Astăzi 18 Octombrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 10:07
Abonamente

Actualitate 30 Octombrie 2017, ora 16:08

Pe 19 noiembrie stăm cu toții în arest la domiciliu

Marime Font

M. Ghimpu: „Nu ieşi la vot, stai acasă şi fă compot”

PL este al doilea partid, care s-a înregistrat ca participant la referendum

După ce, săptămâna trecută, Consiliul Electoral de Circumscripție a respins solicitarea lui Dorin Chirtoacă de a fi înregistrat în calitate de participant la referendumul, privind revocarea sa din funcție, Partidul Liberal a depus actele de înregistrare a partidului ca participant la acest plebiscit.


Liberalii au declarat că, în perioada campaniei electorale, vor îndemna alegătorii din mun. Chișinău să boicoteze ieșirea la vot pe 19 noiembrie, pentru a nu legitima referendumul. Totodată, Partidul Liberal a precizat că a decis să fie reprezentat de prim-vicepreședintele partidului, Dorin Chirtoacă, „care va participa la întâlniri cu cetățenii și la dezbateri electorale”. Acest lucru însă nu va fi posibil, deoarece Curtea de Apel a respins cererea avocaţilor edilului suspendat de a-l elibera din arest la domiciliu.

Reiterând îndemnul către chişinăuieni de a boicota referendumul, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a lansat şi un slogan ironic: „Nu ieşi la vot, stai acasă şi fă compot”.
Menţionăm că doar două partide s-au înregistrat în calitate de participante la referendumul socialist anti-Chirtoacă. Este vorba despre Partidul Liberal şi Partidul Socialiştilor, condus de facto de preşedintelui Igor Dodon, care şi este iniţiatorul plebiscitului.

Comentator politic: „Socialiștii ar putea pierde referendumul anti-Chirtoacă”

Referendumul socialist anti-Chirtoacă poate fi și nevalid, dacă nu se vor prezenta numărul necesar de cetățeni la vot, a declarat analistul politic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Veaceslav Berbeca spune că orice rezultat nu va avea Referendumul privind prezența la vot, socialiștii vor folosi această imagine în alegeri. „Dacă partidele de dreapta vor boicota acest Referendum, nu va fi întrunit numărul necesar de participanți și asta ar însemna că Referendumul va fi declarat nevalid. Însă eu văd și o altă parte a acestei medalii – cred că, chiar dacă va fi nevalid – și probabil asta va fi dacă boicotează marea parte a cetățenilor acest Referendum – vor ieși foarte mulți reprezentanți ai socialiștilor și evident numărul celor care vor vota împotriva lui Chirtoacă va fi foarte mare în comparație cu cei care vor vota împotrivă. Această imagine va fi folosită de către socialiști în alegeri. Ei vor spune – uitați-vă, o cifră foarte mare au votat pentru demiterea lui Chirtoacă, însă nu ne-a ajuns un număr foarte mic de voturi pentru ca acest Referendum să fie valid”, spune analistul.

Veaceslav Berbeca crede că, cel mai probabil, acest Referendum nu va întruni numărul necesar de alegători pentru a-l demite pe Chirtoacă. „Din punctul meu de vedere, mai degrabă nu va fi validat acest referendum, deoarece nu va ieși probabil numărul necesar de oameni care să voteze. Sau nu vor vota. Și asta înseamnă că, dacă noi avem un primar suspendat așa cum este dl Chirtoacă, atunci în perioada suspendării lui interimatul este asigurat de către Nistor Grozavu. Nu pot să aibă loc alegeri anticipate ale primarului până nu este o decizie finală față de dl Chirtoacă”, a punctat analistul.

Dumitru Crudu scrie proză despre referendum

Scriitorul Dumitru Crudu susţine că nu va merge la referendumul socialist anti-Chirtoacă. Despre aceasta, cunoscutul poet, prozator şi dramaturg român a anunţat într-un editorial publicat pe portalul deschide.md. Relatând despre o vizită, pe care i-a făcut-o mătuşii sale, Dumitru Crudu menţionează:

„Mâncam și povesteam. Săream de la una la alta, descărcându-ne sufletele. Apoi, fără să vrem, am trecut și la politică și mătușă-mea Eugenia a izbit cu lingura de cantul farfuriei și mi-a spus:
- Eu nu am să merg la referendum pe 19 noiembrie, pentru că mi-e milă de sărmanul Dorin Chirtoacă. Nu vezi ce face Dodon din el? Vrea să-l distrugă?
- Dodon? Chiar crezi că Dodon?”
- Dar cine altcineva?
- Eu știu.
- Desigur că Dodon. Sau, mai bine zis, judecătorii lui.
- Ai dreptate, mătușă.
- Cum să nu am. Sigur că am. Pentru că atâtea am văzut eu la viața mea. De exemplu, vrei să-ți spun cine era cel mai mare dușman al primului primar al Chișinăului, după ce ne-am rupt din Uniunea Sovietică?

În timp ce mătușă-mea îmi povestea cine era dușmanul lui Costin, eu am mai scos o lingură de boabe din farfurie și mi-am băgat-o în gură. În general, mie îmi plac fasolele, dar fasolele astea erau parcă și mai gustoase ca de obicei. A zbârnâit telefonul și mătușă-mea s-a ridicat de la masă, plecând în hol cu o felie de pâine într-o mână. O căuta maică-mea, ca s-o întrebe nu știu ce despre mine. Când a revenit în bucătărie, nu mi-a povestit ce a întrebat-o maică-mea despre mine, dar m-a întrebat ea ce am să fac pe 19 noiembrie.

- Eu… eu.., mă bâlbâiam eu, cu ochii bufnițați spre fundul farfuriei, acoperit cu niște cuie mărunte și mici.
Mătușă-mea își spăla farfuria în chiuvetă, stând cu spatele la mine. Mă gândeam cu groază că, probabil, niște cuie ca acelea le-am înghițit și eu, așa că cine știe dacă o să mai ajung pe 19 noiembrie.

- Da, tu, ce-ai să faci pe 19 noiembrie?
Mi-am palpat burta și parcă nu am simțit nimic. Dar, cu toate astea, o spaimă ciudată mă învălui pe dată ca o pălălaie pe dinăuntru. Încă un pic, și o să fac un atac de panică mi-am spus, și am lăsat lingura în farfurie și am zburat spre ușă.
- Nici eu nu am să merg pe 19 noiembrie la referendum, i-am strigat din pragul ușii și m-am ejectat afară.”

Dumitru Crudu este în prezent unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori basarabeni contemporani. Cărţile sale au fost editate în mai multe limbi, iar piesele sale au fost jucate pe mai multe continente.

CEC cheamă presa să reflecte corect campania pentru referendum

Comisia Electorală Centrală (CEC) a îndemnat mass-media să reflecte echitabil și echilibrat campania electorală pentru referendumul socialist anti-Chirtoacă.

CEC precizează că participanții la referendum trebuie să beneficieze de tratament nediscriminatoriu și să fie egali în ceea ce privește acordarea timpilor de antenă, fără a-și promova platformele și programele politice.

CEC are competența de a elabora și aproba regulamentul privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă doar pentru alegerile parlamentare, prezidențiale și referendumurile republicane. De aceea, CEC a solicitat Consiliului Coordonator al Audiovizualului să vină cu reglementări pentru asigurarea unei reflectări corecte și transparente a campaniei electorale pentru referendumul local.

Şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat, la 10 octombrie, concepția privind reflectarea campaniei electorale la referendumul local de revocare a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 10:07

  Donald Trump l-a avertizat, într-o scrisoare datată cu 9 octombrie, ziua în care Turcia a lansat ofensiva din nord-estul Siriei, pe omologul său Recep Tayyip Erdogan să ”nu fie prost”, pentru că va fi văzut în istorie ca pe un diavol ”dacă nu se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:57

SUA și Turcia au ajuns la un acord privind o încetare a focului în Siria, a anunţat, joi, Mike Pence, reacțiile neîntârziind să apară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:53

O sperietoare electorală: candidatul „fără şanse”!

O sperietoare electorală: candidatul „fără şanse”!

O mare sperietoare electorală e aici, ani de zile, aceasta: Nu vota candidatul fără şanse deoarece votul tău se duce pe apa sîmbetei!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:52

Cele 27 de state membre UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit. Urmează două validări: la Londra și la Strasbourg

Cele 27 de state membre UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit. Urmează două validări: la Londra și la Strasbourg

Liderii celor 27 de state UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit agreat de către Uniunea Europeană cu Marea Britanie, a informat joi un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European Donald Tusk, potrivit Mediafax. Anterior, acordul a fost anunțat pe Twitter de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:48

Un mercedes, în care se aflau trei copii, s-a răsturnat într-un șanț la Hâncești

Un mercedes, în care se aflau trei copii, s-a răsturnat într-un șanț la Hâncești

Clipe de groază pentru patru persoane, dintre care trei minori, după ce un Mercedes a părăsit carosabilul și s-a răsturnat într-un șanț. Accidentul a avut loc astăzi, în jurul orei 12:20, pe traseul M-1 în raionul Hîncești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:48

Novac despre Chirtoacă și Năstase: Valorile voastre europene se măsoară în milioane de euro

Novac despre Chirtoacă și Năstase: Valorile voastre europene se măsoară în milioane de euro

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este suspectat de faptul că ar acoperi schemele fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Deputatul socialist Grigore Novac a ajuns la această concluzie, după ce a constatat că unii funcționari din anturajul fostului fruntaș democrat fac parte...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Octombrie 2019, ora: 09:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 OCTOMBRIE 2019. PEȘTII SUNT DEZAMĂGIȚI

Horoscopul zilei de 18 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:42

Barcelona, scena unor violenţe extreme. Imagini greu de privit din centrul turistic al metropolei catalane

Barcelona, scena unor violenţe extreme. Imagini greu de privit din centrul turistic al metropolei catalane

Protestele marcate de violenţe au continuat la Barcelona. A fost o nouă noapte tensionată, a patra la rând. Și prima în care forţele de ordine au intervenit pentru a împiedica confruntările între separatiştii catalani şi unioniştii de dreapta. În timp ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 09:32

Moment istoric. Regina-mamă Elena a României, adusă în România, pentru a fi înhumată la Mănăstirea Curtea de Argeș/ VIDEO

Moment istoric. Regina-mamă Elena a României, adusă în România, pentru a fi înhumată la Mănăstirea Curtea de Argeș/ VIDEO

Regina-mamă Elena a României se întoarce acasă. La 71 de ani de la plecarea în exil şi la 37 de ani de la deces, mama regelui Mihai se va alătura suveranilor României moderne. Ea va fi înhumată, așa cum și-a dorit fiul său, la Mănăstirea Curtea de Argeș....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 08:34

De ce nu va merge Lorena Bogza la vot?

De ce nu va merge Lorena Bogza la vot?

Prezentatoarea PRO TV Lorena Bogza a anuțat ieri într-o postare pe FB că nu va merge la vot. Decizia de a nu vota este o masura de protest.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 08:00

Investigație: Ivan Diacov a avut dreptate atunci când a indicat cauza mirosului neplăcut din Chișinău

Investigație: Ivan Diacov a avut dreptate atunci când a indicat cauza mirosului neplăcut din Chișinău

O investigație apărută pe portalul deschide.md confirmă declarațiile anterioare ale fostului procuror al Capitalei, Ivan Diacov, potrivit cărora, problema mirosului urât din Chișinău este rezultatul corupției din Primărie pe vremea când era condusă de liberali. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Octombrie 2019, ora: 07:02

China, a doua economie mondială, a înregistrat în trimestrul trei din 2019 cel mai redus ritm de creştere din ultimele aproape trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 21:30

Totul a pornit de la Universalbank. Usatîi a făcut publice noi detalii despre schema prin care au fost spălați miliarde de dolari

Totul a pornit de la Universalbank. Usatîi a făcut publice noi detalii despre schema prin care au fost spălați miliarde de dolari

Băncile moldovenești implicate în “Laundromatul rusesc” sunt aceleași care figurează în “jaful secolului”. Totul a pornit însă de la Universalbank. Ieri, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a făcut publice detalii noi despre schema prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:43

Aceste perechi zodiacale sunt cele mai puternice împreună

Aceste perechi zodiacale sunt cele mai puternice împreună

1. Berbec - Balanta In timp ce Berbecul poate avea calitati excelente de conducere si este, de obicei, foarte incapatanat si dornic sa faca tot ce ii sta in putere pentru a ajunge acolo unde isi doreste, Balanta stie intotdeauna cum sa preia controlul, sa se impuna si sa gaseasca solutii in cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:38

Alimentul care a devenit al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană

Alimentul care a devenit al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat miercuri decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:27

Un deputat a rămas fără permis, după ce a fost prins cu 100 km/h în localitate

Un deputat a rămas fără permis, după ce a fost prins cu 100 km/h în localitate

Deputatul buzoian Adrian Mocanu (ALDE) a rămas fără permis după ce a fost prins de polițișii rutieri circulând cu viteză în localitate, pe DN2 E85, în Buzău. Cu câteva ore înainte, parlamentarul depășise limita legală și într-o localitate din Ilfov,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:17

Adevărul despre suferințele din laboratoarele de testare. O maimuță urlă de durere în timpul unor experimente/ VIDEO

Adevărul despre suferințele din laboratoarele de testare. O maimuță urlă de durere în timpul unor experimente/ VIDEO

Legate cu hamuri metalice și sechestrate în containere minuscule, aceste imagini cumplite arată tratamentul la care sunt supuse maimuțele, dar și alte animale, care s-ar afla într-un laborator german de testare. Imaginile au fost dezvăluite de activiștii pentru drepturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 17:02

Basarabia se trezește: Candidatul Dumitru Țîra din nou în vizorul presei românești

Basarabia se trezește: Candidatul Dumitru Țîra din nou în vizorul presei românești

Pe data de 15 octombrie, Dumitru Țîra, candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău a ținut o conferință de presă, în cadrul căreia a lansat imnul campaniei electorale 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 16:40

Partidul Nostru acuză CEC-ul că nu ia atitudine față de ilegalitățile comise de PSRM

Partidul Nostru acuză CEC-ul că nu ia atitudine față de ilegalitățile comise de PSRM

În Republica Moldova s-a ajuns în situația când sinceritatea și corectitudinea sunt transformate de Comisia Electorală Centrală (CEC) și “partidul lui Dodon” din virtute în viciu. Aceasta este reacția Partidului Politic “Partidul Nostru”, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 16:32

Ion Ceban: În Chișinău funcționează 159 de grădinițe. În anii de independență autoritățile municipale au admis lichidarea a 83 de grădinițe

Ion Ceban: În Chișinău funcționează 159 de grădinițe. În anii de independență autoritățile municipale au admis lichidarea a 83 de grădinițe

În următorii patru ani vor fi reparate capital 80 de grădinițe din municipiul Chișinău. Totodată, candidatul la funcția de primar al Caitalei Ion Ceban își propune și extinderea rețelei de grădinițe prin construcția unor instituții preșcolare noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:31

Ceban: Primăria Chișinău va lucra pentru oameni, alături de oameni. Asta voi face!

Ceban: Primăria Chișinău va lucra pentru oameni, alături de oameni. Asta voi face!

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei a declarat că a constatat odată în plus că Primăria Chișinău nu consulta deloc opinia societății civile și oamenilor. În cadrul unei conferințe de presă, Ion Ceban a precizat că a ajuns la această concluzie în urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:24

Orban, OUT?! Care ar fi a doua variantă de premier: Ar trece fără probleme

Orban, OUT?! Care ar fi a doua variantă de premier: Ar trece fără probleme

 Nume-surpriză apărut în discuțiile pentru propunerea de premier, în cazul în care, cel mai probabil, cabinetul propus de Ludovic Orban nu va trece de votul de încredere din Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:16

Țîcu în Parlament, colegilor din ACUM: Dodon trebuie dat pe mâna Justiției

Țîcu în Parlament, colegilor din ACUM: Dodon trebuie dat pe mâna Justiției

Deputatul Octavian Țîcu propune colegilor din cadrul blocului ACUM să-i susțină inițiativa de crearea a unei comisii de anchetă pentru investigarea acțiunilor de trădare de patrie comise de Igor Dodon. Potrivit parlamentarului, prin intermediul acțiunilor acestei comisii, șeful...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Octombrie 2019, ora: 14:07

Încă 55 de familii au primit îndemnizații pentru nou-născuți de 7 mii și 10 mii lei

Încă 55 de familii au primit îndemnizații pentru nou-născuți de 7 mii și 10 mii lei

 Primăria municipiului Orhei a alocat joi, 17 octombrie încă 55 de îndemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, pentru bebelușii născuți în lunile mai-iunie.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)