Actualitate

Pavel Filip în dialog cu ministrul cipriot de Externe: Republica Cipru este un exemplu de integrare europeană şi de soluţionare a unui conflict secesionist

Premierul a salutat prezenţa diplomatului la Chişinău, menţionând că această vizită este importantă pentru consolidarea cooperării bilaterale, inclusiv în contextul aniversării a 25-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice. În context, Pavel Filip a remarcat că Republica Cipru a fost printre primele ţări care au recunoscut independenţa Republicii Moldova şi pe parcursul anilor a susţinut suveranitatea şi integritatea ei teritorială.

Totodată, șeful Executivului a spus că ţara noastră sprijină plenar poziţia autorităţilor Republicii Cipru în problema teritoriului secesionist din nordul ţării şi şi-a exprimat convingerea că această problemă va fi reglementată pe calea negocierilor, respectând integritatea teritorială a ţării. „Republica Cipru este pentru noi un exemplu de integrare europeană şi de soluţionare a unui conflict secesionist", a menţionat Pavel Filip.

În această ordine de idei, Premierul s-a referit la formatul de negocieri 5+2 în soluţionarea conflictului transnistrean, specificând că nu este simplu de avansat în negocieri atunci când pe teritoriul ţării există trupe armate şi muniţii străine. Pavel Filip a specificat că în cadrul Adunării Generale ONU a solicitat includerea pe agenda sesiunii actuale a unui punct special privind retragerea forţelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

În alt context, şeful Guvernului s-a referit la pregătirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie curent, accentuând importanţa acestei reuniuni pentru ţara noastră. Pavel Filip a specificat că îşi doreşte ca Guvernul să fie apreciat după fapte: „În cadrul întrevederilor cu oficiali ai Departamentului de Stat al SUA şi ai UE am solicitat deschidere, comunicare permanentă şi o apreciere obiectivă".

La rândul său, ministrul de Externe al Republicii Cipru a declarat că între statele noastre sunt similitudini: existenţa unor conflicte secesioniste şi dorinţa de integrare europeană. Şeful diplomaţiei cipriote a accentuat că ţara sa susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi eforturile ei de integrare europeană.

La finalul întrevederii, oficialii şi-au exprimat disponibilitatea pentru consolidarea în continuare a dialogului bilateral în plan politic, economic şi umanitar, iar Premierul Pavel Filip l-a invitat pe omologul său cipriot să viziteze ţara noastră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *