Timpul Liber

Pe 27 martie trecem la ora de vară. Află cum ne influenţează ritmul biologic ?

Duminică, 27 martie, România trece la ora de vară. Pentru cei mai mulţi dintre noi, transformarea orei 3:00 în ora 4:00 va însemna mai puţin somn, dar pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase, scrie revista Time.

"Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program", spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. "Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord", spune Yang. Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei.

Contactată de gândul , Doina Dimulescu, doctor cardiolog, crede că este dificil de comentat dacă schimbarea orei este un factor de risc pentru atacurile de cord. În 2010, România se afla pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea prin atac de cord, cu peste 60.000 de victime anual. "Sunt nenumăraţi alţi factori de risc", spune Doina Dimulescu, precizând că este dificil să stabileşti, fără să iei în calcul nicio altă cauză, cum influenţează schimbarea orei variaţia incidenţelor cardiace.
Profesorul Yang crede că schimbările ritmului biologic pot declanşa, la nivel celular, modificări inflamatorii sau metabolice dăunătoare, care sunt resimţite mai uşor de persoanele care suferă deja de anumite afecţiuni.
 
Ora de vara va duce la creşterea nivelul de stres cu 5%

În septembie, anul trecut, o echipă de cercetători de la Universitatea din Sydney a descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. Pentru fiecare oră de somn pe care o pierzi, nivelul de stres psihologic creşte cu cinci procente, a descoperit cercetarea realizată pe 3.000 de voluntari.

Lena Rusti, psihoterapeut, crede că efectele trecerii la ora de vară sunt greu de măsurat şi generalizat. "Depinde de la o persoană la alta, depinde de pragurile de rezistenţă la schimbare ale persoanei şi depinde, de asemenea, de programul de lucru. Mai afectate vor fi persoanele care lucrează de dimineaţă, decât cele care îşi pot ajuta programul", explică, pentru gândul, Lena Rusti. Ea a mai precizat că ajustarea organismului la noul program se produce foarte repede şi este mai facilă decât în cazul în care schimbăm fusul orar. Cea mai dificilă este "schimbarea de anotimp care este un factor stresor mai mare ca nevoie de adaptare a organismului decât pierderea unei ore", a mai spus Rusti.

Ritmul biologic influenţează alimentaţia şi memoria

Lipsa de somn şi perturbarea ritmului biologic intern au mai fost corelate cu o alimentaţie nesănătoasă şi cu probleme de memorie şi învăţare. Astfel, cei care dorm mai puţin de opt ore pe noapte consumă cu 2% mai multe calorii şi cu 3% mai mulţi carbohidraţi, ceea ce poate duce, în unele cazuri, la obezitate şi probleme de inimă, a descoperit un studiu publicat în Jurnalul Sleep. Şerban Damian, medic nutriţionist, precizează pentru gândul că trecerea la ora de vară nu va duce la dereglări de alimentaţie, deoarece organismul nostru se acomodează foarte repede la aceste schimbări. Şerban Damian spune că doar schimbările de fus orar pot avea efecte la care organismul să se adapteze mai lent.

De asemenea, schimbări ale ritmului circadian (ritmul biologic intern) pot influenţa, pe termen lung, capacitatea creierului de a memora şi reţine informaţii. Conform unui studiu din noiembrie, 2010, persoanele care sunt private de somn au probleme de învăţare şi la o lună după ce încep să doarmă corect. (Alexandra Pele)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *