Ultima oră

Pavlicenco:” În Moldova sunt trei clanuri de presiune politico-economică”

Vitalia Pavlicenco a menţionat, sâmbătă, într-o emisiune la Radio Moldova că primul clan este cel al Partidului Comuniştilor. A doua grupare este formată din oligarhii Partidului Democrat, iar a treia este a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Liderul PNL a spus că se încearcă a lua puterea şi nimeni nu vrea să cedeze. Ba mai mult, liderul liberal-democrat, Vlad Filat, a încercat să îşi atragă de partea sa şi a partidului pe care îl conduce toate meritele guvernării liberal-democratice de un an şi ceva. Acesta este, potrivit Vitaliei Pavlicenco, motivul pentru care negocierile decurg atât de anevoios, iar PDM negociază atât cu PCRM, cât şi cu foştii colegii de alianţă.

Vitalia Pavlicenco a mai spus că votul din 28 noiembrie a fost fraudat nu atât în ziua alegerilor, cât în timpul campaniei electorale. Alegătorii din Moldova au votat pentru cămăşi, halate, ulei, făină, orez, parfum, 50 de lei înainte sau după votare, sau în cel mai rău caz pentru un pahar de băutură. Partidele aflate la guvernare au folosit diferite presiuni şi resurse administrative din plin în timpul campaniei electorale, susţine liderul PNL.

Sergiu Corobceanu, secretarul general al Partidului Social Democrat, de asemenea formaţiune extraparlamentară, a spus în cadrul aceleiaşi emisiuni că doar o coaliţie largă ar putea rezolva criza politică în care se perindează Republica Moldova de doi ani încoace.

Liderii partidelor parlamentare depind întru totul de factorii externi, remarcă secretarul PSD. Influenţele din afară vin atât din est, cât şi din vest. Sergiu Corobceanu afirmă că anume din acest considerent toate întâlnirile dintre partidele care au acces în Parlament decurg cu uşile închise. Procesul de discuţii nu este nici pe departe transparent, aşa după cum anunţau partidele anterior.

Reprezentanţii PNL şi PSD s-au referit şi la iniţiativa discutată de a crea un consiliu de instituţionalizare a viitoarei alianţe, un consiliu de reducere a disensiunilor din cadrul viitoarei alianţe de guvernare. Vitalia Pavlicenco a spus că o asemenea practică a existat între anii 1998 – 2001, când în Alianţa pentru Democraţie şi Reforme a existat un asemenea consiliu şi acesta era funcţional. Tocmai datorită acestei organizări, spune liderul PNL, Guvernul Sturza a avut succese mari. De cealaltă parte, Sergiu Corobceanu se întreabă de ce nu a existat un astfel de consiliu acum un an şi jumătate, când a fost creată pentru prima dată AIE. Totodată secretarul PSD se arată sceptic faţă de reuşitele acestei instituţionalizări.  

Sursa: Info-PrimNeo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *