Interviu

Paul Tusienne: Antrenamentele in studioul de circ mi-au marcat viata

Moldoveanul de origine franceza Paul Tusienne din Tighina a consemnat, la finele saptamanii trecute, o performanta inedita. Pe durata a 55 de ore, el a reusit sa tina in pozitie verticala, pe buricul degetului mic de la mana dreapta, o rigla cu lungimea de un metru si o greutate de 15 grame. Pentru a consemna acest record, Tusienne a sosit la Chisinau cautand un local potrivit. Dupa mai multe incercari esuate, Paul s-a adresat la rectoratul Universitatii de Stat din Moldova. In scurt timp, seful Catedrei de educatie fizica si sport a USM, dr. habilitat Boris Bogus, avea sa-i ofere un birou din cadrul catedrei. Dupa stabilirea recordului, protagonistul a acceptat sa acorde un interviu in exclusivitate pentru cititorii nostri.

– Dle Paul Tusienne, ce inseamna pentru dvs. recordul consemnat in ultimele zile ale lui ianuarie, la Chisinau?

– Pasiunea de a face lucruri mai putin ordinare pentru lumea obisnuita vine inca din copilarie. Fiind elev, ca si multi alti colegi de-ai mei, eram pasionat de miscare si sport. Astfel, inca din clasa a cincea am frecventat studioul de circ, unde am avut un antrenor deosebit – Nikolai Kalosin. Anume el mi-a descoperit o serie de abilitati in domeniul jonglarii si echilibristicii. Cred ca atunci mi-a aparut o sete de succese neordinare, desi tendinta de a stabili diferite performante de gen a venit mult mai tarziu.

– Cine, de fapt, este Paul Tusienne? Prin Tighina, banuiesc, nu sunt prea multi francezi!

– Da! Nu prea cred ca in orasul nostru am vreun conational. De altfel, nu este nimic iesit din comun. M-am nascut in urma cu 47 de ani, tatal meu fiind francez, iar mama o rusoaica din Tighina. La fel ca fiecare cetatean din R. Moldova, nascut in secolul trecut, am trait atat in URSS, cat si in R. Moldova.

– Dar care e istoria familiei? Cum a ajuns tatal dvs. la Tighina?

– Tatal meu s-a nascut in Franta, in anul 1938, intr-o familie de agricultori, bunica insa era originara din Polonia. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial el a fost prizonier intr-un lagar de concentrare german. Ulterior, prin intermediul fortelor militare sovietice, a ajuns pe teritoriul Uniunii Sovietice, fiind luat sub tutela de o familie de belarusi. Acolo s-a aflat pana s-a inrolat in flota maritima a Uniunii Sovietice. Deoarece a fost crescut in mediul belarus, familia la care a locuit tata l-a numit Meceslav.

– Cum au decurs anii dvs. de elev si adolescent?

– Desi fusesem pasionat de sport, am avut grija in permanenta sa nu ignorez studiile, astfel ca in scoala ma straduiam ca activitatea fizica sa nu eclipseze studierea obiectelor generale. In timpul liber, insa, frecventam cu o placere deosebita antrenamentele sportive. Am absolvit scoala medie din Tighina, dupa care am urmat o scoala profesionala de cusatorie din Tiraspol. Apropo, mama, Dumnezeu sa-i dea sanatate, toata viata a fost cusatoreasa.

– Prietenii dvs. mi-au „soptit” ca ati absolvit trei institutii de invatamant superior…

– Au exagerat putin, desi la cele doua pe care le-am absolvit s-ar putea adauga si a treia. In urma cu vreo 15 ani, am decis sa studiez dreptul la Universitatea din Tiraspol. Din cauza unui profesor, in acea perioada, nu am reusit sa finalizez studiile, dar in prezent sunt decis sa devin totusi jurist, chiar daca va trebui sa studiez pe baza de contract. Am absolvit o facultate de istorie la Biskek (Kargazstan) si una de educatie fizica la Penza (Rusia).

– Care au fost celelalte performante consemnate de Paul Tusienne?

– Recordurile de acest gen m-au captivat incepand cu anul 2005, cand am decis sa fac o calatorie mai lunga la Sankt Petersburg. Atunci am parcurs 60 de kilometri fara intreruperi, jongland trei mingi. Aceasta distanta am parcurs-o cu spatele inainte si cu ochii strans legati. Peste doar doua saptamani – un nou record! In decurs de sapte zile am alergat distanta de 302 km – un omagiu adus orasului de pe Neva la cea de-a 302-a aniversare. Apoi m-am deplasat la Soci, pentru a participa la promovarea orasului in calitate de pretendent la organizarea Jocurilor Olimpice de iarna-2014. Acolo am parcurs 2014 mile, jongland cu mana dreapta doua mingi de tenis. In 40 de zile, cat a durat recordul, mingile au fost jonglate de peste cinci milioane de ori.

– Recordul cu rigla este singura performanta consemnata la Chisinau?

– Am mai avut una. In anul 2007 am fost prezent in capitala cu ocazia unei sarbatori locale, care a coincis cu un summit G-8. Atunci am decis sa repet acelasi truc cu jonglarea mingilor de tenis, parcurgand in jurul Arcului de Triumf din centrul Chisinaului o distanta de mai multi kilometri, echivalenta cu suma varstelor liderilor G-8 – Angela Merkel, Tony Blair, Vladimir Putin si altii.

– Cu ce doriti sa mai surprindeti admiratorii in viitorul apropiat?

– Vreau sa aduc un omagiu celor care au luptat in al Doilea Razboi Mondial. Nu pot spune exact ce performanta voi inregistra atunci, dar va fi dedicata implinirii a 65 de ani de la incheierea razboiului.

– Va multumim pentru interviu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *