Politică

Pe bani publici: instructiuni electorale

Dupa ce le-a dat indicatii comunistilor din nordul si sudul republicii, cum sa se comporte in campania electorala, Vladimir Voronin s-a intalnit cu activul de partid din Chisinau si din raioanele de centru. Evenimentul a avut loc vineri, in incinta Teatrului National de Opera si Balet, unde, in afara de membrii de partid, nu a avut acces nimeni. Insa comunistii constienti, care nu mai doresc sa tolereze minciuna partidului aflat la guvernare, au prezentat redactiei „MV” o inregistrare video cu discursul lui Voronin.

De mentionat ca la sedinta activului de partid care s-a desfasurat in incinta Teatrului de Opera si Balet intrarea a fost interzisa doar pentru reprezentantii mass-media de opozitie, precum si unor comunisti cu gandire critica. De exemplu, aparatoarea drepturilor omului Maia Laguta a fost data afara de pe hol, impreuna cu un grup format din cateva zeci de pensionari care o insoteau.

„Politia si bodyguarzii stiau ca pensionarii ii vor adresa lui Voronin intrebari incomode. De aceea, chiar daca acestia venisera sa asculte cuvantul partidului, nici nu li s-a permis sa intre in sala, desi unii dintre ei aveau carnete de partid. In ceea ce ma priveste, am opus rezistenta, dar m-au scos de umeri afara”, a povestit Laguta.

Le-a fost interzis accesul la sedinta si jurnalistilor „MV”, in timp ce prezentatorul de la M1, Constantin Staris, a trecut fara impedimente in sala.

Vladimir Voronin a tinut un discurs de peste o ora, pe scena teatrului. Discursul a avut o puternica tenta electorala, constand din indicatii pretioase date activistilor de partid.

Ceva similar se intamplase deja la Balti si la Comrat, unde Voronin tinuse un discurs „3X1”, in tripla sa calitate de presedinte de partid, presedinte de tara si spicher.

Vorbind in fata chisinauienilor, Voronin a explicat cum trebuie sa se comporte activistii de partid cu alegatorii. Avand in vedere faptul ca PCRM mai este considerat partid de guvernamant, am decis sa publicam cele mai interesante fragmente din discursul presedintelui acestei formatiuni politice. Inregistrarea video poate fi vizionata pe site-ul www.vedomosti.md, sectiunea video.

Despre alegerea presedintelui

„Noi am aflat de cine ei (deputatii din opozitie) sunt intimidati – de Karamalak, hotul in lege, poreclit „Bulgar”, de Pasat si de altii, pe care inca ii vom pomeni.

Anume aceste forte stau in spatele lui Filat si Urecheanu. Anume ei, amenintandu-i cu moartea, nu au permis deputatilor din opozitie sa voteze candidatura presedintelui nici pe 20 mai, nici pe 3 iunie, desi multi dintre ei au fost de acord sa faca acest lucru. Daca aceste partide ar fi fost partidele noastre obisnuite moldovenesti, va asigur, noi am fi gasit nu un singur vot, dar pe toate 41. Daca ei ar fi fost independenti in luarea deciziilor… Dar noi avem de-a face nu pur si simplu cu niste partide moldovenesti. Avem de-a face cu mercenari politici, patrunsi de frica in fata perspectivei ca, daca nu vor vota cum trebuie, daca vor trada, vor avea parte de razbunarea si rasplata pe care o merita.

Iata de ce noi nu am gasit votul, pe care ei insisi l-au numit „de aur”. Iata de ce nu am reusit sa facem o coalitie larga anticriza. Desi, pentru autoritatea partidului nostru, mie personal imi era sila si greata sa port toate aceste discutii si sa ma uit la mutra acestui Urecheanu.

Insusi faptul de a ne coaliza cu astfel de indivizi ca Urecheanu cred ca ne-ar fi adus foarte multe probleme. Poate ca acest lucru nu l-ati fi inteles nici multi dintre dumneavoastra. Dar eram pregatiti sa trecem si prin asta. Mai mult decat atat, am reusit sa pregatim chiar textul unei declaratii comune cu reprezentantii AMN, cu acordul personal al lui Urecheanu, dupa ce s-a intalnit cu mine. Dar un telefon primit de Urecheanu din strainatate a ingropat aceasta posibilitate. Stiti ca, inainte de alegeri, acest Urecheanu a plecat la Moscova. Initial, la ora 1.40, el s-a intalnit cu hotul acela in lege, Karamalak, dar si cu altii. Apoi, intelegand ca nu are alta iesire din situatie, s-a aruncat la portile Kremlinului pentru a-si face publica, oficial, propria pozitie. Totodata, credea ca va obtine un ajutor financiar, dar poate ca si unul ideologic. Dar Kremlinul nu l-a primit. A iesit o persoana si i-a spus: „Duceti-va la Chisinau si intelegeti-va cu Voronin. Intelegeti-va cat inca nu-i tarziu”.

Urecheanu insa l-a ascultat pe Grisa „Bulgar”, nu pe reprezentantii de la Kremlin. Astazi este clar ca pe 3 iunie acest Urecheanu, cu tot AMN-ul sau, s-a sinucis din punct de vedere politic. (Aici Voronin a luat o gura de apa si a continuat – n. MV). M-am saturat de acest Urecheanu de mi se usuca in gat.

Acelasi lucru poate fi spus si despre business-gruparea lui Filat. In curand vor fi alegeri. Va fi o campanie scurta – 45 de zile.

Teze preelectorale

Cele mai importante in aceasta campanie vor fi zece zile pana la alegeri si primele doua saptamani dupa inceputul campaniei electorale. Anume in aceste saptamani trebuie sa intram in inimile si mintile alegatorilor nostri. Anume in aceste zile trebuie sa desfasuram o campanie de mare amploare, nu pentru partid, dar pentru Moldova, aparand-o de extremisti politici si vandali.

Trebuie sa explicam poporului urmatoarele lucruri simple. Alegerile anticipate, bineinteles ca sunt o nenorocire. Dar aceasta nenorocire ne-a adus-o opozitia, ne-au adus-o altii. Noi am facut totul ca ea sa nu se intample. In capul alegatorului trebuie sa se contureze clar ideea ca partidul nostru a facut tot ce se putea, pentru a nu se ajunge la alegeri anticipate.

A doua teza consta in faptul ca, in mod categoric, opozitia noastra nu actioneaza de una singura. Liderii ei sunt marionete ale structurilor criminale si ale serviciilor speciale straine. Fara niciun dubiu.

Lipsa voturilor de aur, adica a celor care ar fi votat pentru presedinte este o consecinta a teroarei declansata din exterior impotriva deputatilor din opozitie si crearea unei stari de frica. Opozitia nu a acceptat un consens cu noi si a refuzat sa faca o coalitie anticriza cu noi doar pentru ca ea insasi urmareste destabilizarea situatiei, cu scopul de a lichida statalitatea moldoveneasca. Ea trebuie sa distruga pana la capat ceea ce a inceput pe 7 aprilie.

3 iunie nu este simbolul consolidarii opozitiei impotriva partidului nostru asa cum s-au grabit ei sa trambiteze in mass-media. Este simbolul dependentei opozitiei de regizorii si papusarii din exterior. Si este rezultatul atacurilor ei asupra statalitatii tarii noastre.

De accentuat in permanenta ca anume opozitia si liderii sai sunt dezamagiti de faptul ca parlamentul a fost dizolvat. Ca ei nu si-au dorit asta, dar nu au avut de ales. Ca inrautatirea situatiei economice este o consecinta a vacuumului de putere, a imposibilitatii echipei anticriza de a lua decizii, dar nu rezultatul politicii duse de partidul nostru.

Presedintii nostri trebuie sa spuna: „Noi doar v-am prevenit: nu va legati de acesti lideri. Nu votati pentru ei. Nu ne-ati ascultat, dar noi v-am spus. Nici un vot partidelor – grupari criminale, banditesti, nici un vot partidelor crizei. Iar alegatorii nu ne-au ascultat. Noi cu mult inainte v-am spus sa nu-i votati pe acesti oligofreni”.

Casa de nebuni

„Cainii comanda in Chisinau. Se arunca asupra oamenilor vii, asupra tinerilor sanatosi. Ii musca. Au ros jumatate din corpul unui om. Si, Doamne fereste, ce poate fi mai departe?”.

Abordarea pozitiva in comunicarea noastra cu alegatorii trebuie sa fie simpla: se va restabili puterea normala in tara, vom alege puterea normala, atunci totul se va ameliora. Procesele economice vor reveni la locul lor si se vor dezvolta, si cetatenilor nostri le vor fi asigurate toate garantiile sociale. Discutati cu alegatorii care, chipurile, la alegerile din 5 aprilie au sustinut opozitia, nu trebuie sa-i ignorati. Trebuie sa comunicati cu ei. Si anume sa le spuneti ca, daca puterea a retinut de exemplu, pe 7 si 8 aprilie, peste 300 de oameni, fapt despre care acum se trambiteaza atat de tare, a facut-o din cauza ca Filat, Chirtoaca si Urecheanu si-au abandonat sustinatorii in piata.

I-au scos pe tineri, dar ei insisi s-au retras, expunandu-i bastoanelor politiei. Opozitia si-a abandonat propriii simpatizanti nu doar pe 7 aprilie, dar si pe 3 iunie. Atunci cand a renuntat la lupta parlamentara numai de aceea ca asa i s-a ordonat din afara, pentru ca asa era scenariul.

In aceasta situatie extrem de dificila are loc polarizarea nu doar a sentimentelor alegatorilor simpli, noi vedem cum, in conditiile unui stres politic fara precedent, incep sa se franga personalitati publice destul de importante, care acuza partidul nostru anume de aceasta polarizare. Se vehiculeaza precum ca partidul nostru incita spiritele si aproape ca noi singuri ne-am dat foc la 7 aprilie, de bucurie ca am castigat alegerile. Ne-am imbatat si am iesit, am dat foc presedintiei, am aruncat in aer parlamentul si ne-am continuat distractia. Ei, casa de nebuni.

Sa ne amintim de anul ’33. Cum a fost aranjata venirea fascistilor la putere? Cu arderea Reichstagului. Pe cine i-a invinuit Hitler? Pe comunisti. Iata de unde se trag toate!

Acestei probleme – munca de explicare – trebuie sa-i facem fata. Sa nu-i dam opozitiei nicio sansa de a include in randurile sale persoane cu autoritate. Toti cetatenii, care stau pe pozitii stataliste, trebuie atrasi in mod activ de partea noastra, pentru indeplinirea acestor sarcini. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca membrii de rand atat ai Partidului Social Democrat, ai Partidului Democrat, cat si amenistii nu intotdeauna impartasesc pozitia liderilor lor. De aceea, atrageti-i in discutii.

Scopul principal preelectoral consta in faptul sa-i treziti pe alegatori si sa le spuneti ce inseamna sa voteze pentru altii. Noi mai ca nu am pierdut tara. Noi am fost, nu stiu, la cativa centimetri, la cateva minute, la limita. Aceste alegeri vor fi intre negru si alb. Sa nu zicem intre rosu, dar intre negru si alb. De fapt, aceste alegeri vor fi pentru Moldova.

Despre Lupu

Si acum cateva cuvinte despre Marian Lupu. Nu pentru presa. Este primul caz la noi cand un comunist de acest rang paraseste partidul. El era membru de partid din 2005 si a intrat drept urmare in componenta Comitetului Central. Dar trebuie sa va marturisesc ceva despre care nu am vorbit nici aici, nici la Balti, nici la Comrat.

Fac aceasta marturisire la Chisinau, deoarece aici participa comitetele raionale de partid din Chisinau. Eu, ca presedinte al partidului, am fost pus in fata faptului despre primirea lui Lupu in partid. L-am vazut pe Lupu in calitate de candidat la acea sedinta de partid. Pana atunci, nici Lupu, nici secretarul de partid nu mi-au spus nimic. Imi amintesc ca aceeasi initiativa si dorinta de a adera la partidul nostru a avut-o si Tarlev. Dar Tarlev, fiind mai sincer, mi-a vorbit, m-a intrebat ce cred despre asta. Iar eu i-am raspuns categoric: nu.

Lupu nu m-a intrebat. Eu cred ca tovarasii nostri nu au savarsit nici o josnicie, nici o inselaciune. Ei pur si simplu nu si-au imaginat ca un functionar de un asemenea rang a putut nu sa intrebe presedintele partidului, care este totodata si presedintele tarii, daca sa adere la partid sau nu. Doar nu e vorba de un om de rand, dar de o persoana care are in fata sa mii de oameni. Dar, sa nu dramatizam situatia.

Lupu nu s-a manifestat prin nimic in partid: n-a tinut nici un discurs, n-a facut nici o propunere nicaieri, niciodata. Desi, in tezele lui, pe trei pagini, in care isi explica caderea morala, el zice ca nu este de acord cu politica partidului. Dar noi pentru ce suntem in partid? Ca sa clarificam aceste intrebari, sa le punem in fata noastra, sa luam decizii si sa punem totul la locul sau. Cu atat mai mult, cu cat la congresul la care a participat si Lupu, ca delegat, a fost adoptat un program de partid revolutionar, fara precedent. Lupu nu a facut nici o propunere. Si, deodata, nu este de acord cu acel program.

In momentul in care Lupu a participat la sedinta Comitetului Central si candidatura lui pentru postul de presedinte nu a fost numita, el si-a schimbat atitudinea. Si-a pierdut echilibrul sufletesc, a pierdut contactele, controlul asupra sa, nu era in apele sale, totul in el s-a schimbat. El si-a inchipuit ca, daca este presedintele Parlamentului, trebuie sa fie neaparat presedinte de tara. De parca noi nu l-am vazut in toti acesti patru ani. Cu 56 de mandate oricare dintre deputatii nostri ar fi exercitat cu demnitate functia de presedinte al Parlamentului.

Ca sa fiu sincer – deoarece veti fi intrebati si trebuie sa stiti totul despre asta – noi i-am propus lui Lupu, ca unui economist tanar, energic, doar a fost ministru al Economiei, domeniul cel mai complicat. ?inand cont de varsta lui, de tot felul de pregatiri americane, i-am propus sa preia conducerea Guvernului. Am vrut sa-l includem in lupta pentru stingerea incendiului crizei economice. Aceasta este cupa, premiul, care trebuia meritat. A fost ca un avans. De aceea nu cred ca trebuie sa dramatizam. Dupa discutia pe care a avut-o cu mine, el intr-adevar s-a speriat. A inceput sa-mi vorbeasca despre niste garantii, de care ar avea nevoie in postul de prim-ministru. Popa boteaza, dar zile nu da.

Eu i-am spus, asculta, cu Tarlev am lucrat sapte ani si, de fapt, toti acesti sapte ani eu am fost concomitent si prim-ministru, fapt pentru care ne-a criticat opozitia. Tu te vei descurca mai usor si vom conlucra mai bine. Noi doar purtam raspundere pentru fiecare persoana promovata de partidul nostru. Noua ne este rusine in cazurile in care ea face ceva ce nu trebuie. Incercam sa-l privesc ca pe un politician. Daca ar fi trecut prin functia de prim-ministru, partidul nostru l-ar fi sustinut cu placere pentru postul de presedinte. Dar lui i-a fost mai usor sa arunce carnetul de partid, ca pe o fituica.

Agitatie „la telefon”

Toate intalnirile cu alegatorii trebuie sa se incheie cu adoptarea unor rezolutii corespunzatoare pe care le veti difuza presei. Anume la aceste intalniri vor veni reprezentantii grupului nostru central, care vor efectua in fiecare localitate agitatie electorala.

Trebuie sa lansam in toate localitatile, dar mai ales in Chisinau, serviciul agitatorilor la telefon. Acesta va consta in faptul ca voi veti suna cunoscutilor si necunoscutilor, pentru a le aminti sa mearga la alegeri si cu cine sa voteze.

Serviciul agitatorilor la telefon trebuie sa functioneze pe tot parcursul campaniei electorale. Fiecare organizatie de partid trebuie sa selecteze pentru acest serviciu un anumit numar de persoane.


(Traducere de Irina Moraru, dupa „Moldavskie Vedomosti” din 19 iunie 2009)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *