Actualitate

Pe 10 noiembrie parlamentul alege seful statului

Comunistii spun ca vor boicota alegerea lui Marian Lupu

Marti,10 noiembrie va avea loc prima tentativa de alegere a presedintelui R. Moldova. Ca si in incercarea precedenta, din 23 octombrie, stopata de parlament, in cursa s-a inscris doar un singur candidat – Marian Lupu, din partea Aliantei pentru Integrare Europeana. Pentru ca Lupu sa fie votat, Alianta mai are nevoie sa coopteze opt voturi de la PCRM.

Intamplarea face ca pe 10 noiembrie sa se implineasca exact cinci luni de cand Marian Lupu a parasit PCRM. Conform legii, seful statului poate fi ales cu votul a 3/5 sau 61 din cei 101 deputati. In cazul in care nu va fi ales presedintele republicii, in maximum 30 de zile, va fi organizata cea de-a doua tentativa. Daca nici din a doua incercare nu va fi ales seful statului, peste un an de la prima dizolvare a legislativului din acest an, la 16 iunie, va fi dizolvata si actuala legislatura a parlamentului si vor fi anuntate noi alegeri anticipate.

Mai multi analisti politici considera ca miercuri presedintele nu va fi ales. Cel mai probabil, acesta va fi ales din a doua incercare. Moldovenii s-au saturat de alegeri, iar sondajele arata o scadere a ratingului comunistilor. Potrivit sondajului IMAS, facut public saptamana trecuta, daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri anticipate, configuratia fortelor politice in parlament ar ramane aproape neschimbata. Pentru prima data in ultimii ani, in varful topului personalitatilor politice cu cea mai mare incredere nu mai figureaza liderul comunist Vladimir Voronin, dar Marian Lupu, presedintele PD, care se bucura de increderea a 47% din cetateni. Acesta l-a depasit pe Voronin cu 7%.

Ieri-seara, Comitetul Central al PCRM a decis ca toti deputatii din fractiunea comunista sa nu participe la vot si sa nu voteze candidatura AIE. Voronin a declarat de nenumarate ori ca fostii colegi de partid ai lui Lupu nu-i pot ierta „tradarea”, de aceea nici nu se pune in discutie ca cineva sa-l voteze. Pe de alta parte, presa a scris ca exista un curent printre comunisti care nu vor anticipate, mai ales printre deputatii care nu sunt membri de partid.

Amintim ca la alegerile din 5 aprilie PCRM a obtinut 60 de mandate in legislativ, cu un mandat mai putin decat minimul necesar pentru a alege presedintele tarii. La 20 mai si 3 iunie a.c. cele trei partide din opozitie – PL, PLDM si AMN – care au contestat rezultatul alegerilor, au boicotat ambele tentative de alegere a presedintelui, provocand astfel alegeri anticipate. In campania pentru anticipate comunistii au promovat masiv ideea ca partidele liberale doresc instabilitate politica in RM, de aceea au impins tara in anticipate. Acum acelasi lucru am putea spune si despre PCRM, numai ca de aceasta data anticipatele ar putea sa coste scump respectiva formatiune.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *