Astăzi 29 Mai 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:27
Abonamente

Actualitate 30 Octombrie 2017, ora 16:08

Pe 19 noiembrie stăm cu toții în arest la domiciliu

Marime Font

M. Ghimpu: „Nu ieşi la vot, stai acasă şi fă compot”

PL este al doilea partid, care s-a înregistrat ca participant la referendum

După ce, săptămâna trecută, Consiliul Electoral de Circumscripție a respins solicitarea lui Dorin Chirtoacă de a fi înregistrat în calitate de participant la referendumul, privind revocarea sa din funcție, Partidul Liberal a depus actele de înregistrare a partidului ca participant la acest plebiscit.

Loading...


Liberalii au declarat că, în perioada campaniei electorale, vor îndemna alegătorii din mun. Chișinău să boicoteze ieșirea la vot pe 19 noiembrie, pentru a nu legitima referendumul. Totodată, Partidul Liberal a precizat că a decis să fie reprezentat de prim-vicepreședintele partidului, Dorin Chirtoacă, „care va participa la întâlniri cu cetățenii și la dezbateri electorale”. Acest lucru însă nu va fi posibil, deoarece Curtea de Apel a respins cererea avocaţilor edilului suspendat de a-l elibera din arest la domiciliu.

Reiterând îndemnul către chişinăuieni de a boicota referendumul, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a lansat şi un slogan ironic: „Nu ieşi la vot, stai acasă şi fă compot”.
Menţionăm că doar două partide s-au înregistrat în calitate de participante la referendumul socialist anti-Chirtoacă. Este vorba despre Partidul Liberal şi Partidul Socialiştilor, condus de facto de preşedintelui Igor Dodon, care şi este iniţiatorul plebiscitului.

Comentator politic: „Socialiștii ar putea pierde referendumul anti-Chirtoacă”

Referendumul socialist anti-Chirtoacă poate fi și nevalid, dacă nu se vor prezenta numărul necesar de cetățeni la vot, a declarat analistul politic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Veaceslav Berbeca spune că orice rezultat nu va avea Referendumul privind prezența la vot, socialiștii vor folosi această imagine în alegeri. „Dacă partidele de dreapta vor boicota acest Referendum, nu va fi întrunit numărul necesar de participanți și asta ar însemna că Referendumul va fi declarat nevalid. Însă eu văd și o altă parte a acestei medalii – cred că, chiar dacă va fi nevalid – și probabil asta va fi dacă boicotează marea parte a cetățenilor acest Referendum – vor ieși foarte mulți reprezentanți ai socialiștilor și evident numărul celor care vor vota împotriva lui Chirtoacă va fi foarte mare în comparație cu cei care vor vota împotrivă. Această imagine va fi folosită de către socialiști în alegeri. Ei vor spune – uitați-vă, o cifră foarte mare au votat pentru demiterea lui Chirtoacă, însă nu ne-a ajuns un număr foarte mic de voturi pentru ca acest Referendum să fie valid”, spune analistul.

Veaceslav Berbeca crede că, cel mai probabil, acest Referendum nu va întruni numărul necesar de alegători pentru a-l demite pe Chirtoacă. „Din punctul meu de vedere, mai degrabă nu va fi validat acest referendum, deoarece nu va ieși probabil numărul necesar de oameni care să voteze. Sau nu vor vota. Și asta înseamnă că, dacă noi avem un primar suspendat așa cum este dl Chirtoacă, atunci în perioada suspendării lui interimatul este asigurat de către Nistor Grozavu. Nu pot să aibă loc alegeri anticipate ale primarului până nu este o decizie finală față de dl Chirtoacă”, a punctat analistul.

Dumitru Crudu scrie proză despre referendum

Scriitorul Dumitru Crudu susţine că nu va merge la referendumul socialist anti-Chirtoacă. Despre aceasta, cunoscutul poet, prozator şi dramaturg român a anunţat într-un editorial publicat pe portalul deschide.md. Relatând despre o vizită, pe care i-a făcut-o mătuşii sale, Dumitru Crudu menţionează:

„Mâncam și povesteam. Săream de la una la alta, descărcându-ne sufletele. Apoi, fără să vrem, am trecut și la politică și mătușă-mea Eugenia a izbit cu lingura de cantul farfuriei și mi-a spus:
- Eu nu am să merg la referendum pe 19 noiembrie, pentru că mi-e milă de sărmanul Dorin Chirtoacă. Nu vezi ce face Dodon din el? Vrea să-l distrugă?
- Dodon? Chiar crezi că Dodon?”
- Dar cine altcineva?
- Eu știu.
- Desigur că Dodon. Sau, mai bine zis, judecătorii lui.
- Ai dreptate, mătușă.
- Cum să nu am. Sigur că am. Pentru că atâtea am văzut eu la viața mea. De exemplu, vrei să-ți spun cine era cel mai mare dușman al primului primar al Chișinăului, după ce ne-am rupt din Uniunea Sovietică?

În timp ce mătușă-mea îmi povestea cine era dușmanul lui Costin, eu am mai scos o lingură de boabe din farfurie și mi-am băgat-o în gură. În general, mie îmi plac fasolele, dar fasolele astea erau parcă și mai gustoase ca de obicei. A zbârnâit telefonul și mătușă-mea s-a ridicat de la masă, plecând în hol cu o felie de pâine într-o mână. O căuta maică-mea, ca s-o întrebe nu știu ce despre mine. Când a revenit în bucătărie, nu mi-a povestit ce a întrebat-o maică-mea despre mine, dar m-a întrebat ea ce am să fac pe 19 noiembrie.

- Eu… eu.., mă bâlbâiam eu, cu ochii bufnițați spre fundul farfuriei, acoperit cu niște cuie mărunte și mici.
Mătușă-mea își spăla farfuria în chiuvetă, stând cu spatele la mine. Mă gândeam cu groază că, probabil, niște cuie ca acelea le-am înghițit și eu, așa că cine știe dacă o să mai ajung pe 19 noiembrie.

- Da, tu, ce-ai să faci pe 19 noiembrie?
Mi-am palpat burta și parcă nu am simțit nimic. Dar, cu toate astea, o spaimă ciudată mă învălui pe dată ca o pălălaie pe dinăuntru. Încă un pic, și o să fac un atac de panică mi-am spus, și am lăsat lingura în farfurie și am zburat spre ușă.
- Nici eu nu am să merg pe 19 noiembrie la referendum, i-am strigat din pragul ușii și m-am ejectat afară.”

Dumitru Crudu este în prezent unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori basarabeni contemporani. Cărţile sale au fost editate în mai multe limbi, iar piesele sale au fost jucate pe mai multe continente.

CEC cheamă presa să reflecte corect campania pentru referendum

Comisia Electorală Centrală (CEC) a îndemnat mass-media să reflecte echitabil și echilibrat campania electorală pentru referendumul socialist anti-Chirtoacă.

CEC precizează că participanții la referendum trebuie să beneficieze de tratament nediscriminatoriu și să fie egali în ceea ce privește acordarea timpilor de antenă, fără a-și promova platformele și programele politice.

CEC are competența de a elabora și aproba regulamentul privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă doar pentru alegerile parlamentare, prezidențiale și referendumurile republicane. De aceea, CEC a solicitat Consiliului Coordonator al Audiovizualului să vină cu reglementări pentru asigurarea unei reflectări corecte și transparente a campaniei electorale pentru referendumul local.

Şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat, la 10 octombrie, concepția privind reflectarea campaniei electorale la referendumul local de revocare a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 12:19

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

Noi, cercetători ai Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 11:09

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

Românii care pleacă în vacanţă în Grecia sau în Bulgaria trebuie să stea în izolare 14 zile, la revenirea în ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 10:13

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Președintele Partidului Democrat Pavel Filip susține că procuratura trebuie să investigheze cazul transmiterii sacoșei cu bani de către Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon, din video-ul publicat săptămâna trecută de deputatul Iurie Reniță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 09:50

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Pe 15 mai 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca toate grădinițile din țară să rămână închise până pe 30 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 09:42

Alexandru Cozer despre opoziție: Extrem de slabă, incapabilă și fricoasă / Ce scria în urmă cu doar 2 săptămâni

Alexandru Cozer despre opoziție: Extrem de slabă, incapabilă și fricoasă / Ce scria în urmă cu doar 2 săptămâni

Jurnalistul Alexandru Cozer scrie într-un editorial pe Cotidianul.md că opoziția se „teme să sancționeze un guvern neprofesionist”

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 29 Mai 2020, ora: 09:36

Descoperirea istorică făcută de arheologi. Comoara găsită chiar sub o vie i-a uluit / FOTO

Descoperirea istorică făcută de arheologi. Comoara găsită chiar sub o vie i-a uluit / FOTO

Arheologii italieni au făcut o descoperire magistrală sub o vie dintr-o localitate aflată la nord de Verona. Anunțul vine într-un moment în care spațiile culturale ale țării revin încet la viață după cea mai grea perioadă a existenței sale.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 09:34

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

Trei mari proiecte rutiere sunt în curs de proiectare sau planificate a fi scoase la licitație pentru a lega Moldova de Transilvania și Muntenia: Autostrada „Unirii” A8, Autostrada Moldovei A7 și autostrada A13 de la Brașov la Bacău. Primarii orașelor din regiune s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 09:28

Chicu nu vrea „imixtiune directă de pe extern în treburile R. Moldova” / Banii primiți de Dodon de la Gazprom pentru PSRM nu-l deranjează

Chicu nu vrea „imixtiune directă de pe extern în treburile R. Moldova” / Banii primiți de Dodon de la Gazprom pentru PSRM nu-l deranjează Foto: Miller și Chicu

Premierul Ion Chicu anunță că este împotriva Legii cu privire la organizațiile necomerciale pentru că asta implică „imixtiuni din extern”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)