Actualitate

Pe ploaie, zăpadă sau polei, moldovenii au votat schimbarea

„Avem atâta lume – nici nu vă imaginaţi! Oamenii noştri sunt plini de înţelepciune”, ne-a spus Nicolae Nucă, consulul RM la Bologna. În ciuda condiţiilor climaterice nefavorabile, până la ora 15.00, numai în nordul Peninsulei votaseră circa 13 mii de persoane, pe când, la alegerile trecute, în toată Italia s-au înregistrat 9000 de electori. Potrivit consulului, la Padova, deşi ploua cu găleata, afară aşteptau să voteze vreo mie de persoane… La Torino, chiar de ningea, în prima jumătate a zilei votaseră 1500 de moldoveni, în comparaţie cu cei 588, care ieşiseră la ultimele alegeri. Până la aceeaşi oră, la Roma îşi exprimaseră votul 1450 de moldoveni, iar membrii biroului electoral de aici nici n-au reuşit să ia masa. „Rândul curge din zori şi suntem nevoiţi să lucrăm fără pauze”, a precizat ambasadorul Gheorghe Rusnac.

Şi mai greu le-a fost membrilor biroului electoral de la Paris, care n-au avut timp nici ca să vorbească cu noi. O reprezentantă a Ambasadei ne-a spus: „Prezenţa atât de masivă la vot ne depăşeşte. În jumătate de zi au votat 2000 de oameni, pe când, la 29 iulie 2009 am avut numai 1300 de alegători”. În Belgia, unde, de regulă, votează câte 400 de moldoveni, tot atâţia s-au prezentat la vot până la orele mesei. Ambasada a fost nevoită să schimbe urna de vot cu alta mai mare… În Portugalia, la mijlocul zilei, numărul alegătorilor îl depăşise dublu pe cel înregistrat în 2009. La cele patru secţii, votaseră 2200 de persoane, comparativ cu 1100 – la 29 iulie 2009. „Pe tot parcursul zilei, au aşteptat afară să voteze câte 50-70 de cetăţeni”, ne-a spus Valeriu Ostafi, preşedintele biroului electoral din Lisabona.

Mai rezervat cu TIMPUL a fost consulul RM la Madrid, Vladimir Ghileţchi, care a refuzat să ne răspundă, motivând că nu are asemenea instrucţiuni de la Externe… În schimb, o alegătoare, Alexandra Croitoru, ne-a asigurat că şi aici prezenţa la vot era mai mare, iar lumea stătea la coadă din hol până la etajul şapte. În ciuda poleiului, moldoveni din Irlanda au parcurs ieri câte 250 de km pentru a ajunge la secţia de votare din Dublin. De două ori mai mulţi alegători s-au înregistrat şi la Londra. Un număr-record de cetăţeni au venit să voteze la Viena, dar şi în România. Până şi la Tallinn, către ora 18.30, votaseră 32 de persoane, deşi la alte scrutine participaseră cel mult 24 de persoane, ne-a spus ambasadorul Victor Guzun. În SUA au fost deschise opt secţii de vot, iar în Canada – două. Potrivit ambasadorului Igor Munteanu, prezenţa alegătorilor era în creştere de dimineaţă, iar afară era „soare, un pic frig, dar destul de bine – stimulativ pentru gândirea la rece”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *