Astăzi 20 Mai 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 21:37
Abonamente

Finanţe 1 Noiembrie 2011, ora 05:26    Din editia print

Pe umerii cui punem „povara” „Termocom”-ului?

Marime Font

Familiile care şi-au instalat sistem autonom de încălzire în apartamente îşi vor primi, în această lună, facturile în care va fi deja inclusă şi aşa-numita plată pentru încălzire în mărime de 10%.  

Taxa a devenit obligatorie în urma Hotărârii de Guvern nr. 707 (din 20 septembrie 2011), care prevede includerea unei plăţi lunare adăugătoare pentru locuitorii de la bloc, debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire. Tariful nu este unul fix. Acesta urmează să se majoreze cu 15% de la 1 octombrie a anului viitor şi cu 20% în 2013.

Raţionamentul unei asemenea hotărâri de Guvern pare simplu: locatarii sunt obligaţi să plătească pentru încălzirea spaţiilor comune. Executivul uită însă că în unele blocuri sistemul termic este puternic deteriorat, iar prin scări şi subsoluri şuieră vântul. Mai bine ar fi izolate termic ţevile de tranzit - o măsură sigură de economisire a căldurii -, sunt de părere experţii în domeniul energeticii.


Potrivit datelor Ministerului Economiei, în perioada anilor 2000-2010 în mun. Chişinău de la sistemul centralizat de încălzire s-au deconectat 22 mii de apartamente din totalul de 240 de mii, iar în mun. Bălţi - din cele peste 42 de mii de apartamente, mai mult de nouă mii sunt conectate la sistemul autonom de încălzire. Ministerul Economiei motivează că deconectările pun în pericol sistemul energetic al R. Moldova, fapt ce ar putea aduce în scurt timp CET-urile şi „Termocom”-ul în prag de faliment. Hotărârea de Guvern mai prevede ca factura pentru încălzirea spaţiilor comune să crească de la 5% la 20%, iar doritorii de a trece la sistemul autonom de încălzire vor avea nevoie de acordul tuturor locatarilor blocului, pentru a se putea debranşa.

Cine pe cine încălzeşte?

Autorităţile s-au grăbit să-i catalogheze drept „înstăriţi” pe cei care au decis să nu mai plătească „Termocom”-ului facturi astronomice. Aceştia sunt indignaţi de noua hotărâre de Guvern, care le aduce cheltuieli în plus, pe lângă majorarea tarifelor la gazele naturale. „Debranşările apartamentelor de la sistemul centralizat de încălzire a contribuit la creşterea plăţilor pentru energia termică în apartamentele conectate la sistemul centralizat, întrucât aceştia sunt în situaţia de a achita volumul total de energie termică consumat pentru încălzirea spaţiilor tehnice…”, este unul din argumentele prezentate în Nota informativă a hotărârii. Experţii consideră că un alt argument în detrimentul celor conectaţi la încălzirea autonomă este că aceştia ar trebui să achite şi pentru faptul că „Termocom” pierde energie pentru că încălzeşte pereţii apartamentelor.

Unde se produc, de fapt, pierderile

Potrivit Legii condominiului, proprietatea comună reprezintă „părţile dintr-o clădire, alte obiecte imobiliare aflate în proprietate, care nu sunt apartamente sau încăperi cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi care sunt destinate folosirii în comun de către toţi proprietarii din condominiu”. Deci, ţevile de tranzit, pereţii vecinilor şi spaţiile comune (terasele, coşurile de fum, casele scărilor, holurile, subsolurile, pivniţele şi etajele tehnice, tubulaturile de gunoi, ascensoarele, utilajul şi sistemele inginereşti din interiorul sau exteriorul locuinţelor) sunt principala cauză a pierderilor de căldură şi, respectiv, a majorării taxelor pentru încălzire.

„Trecând prin apartament, o parte din energie (dacă temperatura agentului este mai mare decât cea din cameră) se pierde. Aceasta trebuie plătită sau să fie izolată ţeava în aşa mod, încât să fie excluse pierderile de temperatură. Totodată, suprafeţele ocupate de scări sunt variate pentru diferite blocuri. Multe dintre acestea nu se încălzesc, sistemul fiind deconectat sau deteriorat integral ori parţial. Prin urmare, chiar dacă plata pentru încălzirea scărilor şi a spaţiilor administrative este justificată, aceasta trebuie să fie în conformitate cu situaţia reală din fiecare scară”, spunea recent expertul Dumitru Budianschi.

Indignarea consumatorilor debranşaţi de la sistemul centralizat este justificată nu numai pentru că nici nu ştiu despre „sistemele de încălzire în spaţiile comune”. Mulţi pornesc căldura cu mult înaintea sezonului de încălzire. Astfel, ei sunt cei care încălzesc pereţii, menţinând temperatura şi după încheierea perioadei de încălzire. În acest caz, dacă excludem din listă locurile comune, care nu se mai încălzesc, şi pereţii, despre care nu se ştie cine îi mai încălzeşte, rămân doar ţevile de tranzit. Iar dacă le-am izola, după cum ne sfătuieşte expertul, cum s-ar explica noile tarife? Ar mai fi nevoie oare de majorări?

Din practica europeană

Potrivit Guvernului, prin aceste modificări s-a încercat să se ţină cont de practica statelor europene. În Ucraina şi Polonia cel care doreşte încălzire autonomă are nevoie de acordul tuturor locatarilor din bloc. În alte state au fost impuse tarife de până la 50% din costul facturii pentru beneficiarii sistemului centralizat de încălzire. Astfel, în România, Germania şi Elveţia cota fixă pentru consumul comun e cuprinsă între 30% şi 50%; în Franţa - între 25% şi 50%; în Austria - între 25% şi 45%, iar în Cehia - între 40% şi 50%.
Totuşi, este de menţionat faptul că în aceste state au fost introduse tehnologii noi, sistemul de încălzire fiind unul performant. Respectiv, pierderile de energie sunt minime. Reţeaua autohtonă de distribuţie a energiei termice (CET-uri - „Termocom”) are o uzură de până la 80%. Experţi din domeniul economiei şi energeticii spun că Hotărârea Guvernului nr. 707 este una neprofesionalistă şi, probabil, ilegală, fiindcă nu se ţine cont de nişte realităţii specifice ţării noastre.

Ce spun experţii?

Dumitru Budianschi, „Expert-Grup”

Persoanele cu sistem autonom de încălzire au fost constrânse să se debranşeze de la sistemul centralizat. Ele consideră, pe bună dreptate, că au dreptul să trăiască în condiţii termice normale, să aibă apă caldă pe parcursul întregului an. Introducerea acestei „plăţi” este o mostră de abordare neprofesionalistă şi incapacitate de a rezolva în mod fundamental problema încălzirii centralizate. Se merge în continuare pe abordarea bazată pe constrângere, şi nu prin oferirea unor condiţii mai bune.

Ion Munteanu, expert în energetică, IDIS „Viitorul”

Situaţia creată demonstrează necesitatea Legii cu privire la energia termică, despre care se discută din anul 2000 şi Legea cu privire la eficienţa energetică a clădirilor. Odată ce lipseşte cadrul normativ legal, lucrurile vor rămâne aşa cum sunt.
Această decizie putea fi luată dacă ar fi fost epuizate toate soluţiile. Există soluţii raţionale şi salutabile. Una dintre acestea ar fi un regulament sau iniţiativă de Guvern pentru cei care îşi termoizolează cu resurse proprii locuinţele. Mulţi dintre ei nu o fac calitativ. Dacă acest lucru s-ar face în mod organizat, după anumite standarde, s-ar reuşi economisirea energiei termice, pentru că la noi mai mult se risipeşte decât se consumă. Iar pentru asta, aceşti oameni să poată beneficia de un coeficient de reducere a tarifului de energie termică. Aceasta ar duce, în primul rând, la economie de energie, în al doilea rând - aspectul, din punct de vedere estetic, al oraşului nu ar fi atât de pestriţat, iar în al treilea rând, nu s-ar pune povara facturilor exagerate pe umerii consumatorului.

Irina Papuc

Alexei Plângău, stagiar la TIMPUL

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 21:37 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Mai 2019, ora: 15:47

Ce scria MIHAI EMINESCU în TIMPUL despre 16 mai 1812 și anexarea Basarabiei

Ce scria MIHAI EMINESCU în TIMPUL despre 16 mai 1812 și anexarea Basarabiei

Fragmente din articolele publicate de poet în ziarul „Timpul”, în 1878.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 13:30

Angela Istrate, avocata fostului poliţist de frontieră Gheorghe Petic susţine că este hărţuită pe reţelele de socializare de către simpatizanţii PPDA. Drept motiv de hărţuială a servit decizia de a candida la alegerile parlamentare din 24 februarie. Aceasta a cerut lui Andrei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 13:15

Miting în susținerea lui Ilan Șor la Curtea de Apel Cahul

Miting în susținerea lui Ilan Șor la Curtea de Apel Cahul

Câteva sute de susținători și simpatizanți ai președintelui Partidului ȘOR, deputatul Ilan Șor s-au adunat luni, 20 mai, în fața sediului Curți de Apel Cahul, pentru a cere justiție corectă și pedepsirea adevăraților vinovați ai jafului bancar. Manifestația a avut loc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 13:14

Un traseist politic a fost ales noul lider al organizației Soroca a PPDA, după ce fosta conducere a plecat din partidul lui Năstase

Săptămâna trecută, 13 membri ai Biroului politic teritorial al Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr" (PPDA) din Soroca, în frunte cu fostul președinte al raionului Mihai Mâțu, au anunțat, prin intermediul unei declarații publice, că părăsesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 13:13

Prima decizie a lui Zelenski: Dizolvarea parlamentului

Vladimir Zelenski, care a preluat funcția de președinte al Ucrainei, a anunțat dizolvarea celei de-a opta legislaturi a Parlamentului Ucrianei. Anunțul a fost facut imediat dupa finalizarea ceremoniei de inaugurare, care a avut loc în parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Mai 2019, ora: 11:38

Semnificaţii istorice pentru 20 mai

Semnificaţii istorice pentru 20 mai

  1711 - Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 - d. 21 august 1723) a adresat o proclamaţie locuitorilor Moldovei, prin care erau chemaţi să participe la războiul împotriva imperiului otoman.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 11:33

Opinii: Andrei Năstase va fi taxat dur de alegători din cauza comportamentul său agresiv

Liderul PPDA, Andrei Năstase, va fi taxat dur de alegători din cauza comportamentul său agresiv faţă de jurnalişti şi cetăţenii care nu-i împărtășesc viziunele. Totodată, brutalitatea cu care reacţionează Năstase la întrebările incomode poate fi explicată prin...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Mai 2019, ora: 10:54 de Iurie Colesnic

Un rus la Iași a scos ziarul Besarabia…

Un rus la Iași a scos ziarul Besarabia… Din editia print / Foto: ceasuripentruromania.ro

Socialiştii din secolul XIX erau adevăraţi socialişti. Ei visau la o lume nouă, în care relaţiile dintre oameni erau cu totul deosebite. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 10:05

Insistenţa cu care liderul PPDA cere convocarea unei şedinţe a Parlamentului are explicaţii exacte, susţine jurnalistul liberal Vasile Grozavu, într-un articol publicat pe blogul său. Grozavu afirmă că Năstase doreşte crearea unei majorităţi cu PSRM, pentru a-şi răzbuna naşul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:31

Un cutremur cu magnitudinea 3 s-a produs luni, 20 mai 2019, în România. Seismul a avut loc în judeţul Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:23

Astăzi, în nordul şi centrul ţării sunt aşteptate ploi cu descărcări electrice, la sud cerul va fi variabil. La Briceni și Soroca se vor înregistra 23 de grade, la Bălți 24 de grade, iar la Orhei cu un grad mai mult. La Tiraspol maxima va ajunge la 26 de grade Celsius. La...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:20

Boeing admite că au existat defecte la simulatoarele de zbor pentru modelele 737 MAX, implicate în două catastrofe aeriene cu 350 de morţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:16

Cel puţin 17 persoane, originare din Egipt şi Africa de Sud, au fost rănite duminică într-o explozie care a vizat un autocar cu turişti în apropierea celebrelor piramide egiptene din complexul Gizeh, au anunţat surse de securitate şi medicale egiptene, relatează AFP, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Mai 2019, ora: 08:12

Horoscopul zilei de 20 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 09:12

Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al Californiei, a fost lovit cu picioarele în spate de către un bărbat în timpul unui concurs la care participa în Africa de Sud, actorul postând imaginile pe rețelele de socializare, transmite Mediafax. Pe imagini, Arnold Schwarzenegger, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 08:12

Cutremur în România, sâmbătă seară. Seismul, de 4,1 magnitudine, s-a produs în zona Seismică Vrancea, la ora 22.23. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 114 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 08:07

Compania Purcari Wineries a finalizat achiziția activelor cramei Vismos în Moldova, inclusiv 263 hectare de viță de vie și o platformă de producere pentru vinificația primară, capabilă să proceseze până la 8 mii de tone de struguri (echivalentul a circa 5 milioane litri de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Mai 2019, ora: 08:03

Horoscopul zilei de 19 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 13:17

Liderul PPDA, Andrei Năstase, continua colaborarea cu structurile de forță ale Rusiei. Acesta a trimis, vineri, în data de 17 mai, o nouă scrisoare la Ministerul Afacerilor Interne, însoțită de o revistă a presei cu declarații pe care le consideră probe în dosarul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 11:30

Liderul PPDA, Andrei Năstase, recunoaşte public faptul că acceptat să formeze o majoritate parlamentară cu PSRM, chiar dacă înaintea alegerilor anticipate din 24 februarie, s-a angajat public să nu facă acest lucru. Declaraţia a fost făcută ieri seara, în cadrul emisiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 11:29

13 membri PPDA, care au format biroul politic teritorial al formațiunii la Soroca, au anunțat că părăsesc, in corpore, rândurile partidului. Declarația semnată de aceștia a fost postată de Mihai Mîțu, fostul președinte al raionului, care s-a alăturat partidului în 2016

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 09:58

Şeful extremei dreapta austriece şi vicecancelar, Heinz-Christian Strache, a fost acuzat vineri pentru că a promis unei aşa-zise nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin financiar, potrivit unor afirmaţii apărute în presă care au provocat un val de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 09:37

Boris Johnson, fostul ministru de Externe şi susţinător al Brexit, este principalul favorit printre liderii Partidului Conservator pentru a o înlocui pe Theresa May la conducerea partidului şi implicit în funcţia de premier.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)