Externe

PE adopta azi o rezolutie pentru R. Moldova

Astazi, Parlamentul European urmeaza sa adopte o rezolutie cu privire la situatia din R. Moldova, in urma alegerilor parlamentare de la 5 aprilie si a evenimentelor de la 7 aprilie. In proiectul de rezolutie, afisat pe pagina web a Parlamentului European, sunt fixate 36 de solicitari si constatari.

UE condamna vehement campania masiva de hartuire, gravele violari ale drepturilor omului si alte actiuni ilegale intreprinse de guvernul moldovean dupa alegerile parlamentare si ia act de lansarea unei comisii nationale care sa investigheze abuzurile, dar regreta ca aceasta comisie este formata doar din reprezentanti ai partidului de guvernamant. De aceea, cere sa fie inclusi in ea si reprezentanti ai altor partide, ai societatii civile, mass-media si ai Consiliului Europei. UE subliniaza ca tensiunile interne din RM sunt foarte acutizate si, de aceea, este ferm convinsa ca exista o necesitate urgenta de a crea o comisie internationala independenta care sa asigure impartialitatea si transparenta anchetei. UE cheama la desfasurarea unei anchete speciale asupra cazurilor persoanelor decedate in evenimentele de dupa alegeri, asupra acuzatiilor de viol si maltratare in timpul retinerilor si asupra arestarilor motivate politic cum sunt cele ale lui Anatol Matasaru si Gabriel Stati.

In proiectul de rezolutie, UE condamna campania de hartuire lansata de autoritatile moldovene impotriva jurnalistilor, societatii civile si a partidelor de opozitie, in special arestarea si expulzarea din tara a jurnalistilor, intreruperea accesului la site-uri web si statii TV, propaganda lansata de statiile publice si interzicerea accesului reprezentantilor Opozitiei la mass-media publica. UE regreta si condamna continuarea acestui tip de cenzurare prin scrisori trimise de Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Justitiei catre ONG-uri, partide si organizatii de media. UE regreta, de asemenea, retorica amenintatoare a presedintelui si prim-ministrului RM despre posibilitatea „inevitabila de a utiliza armele” si a aplica „pedepse” si le gaseste drept inacceptabile. De aceea, UE cheama autoritatile moldovene sa se abtina pe viitor de la astfel de declaratii, care conduc la escaladarea tensiunilor. UE isi exprima pozitia ferma ca declaratiile facute de autoritatile moldovene – prin care au acuzat guverne straine, cum ar fi cel al Romaniei, ca ar fi responsabile sau implicate in inspirarea si organizarea actelor de violenta de la Chisinau – sunt regretabile si cheama guvernul moldovean sa se abtina de la actiuni ostile care pot afecta imaginea tarii. Totodata, UE cere eliminarea imediata a vizelor pentru cetatenii romani si reformarea imediata a statiilor publice de televiziune si radio, pentru a asigura independenta totala a acestora.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *