Astăzi 23 Aprilie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:19
Abonamente

Opinii & Editoriale 30 Martie 2015, ora 07:44    Din editia print

Marime Font

Carul s-a urnit din loc? CSM verifică, în sfârșit, cum se împart dosarele în Chișinău

Decizia a fost luată la insistența societății civile, după ce anterior propunerile în acest sens ale unor membri ai CSM au fost respinse 

Corectitudinea repartizării dosarelor în instanţele de judecată din RM este cuprinsă deocamdată de incertitudine, chiar dacă Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se arată în ultimul timp foarte interesat de această problemă. Puţini, însă, ştiu că ultimele declaraţii ale lui Micu au fost precedate de repetate solicitări ale colegului său din CSM, Dumitru Visterniceanu, de a se face ordine în sistem, însă, de fiecare dată şi fără explicaţii, acestea au fost refuzate.

Încă din 2009, dosarele în instanțele de judecată ale R. Moldova sunt distribuite prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), implementat cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Programul este administrat de Î.S. „Centrul de Telecomunicații Speciale” (CTS), fiind considerat până recent drept impecabil, deoarece se credea că acesta alege judecătorii fără implicarea factorului uman. Cu toate că unele dosare în privința anumitor persoane ajungeau la aceiaşi judecători, ni se spunea că este vorba de o simplă coincidență.


Gheața a plesnit în decembrie 2014, când Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a reținut opt angajați ai Judecătoriei Râşcani, mun. Chişinău, care erau bănuiți de fraudarea sistemul de distribuire aleatorie a dosarelor. Astfel, 20 de cauze civile, care aveau ca obiect sume impunătoare de bani, au ajuns în gestiunea fostului magistrat Iurie Țurcan. Urmărirea penală pe acest caz este efectuată în prezent de Procuratura Anticorupție (PA).

De Filincova s-a ocupat doar Micu

În aceeași lună, Victor Micu a sesizat CNA despre manipularea programului de distribuire a dosarelor de către Svetlana Filincova, vicepreședintele Curții Supreme de Justiție (CSJ). Micu spune că a obținut aceste date de la CTS, după ce a cerut informaţii privind repartizarea dosarelor în toate instanţele din Chişinău. Însă, adaugă Victor Micu, din cauza volumului mare de lucru, Centrul l-ar fi anunţat doar despre încălcările de la CSJ.

„Când venea dosarul de care avea nevoie, dna Filincova, prin intermediul secretariatului, ștergea din program numele tuturor judecătorilor și rămânea numai ea. Astfel, la ea au ajuns peste 20 de dosare de rezonanţă serioasă”, susține Micu. Potrivit portalului deschide.md, valoarea acestor litigii era de zeci de milioane de dolari, în ele figurând Fiscul, Vama, Primăria și alte instituții de stat. Astfel, notează aceeaşi sursă, Filincova şi-a cumpărat timp de doi ani un automobil Porshe și o casă într-o zonă rezidențială.

De cealaltă parte, cei care cunosc se ce întâmplă în culisele justiției noastre afirmă că Filincova a ajuns în vizorul CNA în urma unui conflict cu Victor Micu, iar alţii vorbesc şi despre o neînţelegere a judecătoarei cu actualul ministru de Interne, Oleg Balan. Însăşi Filincova a dat de înţeles că este şantajată, după ce ar fi refuzat „să rezolve unele cauze civile în favoarea unor „protejați”.

Cele două propuneri ale lui Visterniceanu respinse de CSM

Cele mai mari suspiciuni în cazul Filincova trezește faptul că Micu a solicitat și a primit informaţiile respective, apoi a sesizat CNA, fără să-şi anunţe colegii din CSM. De aceea, tot în decembrie 2014, Dumitru Visterniceanu a propus ca acest caz să fie discutat de față cu toți, în cadrul Consiliului. Propunerea sa, însă, a fost respinsă cu majoritate de voturi. „Conform legii cu privire la CSM, am dreptul să cercetez şi nu trebuie să-mi coordonez fiecare mișcare cu alți colegi”, afirmă Victor Micu. „Am fost de părerea să așteptăm mai întâi decizia procurorilor în privința dnei Filincova și doar apoi, dacă va fi cazul, să o atragem la răspundere disciplinară”, îşi motivează votul Teo Cârnaţ, membru al CMS. „O asemenea problemă nu poate fi soluționată de o singură persoană. Şi el nu are nici un drept să o acuze pe dna Filincova, dacă vina acesteia încă nu a fost dovedită”, precizează, la rândul său, Visterniceanu.

Indiferent de cauzele scandalului Filincova, era deja evident că distribuirea aleatorie a dosarelor în judecătoriile din RM nu merge strună. Pornind de la această idee, pe 27 ianuarie 2015, Dumitru Visterniceanu a solicitat CSM să dispună verificarea modului în care se împart dosarele în toate instanțele din țară. Dar și această propunere a sa a fost respinsă. „Ori cineva ştie ceva ce nu trebuie descoperit, ori există alte circumstanţe…”, se întreabă Visterniceanu.

Refuzul CSM a surprins și societatea civilă. „Atunci când o astfel de solicitare se respinge în mod deschis sau tacit, este aproape evident că există interese ca anumite dosare grele să ajungă la anumiți judecători, care ar lua decizii în interesul anumitor clanuri. Cred că ar trebui să se autosesizeze procuratura și să verifice ce stă în spatele acestui refuz al CMS”, consideră Cornelia Cozonac, membră a consiliului coordonator al „Transparency Internațional Moldova”. De aceeași părere este și Vlad Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice: „Îmi este greu să explic refuzul CSM, care ar trebui să fie autoritatea cea mai interesată în clarificarea unor astfel de situaţii”.

„Tot ce se întâmplă în ţara asta e din domeniul absurdului”

Pe 2 februarie 2015, 17 ONG-uri au solicitat CSM, printr-un apel, să verifice urgent modului de distribuire a dosarelor pe toată ţara, să înlăture vulnerabilitățile PIGD şi să sancționeze dur persoanele implicate în manipularea programului. Și tocmai pe 10 februarie, când la ședința CSM au asistat și reprezentanți ai USAID și OSCE, Consiliul a hotărât să efectueze controlul solicitat inițial de către Visterniceanu, însă numai în instanţele din Chişinău. „De atunci a trecut mai mult de o lună, dar încă nu s-a întâmplat nimic”, constată astăzi Vlad Gribincea.

Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, consideră că CSM are nevoie de timp pentru a face verificările cuvenite. „Până la proba contrarie, prefer să dau o interpretare de bună credinţă la ceea ce face CSM. Este foarte important că ei au reacţionat la apelul societăţii civile”, adaugă aceeaşi sursă. În schimb, Igor Boţan, directorul Institutului de Politici Publice, este de părere că societatea civilă ar trebui să aibă o reacție promptă, dacă rezultatele verificărilor vor întârzia. „Tot ce se întâmplă în ţara asta e din domeniul absurdului. Cei care au venit să facă integrare europeană compromit tot ce poate fi legat de integrare europeană. De ce ar trebui să răspundă ăştia la apelul nostru, dacă cei care ne reprezintă în parlament ne ignoră?”, se întreabă Boțan.

Un alt semnatar al apelului către CSM, Arcadie Barbăroșie, directorul Asociației pentru Democrație Participativă, are și o explicație la ceea ce se întâmplă: „Dacă există voinţă politică, buna credinţă şi respect pentru lege, nu avem nevoie de mijloace sofisticate pentru distribuirea aleatorie a dosarelor. E suficient să realizăm cea mai simplă metodă. Se scriu numerele dosarelor pe hârtiuţe, care se pun în pălărie, se amestecă şi se extrag. Dar dacă nu se vrea, nu ne vor ajuta nici calculatoarele, nici softurile. Nerespectarea obraznică a legislaţiei de către instanţe la acest capitol arată că sistemul judiciar este în continuare corupt și controlat politic. Iar poziţia CSM în acest sens îmi pare stranie, dacă nu chiar părtinitoare”, afirmă Bărbăroșie.

Micu promite rezultate pentru aprilie

Deşi Victor Micu dă asigurări că rezultatele controlului vor fi făcute publice în curând, Dumitru Visterniceanu se arată iarăși rezervat. „Noi investigăm această chestiune de mult. Am vorbit cu cei de la CTS să ne expedieze răspunsul cât mai repede posibil. I-am rugat să selecteze doar devierile de la programul de distribuire a dosarelor. Cred că la începutul lui aprilie vom avea și rezultatele”, ne-a spus Micu.

„Preşedintele CSM spune că e interesat de soluţionarea acestei probleme, dar în realitate nu se face nimic. Eu am cerut să fie controlat tot sistemul, dar ei s-au limitat la Chișinău. Și încă în nicio instanţă nu a mers Inspecția Judiciară pentru a efectua verificările de rigoare. Dacă e volum mare de lucru, există o simplă soluție: să facă controlul pe rând, pe localități. Dar am impresia că nu se vrea”, punctează Visterniceanu.
În afară de excluderea unor judecători din program, PIGD poate fi fraudat şi prin „bifare”. În mod normal, bifa se aplică la numele magistraţilor, care se află în concediu anual sau medical. Însă persoanele interesate de manipularea programului bifează numele celorlalţi judecători, care astfel devin incompatibili pentru examinarea cauzei. Ulterior, bifa se scoate manual.Ambasada SUA: „Așteptăm progrese din partea CSM”

Reprezentanța USAID în RM a refuzat să-și exprime poziția în această privinţă. Însă Ambasada SUA la Chișinău ne-a asigurat că monitorizează cu atenție rapoartele privind încercările de manipulare a sistemului de distribuire aleatorie a dosarelor în instanțele noastre de judecată. „Încurajăm CSM să-şi continue eforturile de asigurare a standardelor înalte, precum și a justiției uniforme și nicidecum selective în toate instanțele de judecată din RM. Incidentele recente ne demonstrează că acțiunile corupte și incorecte se descoperă până la urmă. Sistemul judiciar din RM ar trebui să ia măsurile necesare de contracarare a tuturor infracțiunilor și să demonstreze, atât Moldovei cât și lumii întregi, că are o atitudine serioasă față de combaterea corupției. Așteptăm să vedem progrese din partea CSM în rezolvarea acestei probleme”, ne-a informat serviciul de presă al misiunii diplomatice americane.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:00

„Dezoligarhizarea” instituțiilor de stat din R. Moldova, așa cum cere Blocul „ACUM”, nu poate fi făcută cu suportul unei formațiune proruse cum este Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). De această părere este comentatorul politic Petru Bogatu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:50

Cutremur de intensitate mică, marți dimineață, în Buzău. Seismul a avut o magnitudine de 3,5.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:37

Deputații blocului politic ACUM nu ar trebui să facă niciun fel de compromis cu Partidul Socialiștilor, deoarece, în acest fel, ar repeta soarta PPCD-ului lui Iurie Roșca. Declarația aparține jurnalistului Bogdan Rareș, candidat PNL pentru Parlamentu European, și se conine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:08

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente la Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00

1597-„Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:43

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost anunțat în căutare de poliţia română.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:04

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Elena Mizulina, vicepreședinta comisiei Consiliului Federației pentru legislația constituțională și construcția statului, a luat apărarea inițiativelor care impun noi restricții și îngrădri ale libertăților propuse de parlamentarii ruși. Ea a condamnat numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:45

Şoferii care folosesc funcţia Autopilot pe Tesla sunt implicaţi în mai puţine accidente

Tesla vine cu statistici despre riscul de accidente la bordul maşinilor sale atunci când sistemul autonom preia controlul maşinilor, în raport cu riscul de accident pentru momentele în care acesta nu este activat. Momentan, sistemul automat câştigă, maşinile conduse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Curcanul, preferat de mulţi români în locul mielului de Paște

Curcanul nu e vedetă doar de Ziua Recunoştinţei, ci mai nou şi de Paşte. Şi pentru că românii i-au prins gustul, în magazine au apărut cârnaţi, tobă, pastramă şi chiar mici din carne de curcan. Preţurile sunt însă piperate, un kilogram de carne de curcan e cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Nu vă grăbiţi să spălaţi geamurile pentru marea curăţenie de Paşte! Un val de praf saharian va acoperi tot continentul, inclusiv România. Ploile care vor cădea vor lăsa în urma lor oraşe întregi "îmbrăcate" într-un praf roşiatic. Cei care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Aprilie 2019, ora: 07:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

Horoscopul zilei de 23 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 23 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 23...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:03

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 03:14

Primele 10 cele mai mari piețe ale Europei au scăzut în luna martie și, mai mult decât atât, doar patru din primele 20 au avut creșteri în luna martie, restul aflându-se pe teritoriul negativ. România este una dintre țările cu creșteri, dar la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 00:43

Ţara în care nu se mai permite anonimatul pe internet, din 2020

Utilizatorii de internet din Austria vor fi obligaţi din 2020 să îşi folosească numele real pe internet. Guvernul republicii a elaborat un nou proiect de lege în acest sens, urmând a fi adoptat în toamna acestui an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Vladimir Putin nu-l va felicita pe Zelenski pentru alegerea în funcția de președinte al Ucrainei, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

60 din 85 de regiuni din Rusia au înregistrat un declin al populației

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Ciocniri între poliție și populația cecenă în estul Georgiei

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

PPE le arata din deget lui Maia Sandu si Năstase să nu mai încerce să sară în braţele lui Dodon

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

Ministerul Finanţelor: Datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

INVESTIGAȚIE The Sunday Times: Platon a folosit firme offshore din Scoția ca să o plătească pe Kozlovska

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

Cifrele nu mint: După patru ani de cădere, volumul de credite a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Pavel Filip, despre extinderea programului Prima Casă: Tinerii își doresc un viitor în Moldova

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

(SOCIALISM) Cea mai slabă economie a lumii va ajunge să se confrunte cu o inflaţie de şapte cifre

(SOCIALISM) Cea mai slabă economie a lumii va ajunge să se confrunte cu o inflaţie de şapte cifre

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)