Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Soroca 20 Septembrie 2010, ora 05:06    Din editia print

Stau la margine de drum…Pe banca acuzaţilor, la 80 de ani

Marime Font

 
 
 

Doi vecini au ajuns la judecată din cauza pomilor care cresc între gospodăriile lor. Neînţelegerea, care durează de mai mulţi ani între Aculina Aramă şi vecinii ei, n-a fost însă soluţionată nici prin sentinţa pronunţată de instanţă.

Am aflat despre acest caz dintr-o adresare a unor locuitori care cunosc povestea şi am mers la faţa locului, în satul Zastânca, raionul Soroca, să mă conving de cele auzite.

Pe Aculina Aramă, o bătrână de 80 de ani, nu am găsit-o acasă. Peste puţin timp, însă, am văzut-o întorcându-se, cu mare greu, de la fântână, cu o găleată pe jumătate cu apă. pentru că doar atât poate duce. Ne-a povestit cum a ajuns la această vârstă să fie purtată pe la judecată.„După ce au murit soţul şi fiul meu a început buclucul. Vecinul meu cu soţia E. M. îmi tot spuneau să tai pomii care cresc de-a lungul gardului dintre noi, motivând că le umbresc terenul şi că nu le creşte via. I-am rugat să îngăduie, căci nu mai am mult de trăit şi vreau să mai gust din cireşe şi pere. Ei nu mi-au dat ascultare şi au implicat primăria şi poliţia, m-au invitat, la vârsta mea, la comisariat, cum vă place? Toamna, când nu aveam de foc, am rugat un băiat să-mi taie câţiva copaci dintre acei cu pricina şi să-i mai răteze pe cei care-şi lasă ramurile spre vecini, poate se potolesc. Aşa a şi făcut. Dar un copac de cireş a rămas, ca mai apoi să mi se spună că anume acela îi încurcă”.

Aculina Aramă priveşte cu mare regret la copacii doborâţi, însă ce nu faci ca să fii lăsat în pace? Dar povestea nu s-a oprit aici. Culmea a fost atunci, ne-a mai spus bătrâna, când vecinul ei, de ciudă că femeia n-a tăiat cireşul de pe hat, a intrat pe furiş în ograda ei şi, în semn de protest, i-a tăiat un copac mare de nuc chiar din faţa casei. „Am găsit copacul la pământ, poliţia a încercat să afle cine-i făptaşul, dar vecinii au spus într-un glas că nu au văzut nimic, ca mai apoi să recunoască faptul că el a tăiat copacul”. În mod normal, urma ca făptaşul să fie tras la răspundere, dar Aculina Aramă nu şi-a pus acest scop.

În scurt timp, femeia căreia i s-a tăiat copacul din mijlocul ogrăzii este chemată în judecată. Potrivit hotărârii judecătoreşti pe care ne-a arătat-o interlocutoarea noastră, vecinii sunt nemulţumiţi de faptul că pomii de pe hat au rădăcini de peste 5 metri pe terenul lor, ceea ce le încurcă să-şi folosească pământul. Totodată E.M. solicită ca Aculina Aramă să taie copacii cu pricina de pe hat şi culmea!... să-i restituie o pagubă materială în sumă de 800 de lei şi o pagubă morală de 200 de lei, pentru că „de mulţi ani, arborii şi plantele din grădină nu mai dau roadă, ci doar frunze”. „Am ajuns şi fără pomi, şi datoare să plătesc 1000 de lei”, se tânguieşte bătrâna.

Vecinii implicaţi în conflict n-au fost de găsit pentru a comenta acest caz. Potrivit actului din judecată, ei au renunţat la recuperarea daunelor şi au solicitat ca bătrâna să achite cheltuielile de judecată - 150 de lei şi să fie obligată de instanţă de a înlătura obstacolele care împiedică folosirea terenului lor şi de a tăia toţi pomii dintre gospodării.

„Dacă aşa arată dreptatea - aşa să fie”, a conchis Aculina Aramă, privind spre nucul doborât la pământ. „Acuma vreau doar să mă lase în pace, să nu mă terorizeze şi să nu ceară bani de la mine. Nimeni nu i-a trimis în judecată, de ce aş achita eu aceste cheltuieli?”, se întrebă octogenara.

Tatiana Zabulica,
Soroca

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md