Actualitate

Pedepse mai aspre pentru determinarea la suicid

Potrivit proiectului, fapta de determinare la sinucidere sau la tentativă de sinucidere, precum și înlesnirea sinuciderii unei persoane se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani. În prezent legislația prevede o pedeapsă de până la 4 ani de închisoare.

O altă noutate a proiectului este diferențierea răspunderii pentru determinarea la sinucidere sau la tentativă de sinucidere a unui minor în vârstă de până la 14 ani și a unui minor cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani. În primul caz pedeapsa este de la 12 la 20 de ani de închisoare. Dacă sunt vizați minori de 14-18 ani, determinarea la suicid se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 12 ani. Aceeași pedeapsă e prevăzută în cazul în care fapta se săvârșește asupra unei persoane care se află într-o dependență materială sau altă dependență față de cel vinovat sau prin intermediul comunicațiilor electronice.

Autorii menționează în nota informativă a proiectului că numai pe parcursul lunilor ianuarie-martie 2017, oamenii legii, ca urmare a sesizărilor, autosesizărilor în cadrul verificării persoanelor aflate în situații de risc, a localurilor de internet-cafe, a locurilor periculoase, a monitorizării rețelelor de socializare și informațiilor, au fost identificați 47 de profiluri ale persoanelor din Republica Moldova (27 fete și 20 băieți), cu hashtag-uri plasate din categoria ,,сини кит”. Acest joc este caracterizat prin realizarea de către jucător sub ghidarea curatorului a unor însărcinări, care în final urmăresc sinuciderea jucătorului. Dintre aceste persoane, cinci participanți activi la joc (4 fete și 1 băiat) aveau vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *