat de intenția de a pune în evidență evoluția exegezei asupra creației lui Paul Goma, de la primele recenzii la cărțile scriitorului de la Mana, semnate, în 1968, de Valeriu Cristea în „Amfiteatru” și de Lucian Raicu în „Gazeta literară”, și până la cele mai importante și edificatoare sinteze ale unor importanți critici, istorici literari și scriitori contemporani.

Considerând că valoarea estetică este condiția sine qua non a literaturii și fără a neglija aspectele destinului său de-a curmezișul istoriei, cu accentul pe opoziția politică, autorii volumului - critici și istorici literari de mare valoare – insistă pe necesitatea reabilitării depline a lui Paul Goma, pe stimularea receptării favorabile a operei sale și a efortului de sinteză și de apreciere globală, relevând legendaritatea și singularitatea cazului său de rezistență adevărată, nu doar prin cultură, și evidențiind, totodată, amploarea pe care a produs-o scriitorul la nivel de țară, generând fenomenul și mișcarea ce-i poartă numele.

Constituind o primă și reușită încercare academică de valorificare multiaspectuală a creației remarcabilului scriitor basarabean, volumul „Paul Goma: cuvântul basarabeanului răzvrătit” relevă marele merit al lui Paul Goma, constând în promovarea adevărului întreg, mărturisit până în pânzele albe și exprimat, așa cum afirmă acad. Mihai Cimpoi, cu o autenticitate ce nu admite nici o notă de contrafăcut și cu o ardoare etică ce nu permite nesocotirea măcar parțială a lui., - imperativ categoric, în lumina căruia scrisul lui Goma capătă calitatea cea mai de preț.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)