Astăzi 23 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:03
Abonamente

Finanţe 1 Noiembrie 2011, ora 05:26    Din editia print

Pe umerii cui punem „povara” „Termocom”-ului?

Marime Font

Familiile care şi-au instalat sistem autonom de încălzire în apartamente îşi vor primi, în această lună, facturile în care va fi deja inclusă şi aşa-numita plată pentru încălzire în mărime de 10%.  

Taxa a devenit obligatorie în urma Hotărârii de Guvern nr. 707 (din 20 septembrie 2011), care prevede includerea unei plăţi lunare adăugătoare pentru locuitorii de la bloc, debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire. Tariful nu este unul fix. Acesta urmează să se majoreze cu 15% de la 1 octombrie a anului viitor şi cu 20% în 2013.

Raţionamentul unei asemenea hotărâri de Guvern pare simplu: locatarii sunt obligaţi să plătească pentru încălzirea spaţiilor comune. Executivul uită însă că în unele blocuri sistemul termic este puternic deteriorat, iar prin scări şi subsoluri şuieră vântul. Mai bine ar fi izolate termic ţevile de tranzit - o măsură sigură de economisire a căldurii -, sunt de părere experţii în domeniul energeticii.


Potrivit datelor Ministerului Economiei, în perioada anilor 2000-2010 în mun. Chişinău de la sistemul centralizat de încălzire s-au deconectat 22 mii de apartamente din totalul de 240 de mii, iar în mun. Bălţi - din cele peste 42 de mii de apartamente, mai mult de nouă mii sunt conectate la sistemul autonom de încălzire. Ministerul Economiei motivează că deconectările pun în pericol sistemul energetic al R. Moldova, fapt ce ar putea aduce în scurt timp CET-urile şi „Termocom”-ul în prag de faliment. Hotărârea de Guvern mai prevede ca factura pentru încălzirea spaţiilor comune să crească de la 5% la 20%, iar doritorii de a trece la sistemul autonom de încălzire vor avea nevoie de acordul tuturor locatarilor blocului, pentru a se putea debranşa.

Cine pe cine încălzeşte?

Autorităţile s-au grăbit să-i catalogheze drept „înstăriţi” pe cei care au decis să nu mai plătească „Termocom”-ului facturi astronomice. Aceştia sunt indignaţi de noua hotărâre de Guvern, care le aduce cheltuieli în plus, pe lângă majorarea tarifelor la gazele naturale. „Debranşările apartamentelor de la sistemul centralizat de încălzire a contribuit la creşterea plăţilor pentru energia termică în apartamentele conectate la sistemul centralizat, întrucât aceştia sunt în situaţia de a achita volumul total de energie termică consumat pentru încălzirea spaţiilor tehnice…”, este unul din argumentele prezentate în Nota informativă a hotărârii. Experţii consideră că un alt argument în detrimentul celor conectaţi la încălzirea autonomă este că aceştia ar trebui să achite şi pentru faptul că „Termocom” pierde energie pentru că încălzeşte pereţii apartamentelor.

Unde se produc, de fapt, pierderile

Potrivit Legii condominiului, proprietatea comună reprezintă „părţile dintr-o clădire, alte obiecte imobiliare aflate în proprietate, care nu sunt apartamente sau încăperi cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi care sunt destinate folosirii în comun de către toţi proprietarii din condominiu”. Deci, ţevile de tranzit, pereţii vecinilor şi spaţiile comune (terasele, coşurile de fum, casele scărilor, holurile, subsolurile, pivniţele şi etajele tehnice, tubulaturile de gunoi, ascensoarele, utilajul şi sistemele inginereşti din interiorul sau exteriorul locuinţelor) sunt principala cauză a pierderilor de căldură şi, respectiv, a majorării taxelor pentru încălzire.

„Trecând prin apartament, o parte din energie (dacă temperatura agentului este mai mare decât cea din cameră) se pierde. Aceasta trebuie plătită sau să fie izolată ţeava în aşa mod, încât să fie excluse pierderile de temperatură. Totodată, suprafeţele ocupate de scări sunt variate pentru diferite blocuri. Multe dintre acestea nu se încălzesc, sistemul fiind deconectat sau deteriorat integral ori parţial. Prin urmare, chiar dacă plata pentru încălzirea scărilor şi a spaţiilor administrative este justificată, aceasta trebuie să fie în conformitate cu situaţia reală din fiecare scară”, spunea recent expertul Dumitru Budianschi.

Indignarea consumatorilor debranşaţi de la sistemul centralizat este justificată nu numai pentru că nici nu ştiu despre „sistemele de încălzire în spaţiile comune”. Mulţi pornesc căldura cu mult înaintea sezonului de încălzire. Astfel, ei sunt cei care încălzesc pereţii, menţinând temperatura şi după încheierea perioadei de încălzire. În acest caz, dacă excludem din listă locurile comune, care nu se mai încălzesc, şi pereţii, despre care nu se ştie cine îi mai încălzeşte, rămân doar ţevile de tranzit. Iar dacă le-am izola, după cum ne sfătuieşte expertul, cum s-ar explica noile tarife? Ar mai fi nevoie oare de majorări?

Din practica europeană

Potrivit Guvernului, prin aceste modificări s-a încercat să se ţină cont de practica statelor europene. În Ucraina şi Polonia cel care doreşte încălzire autonomă are nevoie de acordul tuturor locatarilor din bloc. În alte state au fost impuse tarife de până la 50% din costul facturii pentru beneficiarii sistemului centralizat de încălzire. Astfel, în România, Germania şi Elveţia cota fixă pentru consumul comun e cuprinsă între 30% şi 50%; în Franţa - între 25% şi 50%; în Austria - între 25% şi 45%, iar în Cehia - între 40% şi 50%.
Totuşi, este de menţionat faptul că în aceste state au fost introduse tehnologii noi, sistemul de încălzire fiind unul performant. Respectiv, pierderile de energie sunt minime. Reţeaua autohtonă de distribuţie a energiei termice (CET-uri - „Termocom”) are o uzură de până la 80%. Experţi din domeniul economiei şi energeticii spun că Hotărârea Guvernului nr. 707 este una neprofesionalistă şi, probabil, ilegală, fiindcă nu se ţine cont de nişte realităţii specifice ţării noastre.

Ce spun experţii?

Dumitru Budianschi, „Expert-Grup”

Persoanele cu sistem autonom de încălzire au fost constrânse să se debranşeze de la sistemul centralizat. Ele consideră, pe bună dreptate, că au dreptul să trăiască în condiţii termice normale, să aibă apă caldă pe parcursul întregului an. Introducerea acestei „plăţi” este o mostră de abordare neprofesionalistă şi incapacitate de a rezolva în mod fundamental problema încălzirii centralizate. Se merge în continuare pe abordarea bazată pe constrângere, şi nu prin oferirea unor condiţii mai bune.

Ion Munteanu, expert în energetică, IDIS „Viitorul”

Situaţia creată demonstrează necesitatea Legii cu privire la energia termică, despre care se discută din anul 2000 şi Legea cu privire la eficienţa energetică a clădirilor. Odată ce lipseşte cadrul normativ legal, lucrurile vor rămâne aşa cum sunt.
Această decizie putea fi luată dacă ar fi fost epuizate toate soluţiile. Există soluţii raţionale şi salutabile. Una dintre acestea ar fi un regulament sau iniţiativă de Guvern pentru cei care îşi termoizolează cu resurse proprii locuinţele. Mulţi dintre ei nu o fac calitativ. Dacă acest lucru s-ar face în mod organizat, după anumite standarde, s-ar reuşi economisirea energiei termice, pentru că la noi mai mult se risipeşte decât se consumă. Iar pentru asta, aceşti oameni să poată beneficia de un coeficient de reducere a tarifului de energie termică. Aceasta ar duce, în primul rând, la economie de energie, în al doilea rând - aspectul, din punct de vedere estetic, al oraşului nu ar fi atât de pestriţat, iar în al treilea rând, nu s-ar pune povara facturilor exagerate pe umerii consumatorului.

Irina Papuc

Alexei Plângău, stagiar la TIMPUL

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:03

Oligarhul condamnat Veaceslav Platon a cheltuit peste jumătate de milion de dolari americani, în anul 2016, pentru organizarea unei ample campanii de denigrare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, dar și a Republicii Moldova pe plan extern. Scopul acesteia era de a desculpa de implicare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:01

Partidul Democrat este cel mai interesat de desfășurarea unui scrutin corect în data de 24 februarie, deoarece crește în sondaje și își dorește ca această dinamică pozitivă să fie confirmată la vot. Liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, a făcut această declarație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Jurnaliştii de la Financial Times anticipează că în 2019 procesul Brexitului va fi oprit, iar preşedintele american Donald Trump va fi pus sub acuzare, relatează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 14:12

Campania de denigrare în presa internațională a liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost regizată și finanțată de către raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon. În acest proces au fost implicați lobbyști occidentali, apropiați serviciilor speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 13:18

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Alexander Grushko, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri TASS faptul că Rusia va trimite observatori la alegerile prezidențiale din Ucraina care urmează să aibă loc pe data de 31 martie, ca parte a misiunii OSCE...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:54

Liderul PAS, Maia Sandu, a beneficiat de consultanță politică din partea unui expert american, plătit de raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon. Acest lucru rezultă din noua investigație a proiectului Zeppelin. Este vorba despre Noel Boxer, consultant politic specializat în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Alexandru Ioan Cuza, sau Alexandru Ioan I, s-a născut pe 20 martie 1820, la Bârlad, și a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:31

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

Rusia a instalat sisteme balistice care pot transporta ogive nucleare pe litoralul nordic al Mării Negre, lângă graniţa cu Ucraina, ca răspuns la intenţia SUA de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. În plus, avertizează Ucraina să nu mai facă jocurile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:27

Experți: Facebook, la fel de dăunător ca fumatul

Facebook dăunează societății în aceeași măsură în care fumatul dăunează sănătății, susțin mai mulți experți în tehnologie și oameni de afaceri, potrivit Business Insider.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:18

Percheziții la IP Ciocana. Două persoane reținute pentru 72 de ore

Procuratura Anticorupție a desfășurat, azi dimineața, percheziții la Inspectoratul de Poliție Ciocana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Cinci state au semnat un acord privind finanțarea tribunalului pentru MH17

Cinci țări ale Grupului comun de anchetă au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la sprijinul financiar pentru urmărirea penală a persoanelor responsabile de prăbușirea aeronavei cu pasageri care efectua zborul MH17. Documentul a fost publicat marți pe site-ul guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:58

Pavel Filip a cerut urgentarea lucrărilor de construcție a pasarelei din Strășeni

Pasarela din Strășeni, care face legătura dintre gară și oraș, va fi dată în exploatare în luna iunie. Premierul Pavel Filip a vizitat șantierul și a cerut urgentarea lucrărilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:11

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți?

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți? Foto: arhiva TIMPUL

Ninsoarea de noaptea trecută le-a cam dat bătăi de cap șoferilor în această dimineață. În capitală au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, printre care pe bulevardul Moscova, strada Pan Halippa și la intersecția străzilor Ismail și Ion Inculeț, motiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:01

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului României, deputatul Constantin Codreanu continuă seria donațiilor de carte din cadrul Campaniei “100.000 de cărți pentru Centenar”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:59

Ninge în Moldova: Un mort, răniți și zeci de accidente rutiere

Ninsoarea din țară le-a dat mari bătăi de cap șoferilor și inspectorilor de patrulare. În mai puțin de 24 de ore au avut loc 8 accidente rutiere soldate cu 9 persoane traumatizate și 77 de accidente soldate cu pagube materiale, iar în raionul Cimișlia, între satele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:50

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Academia de Film din SUA a anunțat nominalizările la Premiile Oscar 2019, cu o lună înainte de anunțarea câștigărtorilor râvnitelor premii. Cea de-a 91-a gală de decernare a premiilor va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood și va fi difuzată live...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:45

Un mistreț s-a enervat pe pădurarul care l-a împușcat. Animalul l-a fugărit și ucis

Un pădurar din Satu Mare pornit, se pare, la braconaj a fost omorât chiar de porcul mistreţ pe care îl împuşcase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:37

Procuratura rusă în conflict cu ”subalternii” din Cecenia

Procuratura Generală a Rusiei i-a ordonat procurorului Ceceniei să susțină recursul Gazprom împotriva deciziei instantei de a șterge datoriile locuitorilor republicii pentru gazul consumat, scrie meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 00:49

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a respins categoric posibilitatea, sub orice formă, de reunire a Transnistriei cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Ianuarie 2019, ora: 00:41

Horoscop 23 ianuarie 2019. Prima întâlnire în doi și o decizie grea

Horoscop 23 ianuarie 2019. În dragoste este timpul marilor decizii, pentru unele zodii. O întâlnire la ceas de seară, într-un cadru romantic, va marca trecerea de la simple cunoștințe la iubiți, iar de aici încolo lucrurile devin pe cât de complicate, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 00:02

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

Un tribunal din Groznîi a luat decizia de a anula datoriile populației din capitala Groznîi față de furnizorul de gaze naturale ”Gazprom Mezhregiongaz Grozny”, în valoare totală de 9 miliarde de ruble (120 milioane de euro), scrie Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 18:44

Theresa May nu se lasă!

Theresa May nu se lasă!

 Premierul britanic Theresa May a anunţat că se va întoarce la Bruxelles pentru a-şi salva acordul Brexitului respins de deputaţi, cărora nu le-a oferit luni planul alternativ pe care-l cereau, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 18:04

Morala ”tradițională” versus morala ”progresistă”

Morala ”tradițională” versus morala ”progresistă”

 Urmărind manifestările societății românești din ultimii ani, am constatat că, dincolo de confruntările politice, ideologice, culturale, în realitate, conflictul este între morala ”tradițională” și morala ”progresistă”. Pentru a fi mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 17:33

Gunoierii turci au deschis o bibliotecă cu cărțile aruncate de alții

Gunoierii turci au deschis o bibliotecă cu cărțile aruncate de alții

 O bibliotecă din Ankara dă un nou înțeles importanței cărților în viața noastră. Potrivit unui reportaj CNN, gunoierii din capitala Turciei au deschis o bibliotecă publică alcătutiă numai din cărți salvate din gunoaie după ce au fost aruncate de foștii posesori.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)