Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Eveniment 1 Mai 2017, ora 10:31

Pe 9 mai va fi marcată şi Ziua Europei

Marime Font

În Republica Moldova ziua de 9 mai a fost declarată Ziua Europei. Un proiect de hotărâre în acest sens Parlamentul a votat în şedinţa din 28 aprilie, la iniţiativa unui grup de deputaţi. Decizia aprobată nu exclude marcarea în aceeaşi a Zilei Victoriei împotriva fascismului în cel de-al doilea război mondial. 

Preşedintele legislativului, Andrian Candu, a declarat, după şedinţa Parlamentului, că în continuare la 9 mai vor fi comemorate victimele celui de-al doilea război mondial şi va fi în continuare zi liberă. Potrivit lui Candu, declararea zilei de 9 mai drept Ziua Europeni nu scade din importanţa pe care o avea până acum această dată. „Pe de o parte, avem generaţii de cetăţeni care sărbătoresc Ziua Victoriei, pe de altă parte sunt cetăţeni care sărbătoresc Ziua Europei. Proiectul dat vine să consolideze societatea”, a declarat Andrian Candu.

Președintele țării, Igor Dodon, a condamnat decizia Parlamentului prin care 9 mai a fost declarată Ziua Europei și și-a exprimat intenția de a nu o promulga. „În Moldova la 9 mai am sărbătorit şi vom sărbători Ziua Victoriei”, a declarat șeful statului.Și Partidul Comuniştilor menţionează într-o declaraţie de presă că decizia de a marca două sărbători diferite de mare importanţă în aceeaşi zi este o provocare şi va diviza şi mai mult societatea. În opinia comuniștilor, 9 mai fiind şi Ziua Europei, va scădea din semnificaţia pe care o avea această zi până acum. Deputaţii PCRM au părăsit ieri, 28 aprilie, sala de şedinţe a Parlamentului în semn de protest faţă de decizia adoptată.

Ziua Europei este marcată anual de către comunitatea europeană şi statele partenere pe 9 mai. Sărbătoarea a fost instituită în memoria ministrului de externe al Franţei, Robert Schuman, care este considerat iniţiatorul fondării Uniunii Europene. În Republica Moldova, Ziua Europei este sărbătorită începând cu 2006. La început Ziua Europei era marcată pe 10 mai, iar în ultimii ani Uniunea Europană desfăşoară evenimente cu această ocazie pe 9 mai. 

sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md