Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:11
Abonamente

Politică 4 Aprilie 2012, ora 12:30    Din editia print

PCRM taie frunze la câini! Parlamentul poate opri referendumul consultativ al comuniştilor

Marime Font

 
 

Veste proastă pentru PCRM: legea nu obligă Parlamentul să se pronunţe asupra intenţiei de organizare a unui referendum consultativ 

PCRM intenţionează să organizeze un referendum consultativ cu scopul de a vedea gradul de încredere al cetăţenilor în actualul Parlament. Decizia a fost luată săptămâna trecută, la şedinţa Congresului Civic al PCRM de la Bălţi. Deşi comuniştii sunt siguri că vor obţine cele 200.000 de semnături necesare pentru dreptul de a organiza un referendum, stabilind chiar şi data organizării plebiscitului - 21 octombrie, şansele acestuia sunt aproape nule.

Potrivit art. 150 din Codului Electoral, după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) verifică colectarea semnăturilor şi emite către Parlament propunerea de iniţiere a unui referendum consultativ, Legislativul are la dispoziţie şase luni pentru a anunţa fie data desfăşurării plebiscitului, fie soluţionarea problemei care urmează a fi supusă referendumului. Cu toate acestea, legea nu specifică ce se întâmplă în cazul în care Parlamentul nu se pronunţă timp de şase luni.

În 2002, am mai avut un asemenea caz…

Contactat de TIMPUL, preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că au mai existat precedente când Parlamentul a evitat să se pronunţe în termenul-limită asupra iniţierii unui referendum. „Legea nu stipulează că Parlamentul este obligat să numească în şase luni data la care se va desfăşura referendumul. Am avut un precedent în 2002, când un grup de iniţiativă, în frunte cu Dumitru Braghiş, a colectat semnăturile necesare pentru organizarea unui referendum. După ce iniţiativa a ajuns în Parlament, nu s-a mişcat nicio foaie. Ulterior, s-a explicat că termenul de şase luni a expirat, semnăturile nu mai erau valide şi au fost restituite grupului de iniţiativă”, a explicat Iurie Ciocan.Potrivit preşedintelui CEC, costurile unui referendum sunt aproape similare unor alegeri parlamentare, organizarea secţiilor de votare fiind necesară şi în afara ţării. Pentru comparaţie, ultimele alegeri parlamentare au costat circa 40 de milioane de lei. PCRM nu a făcut deocamdată niciun demers către CEC privind organizarea referendumului consultativ.

Încă din luna ianuarie, comuniştii boicotează şedinţele Parlamentului sub pretextul că actualul Legislativ este unul nelegitim şi doresc organizarea alegerilor anticipate.

Oazu Nantoi, director de programe la IPP

O frustrare pentru comuniştii de rând

Rezultatul acestui referendum va fi nul sub aspect juridic, având în vedere că referendumul va fi consultativ, iar decizia finală o va lua Parlamentul, pe care ei îl acuza de nelegitimitate. Probabil, PCRM vrea să-şi salveze obrazul, după ce a depăşit orice limită raţională în tendinţa lor de a zădărnici alegerea şefului statului şi de a provoca alegeri anticipate. Ei încearcă să-şi salveze imaginea, dar eu cred că referendumul va fi un eşec, un sentiment de frustrare pentru comuniştii de rând. PCRM s-a autoexclus din procesul politic.

Mihai Cernenco, şeful Catedrei de ştiinţe sociale, ULIM

Un partid totalitar de sorginte sovietică nu acceptă să stea în opoziţie

Comuniştii şi-au creat propria capcană atunci când au părăsit Parlamentul, crezând că manifestaţiile pe care le organizează vor doborî puterea. PCRM este un partid totalitar de sorginte sovietică, care nu acceptă să se afle în opoziţie. În momentul în care s-a ales preşedintele, comuniştii nu au altă cale decât să se întoarcă în Parlament. Dar, până una alta, au iniţiat un referendum… Dacă vor să vadă încrederea sau neîncrederea poporului în actuala guvernare, să meargă în Parlament şi să depună o moţiune de cenzură. Este o chestie politică şi propagandistică de a-şi menţine electoratul după ce preşedintele a fost ales, în condiţiile în care nu se aşteptau la acest lucru. Având în vedere această situaţie, acţiunile comuniştilor sunt de înţeles.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md