Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:27
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 20 Martie 2017, ora 11:33

PDM despre dezbaterile privind uninominalul: nici un partid politic nu trebuie să pretindă că vorbește în numele tuturor cetățenilor, nici un ONG că vorbește în numele întregii societăți civile

Marime Font

Partidul Democrat din Moldova menționează într-un comunicat de presă difuzat astăzi că dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă, nici o persoană, partid sau grup, să nu pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii. 

În acest context, democrații fac trimitere la sondajele de opinie care arătau anterior că cei mai mulți cetățeni sunt nemulțumiți de actualul sistem electoral și vor ca acesta să fie schimbat. Totodată, PDM cheamă toate forțele la dialog. "PDM consideră ca dezbaterile privind votul uninominal reprezintă un moment important al adevărului în ceea ce privește modul în care cei care trebuie să reprezinte interesele cetățenilor, societatea civilă și partidele politice, fac cu adevărat acest lucru. Fuga de dezbatere, reacțiile emoționale, manifestările obsesive, nu pot rezolva temele care preocupă societatea. De aceea, chemăm toate partidele și societatea civilă la un dialog deschis și constructiv, în care sa găsim cele mai bune soluții pentru a îndeplini dorința cetățenilor, aceea de a avea mai mult control asupra deputaților în viitorul Parlament", se mai menționează în comunicat.

De asemenea, și președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat astăzi dimineață că în ultimile 10 zile peste 350 mii de cetățeni au semnat în susținerea votului uninominal, în cadrul unei campanii de colectare de semnături a PDM-ului. "Vreau să vă anunț că până la ora actuală, în doar aproximativ 10 zile sau maxim 2 săptămâni de la inițierea colectărilor deja sunt colectate peste 350 mii de semnături. Și colectarea semnăturilor va continua. Considerăm că cifra impunătoare deja de astăzi legitimează acest proiect de lege și legitimează acțiunile Partidului Democrat de a continua să promoveze proiectul, să promoveze dezbateri pe marginea proiectului, să continuăm cu expertiza acestuia și, în final, dacă reușim, să găsim toate argumentele și să convingem și colegii din majoritatea parlamentară sau chiar și opoziția parlamentară, de ce nu, și să votăm acest proiect de lege", a declarat Candu în cadrul tradiționalului briefing organizat de PDM, săptămânal, la sediul partidului.Candu a reiterat că guvernarea este deschisă să discute cu partenerii externi pe marginea proiectului de lege și să ajungă la cea mai bună analiză juridică a subiectului. Totodată, speakerul a spus că cel mai probabil săptămâna viitoare vor începe dezbaterile publice. "Vom iniția și procedura de dezbateri publice asupra proiectului de lege. În această săptămână vor fi expediate invitațiile pentru prima dezbatere a grupului de lucru pe platforma parlamentară, la care vor participa și reprezentanții partidelor parlamentare, reprezentanții partidelor extraparlamentare. Opoziția va fi invitată. Vor fi invitați experții constituționaliști și nu doar, în mod special cei pe sistemele electorale. Și bineînțeles vor fi invitați și reprezentanții societății civile", a informat Candu.

Sursa: Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md