Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

 
 

Carte 30 Iunie 2015, ora 06:50

Pe 30 iunie a fost publicat romanul „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell

Marime Font

Unul din cele mai vândute romane din lume, în baza căruia a fost turnat un film la fel de celebru „Pe aripile vântului”, a fost publicat pe 30 iunie 1936. 

Zece ani mai devreme, jurnalista Margaret Mitchell a trebuit să renunțe la munca sa de reporter în ziarul Atlanta Journal din motive de sănătate. Neavând ce face, ea s-a apucat să lucreze la mașina de scris Remington pe care i-o dăruise soțul ei John R. Marsh, încercând să prezite povestea unei domnișoare frumoase din Atlanta pe nume Pansy O’Hara, care trăiește mai multe povești de dragoste în anii tumultoși ai războiului civil american din mijlocul secolului al XIX-lea. Romanul s-a constituit din istorioarele pe care le-a auzit autoarea de la părinții și rudele ei, precum și de veteranii războiului civil. Când a fost gata, primul care a citit manuscrisul a fost Harold Latham de la editura MacMillan Publishing din New York. El a încurajat-o pe Mitchell să finalizeze romanul doar cu o singura schimbare: numele eroinei. Atunci Mitchell a fost de acord ca Pansy să devină Scarlett O’Hara. Romanul a apărut pe 30 iunie 1936 și a devenit imediat un best-seller cu milioane de exemplare vândute în SUA. Deși cartea a fost criticată pentru faptul că prezintă o imagine idilică a proprietarilor de sclavi din Sud, descrierea epică a războiului, pasiunea și pierderile suferite de personajul principal au captivat cititorii din toată lumea. Mitchell a luat Premiul Pulitzer pentru Ficțiune în 1937, iar pregătirile pentru ecranizarea romanului erau deja în derulare. În România „Pe aripile vântului” a fost publicat în anul 1970 de Editura Univers în colecția Romanul secolului XX.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md