Politică

PCRM, PLDM si PD sunt lideri ai unui sondaj de opinie

Marian Lupu, Vlad Filat, Vladimir Voronin – sunt liderii politici din tara, carora populatia le acorda cea mai mare incredere, arata un sondaj sociologic, realizat in perioada 2-10 ianuarie 2010 de Asociatia Sociologilor si Demografilor din R. Moldova. Potrivit sondajului, acesti lideri politici au acumulat 18,6 %, 16,1 % si, respectiv, 14,4 la suta din voturile respondentilor.

“Topul” liderilor politici, carora populatia le acorda cea mai mare incredere este continuat de Dorin Chirtoaca cu 6%, Zinaida Grecianii – cu 3,4%, Serafim Urechean – cu 2,3% si Mihai Ghimpu – cu 1,3 procente. Totodata, 33 la suta din respondenti au raspuns ca nu au incredere in nimeni.

Sondajul arata ca, daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri directe pentru functia de Presedinte al tarii, 33 la suta din cei chestionati ar vota cu Marian Lupu, 16 la suta – cu Vladimir Voronin, 15 la suta – cu Vlad Filat. Cate 6% din voturi ar primi Zinaida Greceanii si Dorin Chirtoaca. In tara nu exista nici un partid care s-ar bucura de increderea majoritatii populatiei. De cel mai mare rating se bucura PCRM – cu 43 la suta, PLDM – cu 37 la suta, PD – 34%, PL – 31% si 23 % – Alianta "Moldova Noastra".

Sondajul a demonstrat ca in cazul in care alegerile s-ar desfasura in prima duminica atunci 59 la suta ar merge cu siguranta la vot, 26 la suta – probabil ca se vor prezenta, 5 la suta – probabil ca nu se vor prezenta. Totodata, in aceleasi conditii, 18 la suta din cei chestionati nu stiu cu cine sa voteze, iar alte 4% – nu au dat un raspuns concret. Dintre respondentii care impartasesc anumite convingeri politice 25,3% au pledat pentru PCRM, 19,7% – pentru PLDM, 15,6% – pentru PDM, 9,3% – pentru PL, 4,5% – pentru Alianta "Moldova Noastra".

In eventualitatea unui referendum privind modificarea Constitutiei, 61 la suta dintre respondenti ar opta pentru alegerea directa a Presedintelui tarii, 17% ar vota impotriva modificarilor. Sondajul mai arata ca evenimentul politic nr.1 al anului 2009 este considerat de populatie semnarea Conventiei privind micul trafic la frontiera cu Romania – 43,4 %, fiind urmat de provocarea pe parcursul anului a doua alegeri parlamentare anticipate – cu 38,1 %, numirea lui Vlad Filat in functia de Prim-ministru – 36,3 la suta.

Cercetarile de teren ale sondajului “Vox-populi-ianuarie 2010” au fost efectuate pe un esantion de 1592 de respondenti din 79 de localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a R. Moldova, cu o marja de eroare maxima de plus, minus 2,6 la suta.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *