Carte

Paul Mihnea – un mare scriitor necunoscut

În cadrul lui, a avut loc o şedinţă cu genericul „Redescoperirea intelectualului rafinat al literaturii române basarabene – Paul Mihnea”. Amfitrioana salonului, şefa Catedrei limba şi literatura română de la Liceul Teoretic „Gaudeamus” din Chişinău, Alexandra Tănase, a spus că proiectul a fost iniţiat acum mai bine de o jumătate de an şi a început cu lectura sonetelor lui Francisco Petrarca. Poetul Paul Mihnea, a specificat ea, a fost ales pentru această oră de lectură pentru faptul că a fost un sonetist extraordinar, încă nedescoperit în R. Moldova.
În discursul său, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, a spus că, născut în 1921în orăşelul Briceni, la doar 18 kilometri de Larga lui, Paul Mihnea a scris o poezie intelectuală sau, mai bine zis, intelectualizată, care s-a hrănit din muzică. „Paul Mihnea deţine un loc aparte în contextul poetic basarabean. Poet de esenţă modernistă, traducător al lui Rilke, Valery şi Verlaine, adevărat monah al poeziei, el a fost un scriitor care s-a hrănit numai din scris, poezia fiind pentru el o sărbătoare a intelectului”, a constatat Mihai Cimpoi.

În continuare, a luat cuvântul scriitorul Vladimir Beşleagă, singurul care a venit de acasă cu lecţia învăţată. Adică – la braţ cu toate cărţile celui comemorat. El a vorbit despre faptul că Paul Mihnea a fost cel care a reformulat sonetul clasic. „A fost un poet de mare clasă, de o profunzime nemaipomenită. Toată viaţa am visat să văd un poet pur. Acesta a fost Paul Mihnea. Metafora lui fundamentală a fost pomul cu rădăcinile adânc înfipte în pământ şi cu ramurile spre soare”, a menţionat distinsul scriitor.

O impresie aparte au lăsat-o oaspeţilor elevii de la Liceul Teoretic „Gaudeamus”, care au recitat, cu o deosebită inspiraţie, sonetele lui Paul Mihnea. La rândul ei, actriţa Ninela Caranfil a apreciat mult faptul că liceenii simt întru totul versul lui Paul Mihnea, readucându-l în scenă firesc, cu emoţie, aşa cum este el. Despre scriitor au mai vorbit directoarea liceului sus-numit, Zinaida Gangan, profesoara Tatiana Doibani, directoarea bibliotecii – Parascovia Onciu ş.a.
Un loc aparte în cadrul acestei întâlniri l-a avut apreciatul om de cultură Teodor Magder, născut în acelaşi an cu Paul Mihnea şi cel care l-a cunoscut pe marele istoric Nicolae Iorga.
Paul Mihnea s-a născut pe 22 iulie 1921 în orăşelul Briceni. A studiat la Liceul român din Cernăuţi, unde, în 1940, a editat prima sa carte – „Preludiu”. Refugiat în timpul războiului la Tver, se căsătoreşte cu fiica comandantului oraşului, Roza, căreia el îi zicea Trandafir. În 1945, se întoarce la Chişinău, unde editează mai multe volume: „Lumina ochilor mei”, „Galerie de autoportret”, „Hingher şi Demiurg”, „Grădinar”, „Coroana de sonete” ş.a. În ultimii ani de viaţă, a scris versuri în limba franceză, limbă în care are o carte rămasă needitată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *