Actualitate

Pavel Filip: Guvernul nu este demis! Astăzi, luăm act de decizia acestui Guvern de a pleca

Preşedintele PDM Pavel Filip a avut un discurs amplu şi profund în plenul Parlamentului. Democratul a menţionat faptul că deputaţii nu examinează "posibilitatea de a demite Guvernul, dar de fapt decizia Maiei Sandu de a pleca de la guvernare şi de lansare la prezidenţiale". În context, Pavel Filip a declarat că PDM va vota moţiunea de cenzură.

Mesajul lui Pavel Filip în plenul Parlamentului:

"Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Astăzi guvernul nu este demis, astăzi luăm act de decizia acestui guvern de a pleca.

Guvernul instalat în iunie este cel mai incompetent guvern din istoria Republicii Moldova. În 5 luni de zile nu am văzut niciun proiect pentru oameni. Din contra, din răzbunare, ați anulat sau trunchiat proiectele bune lansate de noi: Drumuri Bune, Prima Casă, Un doctor pentru tine, cutiile pentru nou-născuți, 600 de lei pentru pensionari, tichetele de masa. V-ați speriat pentru că oamenii cer de la guvernare lucruri concrete și voi nu le puteți oferi și ați decis să plecați.

De când ați venit la putere, vă tot lăudați că deconspirați scheme de milioane. Dacă au existat scheme de câte 400 de milioane de lei pe lună, în 5 luni unde sunt cele 2 miliarde de lei din scheme? De ce nu vin în buget? Sau schemele continuă, sau mințiți cu nerușinare. Ne-ați acuzat că ar fi existat scheme și la energia electrică, din cauza cărora lumina e scumpă. Dacă ați oprit acele scheme, de ce s-a scumpit lumina? Se scumpesc produsele alimentare și serviciile de transport. Oamenii nu știu nici măcar dacă vom avea sau nu gaz la iarnă. V-ați speriat că nu veți reuși să gestionați această criză și ați decis să plecați de la Guvern.

Ați reușit să creșteți nu doar prețurile și tarifele, dar și taxele și impozitele pentru antreprenori. Efectele dezastruoase ale incompetenței acestui guvern se vor face simțite în câteva luni când vor intra în vigoare proiectele pe care le-ați votat. Având în vedere nemulțumirea comunității oamenilor de afaceri, e logic că ați decis să plecați.

Suntem la mijlocul lui noiembrie, iar bugetul încă nu a fost aprobat. Ce ați așteptat? De ce a durat atât? Pentru că nu a avut cine să lucreze. Pentru că voi nu aveți profesioniști, iar pe adevărații profesioniști i-ați dat afară, ca să-i înlocuiți cu rude, cumetri și membri de partid. Ați politizat la maxim instituțiile publice. Ați partajat CNA-ul și Procuratura. Ați compromis total noțiunea de ”concurs”. Ați organizat doar concursuri trucate și ați uitat de meritocrație și transparență. Ca regulă, dacă nu câștigă cine trebuie, se anulează concursul sau câștigă cineva care nici n-a participat. Presiunea oamenilor este mare. Înțeleg de ce ați decis să plecați.

Înțeleg că v-ați speriat de toate astea și ați găsit această modalitate pe care o considerați elegantă de a abandona responsabilitățile pe care vi le-ați asumat. Ați dat de greu, nu aveți oameni și nu mai vreți să guvernați. Cu siguranță, dacă ați fi vrut, ați fi găsit o soluție cu partenerii voștri de alianță. Această variantă teribilistă de asumare a răspunderii când nici măcar nu ați anunțat propunerea pe care o aveți este ridicolă. Un act disperat prin care sperați să reveniți în stradă, în opoziție, acolo unde vă simțiți bine. Nu știți să acționați PENTRU, puteți activa doar ÎMPOTRIVĂ.

Știu că în stilul cu care ne-ați obișnuit, veți căuta vinovați pentru eșecurile voastre. N-ați realizat nimic la Guvern pentru că vinovat e cu siguranță Partidul Democrat. Fals. Ați avut toată puterea, toate instituțiile, ați dat afară pe cine ați vrut, ați numit pe cine ați vrut, ați avut tot Guvernul și majoritate în Parlament. Ați rămas însă captivi propriilor frustrări și fantomelor trecutului.

Nu puteți exista fără Vlad Plahotniuc. Plahotniuc v-a ajutat să veniți la guvernare și fără el sunteți pierduți. Partidul Democrat a rezistat fără Plahotniuc, Blocul ACUM însă și-a pierdut sensul existenței de când acesta a plecat. Vlad Plahotniuc e în capul vostru și vă recomand să vi-l scoateți din cap.

Partidul Democrat cu siguranță nu va fi de vină pentru eșecurile voastre. Chiar și la guvernare, ați continuat să insultați miile de oameni care au votat nu doar în februarie, dar și în octombrie pentru PDM, care a demonstrat la alegeri că este apreciat de cetățeni.

Cu toate acestea, în ultimele luni, dar și în ultimele săptămâni și zile, am primit zeci de sunete de la partenerii noștri de dezvoltare legate de criza politică. Le-am spus că de luni de zile transmit invitații la dialog celor din Blocul ACUM și că, paradoxal, primesc apeluri din afară, însă nu de la cei care ar trebui să fie cei mai interesați de un dialog.

Nu voi veni acum cu detalii, însă PDM ar fi fost gata să discute, noi am propus inclusiv să ne unim forțele pentru coaliții în raioane, să semnăm un Acord de colaborare în formarea alianțelor la nivel local.

Drept răspuns, liniște. Dacă vreți să rămâneți la putere, de ce nu ați venit să discutăm? Dacă vrei să câștigi la loterie, cumpără măcar un bilet.

Toate acestea ne fac să fim siguri că actualul guvern nu își mai dorește să guverneze și a luat deja decizia să plece acolo unde se simte bine, în opoziție. De lucru este mult și n-are cine munci, așa că dacă nu poți, te dai la o parte.

Decizia de a pleca luată de actualul guvern semnalizează un început de campanie electorală pentru dna Maia Sandu, fapt confirmat de însăși doamna prim-ministru la briefingul de ieri. Și ce poate fi mai avantajos, desigur, pentru lansarea în campania electorală decât rolul de victimă a unei conjurații, care nu i-a permis să-și ducă misiunea până la capăt.

Dna prim-ministru, la 100 de zile ați spus că sunteți pe o corabie, ați acoperit găurile, aveți merinde și marinari onești. Iată că la 5 luni ați luat decizia să fugiți de pe corabie. Un căpitan părăsește corabia ultimul, numai după ce s-a asigurat că toți pasagerii sunt în siguranță. Dvs fugiți de pe corabie, lăsând pasagerii în ajun de iarnă, fără ajutoare sociale, țara fără buget, antreprenorii fără previzibilitate, oamenii fără speranță.

Partidul Democrat va susține decizia blocului ACUM de a pleca de la guvernare și va vota această moțiune de cenzură. Deschiderea pentru comunicare și dialog rămâne valabilă, doar că e bine să discutăm de pe poziții egale.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *