Astăzi 22 Ianuarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2019
Abonamente

Atitudini 15 Februarie 2014, ora 08:51    Din editia print

Marime Font

Peisajul politic din Republica Moldova (IV). Contextul postsovietic

Debutul şi evoluţia partidelor politice în Moldova postsovietică se înscrie până la un anumit moment în contextul unor procese similare altor state din estul Europei, aflate în proces de tranziţie de la comunism la democraţie. 

Într-o primă fază putem vorbi de o reluctanţă faţă de o autodefinire ca partid din cauza identificării cu ceea ce a însemnat noţiunea de „partid” în perioada comunistă. Din acest considerent şi predilecţia pentru descrierea lor ca „mişcări”, de la Solidaritatea poloneză, Forumul Democratic în Ungaria, Forumul Civic în Cehoslovacia, Frontul Salvării Naţionale în România sau Uniunea Forţelor Democratice în Bulgaria, la variatele forme ale „Fronturilor Naţionale şi Populare” atestate în URSS. La acel moment concret aceste „mişcări” au jucat rolul de proto-partide, de umbrelă, unind iniţial masele populaţiei împotriva conducerii comuniste. Odată cu răsturnarea comunismului ca deziderat în sine, apare problema suplinirii sale cu o conducere alternativă şi în acest context presiunea de a se conforma tipului de partid din lumea occidentală devine tot mai evidentă: partidele aveau nevoie de programe specifice şi un set de valori mai mult sau mai puţin coerente, dacă nu ideologice; ele trebuiau să construiască baze sociale specifice şi o organizare efectivă. Din acest punct de vedere devenea tot mai evidentă necesitatea unei referiri la originea şi evoluţia partidelor politice în democraţiile occidentale.

Partidele occidentale în epoca postmodernistă

În literatura axată pe dezvoltarea organizaţională de partid s-a statuat un consens relativ asupra faptului că partidele prioritar caută să câştige alegerile, iar schimbarea organizaţională a partidului este văzută ca un produs al dorinţei partidului de a supravieţui electoral. Potrivit lui M. Duverger societatea industrială a produs partidul de masă care a transcendat partidul de „cadre” sau de „grup” ca formă organizaţională dominantă a partidului, deoarece avea abilitatea spre deosebire de ultimele de a mobiliza mai efectiv noile categorii electorale emancipate. În schimb, fostele partide de cadre au fost constrânse să adapteze formele organizaţionale ale partidelor de masă pentru a supravieţui. În era post Război Mondial, odată cu năvala expansiunii economice care a urmat perioadei de reconstrucţie, partidele au trebuit să se adapteze la mediul social schimbător în care clivajele politice bazate pe clase au scăzut în importanţă, iar problemele care au transcendat frontierele de clasă au devenit mult mai importante (spre exemplu problemele de calitate ale vieţii). O. Kirchheimer consideră că în aceste schimbări mediul politic postbelic a constrâns partidele de masă să extindă mesajul lor dincolo de mesajele de clasă tradiţionale, ceea ce în ultima instanţă a condus la apariţia partidelor „atotcuprinzătoare”.

Mutaţiile sociale care s-au produs după cel de-al Doilea Război Mondial au afectat considerabil evoluţia partidelor politice în democraţiile occidentale. Creşterea nivelului bunăstării generale şi a standardelor educaţionale, individualizarea şi în unele societăţi secularizarea societăţii au făcut extrem de difuze liniile de separare dintre diferitele straturi sociale şi interesele lor specifice. Confuzia şi obscuritatea graniţelor ideologice, iar odată cu aceasta redefinirea structurii agendelor politice, au fost unul din cele mai importante rezultate ale noului context de funcţionare a partidelor politice. Din cauza proximităţii agendelor politice, partidele politice au fost împinse spre o colaborare, considerată aproape de neconceput în perioadele anterioare.


Ca rezultat al acestor schimbări, partidele politice existente au suferit mari transformări, în acelaşi timp cu apariţia unor partide politice noi. Trăsătura distinctă a acestor partide a devenit concentrarea acestora asupra câştigării alegerilor şi acapararea votului majorităţii populaţiei. Aproape toate partidele politice fără excepţii au devenit aşa-numite partide „atotcuprinzătoare”. Partidele au un rol mai redus când vine vorba de reprezentarea varietăţii de interese sociale şi ele fac faţă unei competiţii dure în purtarea acestei funcţii împotriva intereselor de grup sau mişcări sociale. Dar partidele rămân unicele organisme sociale capabile de a totaliza aceste interese. Partidele sunt de asemenea organizaţii de recrutare a personalului politic, iar în cele din urmă rămân elementul intermediar indispensabil dintre societate şi stat.

Proiecții asupra spațiului est-european

Au existat mai multe tentative de a aplica conceptele teoriei organizaţionale a partidelor occidentale asupra Europei de Est. Paul G. Lewis spre exemplu notează persistenţa atracţiei modelului „partidului de masă tradiţional”. Pentru Lewis succesul unor partide cum ar fi Partidul Social al Democraţiei din Polonia şi Partidul Socialist Ungar a rezultat din țările originale ale „...partidului de masă tradiţional: componenţă masivă în termenii contextului postcomunist, finanţare şi resurse bune, şi un grad înalt de dezvoltare organizaţională”, virtuţi ale unui model care pare de o importanţă considerabilă în Europa postcomunistă.

Cei care au oferit cea mai profundă abordare teoretică a tipologiei organizării de partid în Europa de Est au fost P. Kopecky şi H. Kitschelt. Kopecky consideră că pentru această regiune cele mai apropriate forme organizaţionale sunt formaţiunile care au constituente electorale largi, în care un rol relativ nesemnificativ este jucat de calitatea de membru şi un rol important este jucat de liderii de partid. Acest lucru se întâmplă, în primul rând, din cauza că partidele sunt forţate să apeleze la o clientelă largă de alegători, în mod special, deoarece partidele nu pot conta pe alegătorii ce au loialităţi de partid preexistente, or sub conducerea totalitară astfel de loialităţi între partid şi individ pur şi simplu nu existau. În al doilea rând, partidele favorizează un număr relativ mic de membri, deoarece partidele nu depind de membri în obţinerea de resurse financiare, iar numărul mic de membri limitează probabilitatea apariţiei unor provocări puternice potenţiale conducerii existente. În cele din urmă, cetăţenia depolitizată în sistemele postcomuniste este puţin probabil să se identifice cu ideologiile atotcuprinzătoare şi simbolurile de partid, ci mai curând se identifică cu personalităţile puternice. Kopecky conchide că pentru Europa de Est sunt specifice partidul „atotcuprinzător” sau „profesional electoral” în care conducerea de partid joacă un rol dominant, iar organizarea partidului este subordonată.

H. Kitschelt de asemenea oferă unele abordări teoretice pentru analiza organizării de partid în Europa de Est şi fostul spaţiu sovietic. El identifică trei „tipuri ideale” de partid (charismatic, clientelist şi programatic) şi specifică condiţiile care stimulează apariţia acestor partide. Tipul charismatic se caracterizează prin existenţa unei mase nestructurate de oameni care sunt raliaţi în jurul unui lider. Partidele clienteliste sunt caracterizate de accentul pus pe patronajul personal şi investesc mult în crearea unei organizaţii menite să transmită resursele celor care urmează. Aceste partide evită totuşi costurile unei coordonări a activităţilor ulterioare, deoarece rolul membrului nu este de a crede într-un set de principii ideologice, ci să fie loial personal. Partidele programatice, pe de altă parte, sunt create pentru a face cunoscute ideile despre societatea dorită ca un bun colectiv pe care ele promit să le producă şi să atragă activişti şi lideri pregătiţi să promoveze şi să implementeze aceste idei. Partidele programatice sunt relativ mai greu de construit decât celelalte două tipuri, dar sunt mai mult probabil să întărească consolidarea şi stabilitatea regimurilor democratice decât celelalte două modele de organizare.

Realități moldovenești

Cercetătorii au ajuns la părerea că politicile de partid în general în Europa de Est şi fostul spaţiu sovietic au fost influenţate de nivelul de încredere a populaţiei faţă de partide ca instituţii, faţă de relația parlamentarism-prezidenţialism, de nivelul de sindicalizare a muncii, de tipul regimului anterior şi orientarea ideologică de partid.

Dat fiind că partidele de cadre clasic şi partidele de masă sunt tipuri istorice care actualmente nu mai există în forma lor „pură” în lumea occidentală, era puţin probabil ca ele să apară în Europa de Est, spaţiul postsovietic sau R. Moldova. Între aceste două „tipuri ideale” există actualmente o varietate de forme intermediare care reflectă combinaţii ale acestor două dimensiuni. Astfel, în timp ce partidele de masă sunt caracterizate de sprijinul pe componenţe largi şi omogenitatea ideologică puternică, iar partidele de cadre de incoerenţa ideologică şi relativa neimportanţă a componenţei, majoritatea partidelor din R. Moldova se află undeva la mijloc, cele programatice şi clienteliste fiind caracterizate prin folosirea dimensiunilor de componenţă şi de omogenitate ideologică. Partidul programatic a fost condiționat de existența celor două „ideologii” divergente și potențial conflictuale din societatea moldovenească, care au adus și vor aduce voturi partidelor politice, cea de stânga („comunistă” sau „socialistă”) și cea de dreapta, asociată cu „naționalismul” și ideea românismului. Deși au împărtășit sau împărtășesc unele trăsături ale partidului de masă, Partidul Democrat Agrar sau PCRM pe de o parte, iar PPCD și Partidul Liberal pe de alta, ca partide care s-au identificat cu cele două „masive ideologice”, s-au caracterizat printr-o importanţă redusă a ideologiei şi coerenţă programatică în comparaţie cu partidul de masă clasic, cu toate că ataşamentul faţă de program şi ideologie a contat mai mult decât în cazul restului partidelor.

Celelalte partide moldovenești se încadrează în ceea ce Kitschelt definește ca partide „clienteliste”, care la fel ca fostele partide de cadre, sunt conduse de elite politice şi organizaţia de partid este subordonată partidului în oficiu. Aceste partide au fost și sunt caracterizate de o componenţă relativ largă, deşi ceea ce leagă membrii acestor organizaţii este mai mult existenţa legăturilor patron-client şi interesul în victoria electorală decât programul ideologic.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 20:07

 Două nave au luat foc în largul Strâmtorii Kerci din Marea Neagră, a anunţat luni Agenţia Federală pentru Trarnsport Maritim şi Fluvial (Rosmorrechflot), relatează site-ul agenţiei Sputnik.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 20:01

 Donald şi Melania Trump, John Travolta, Melissa McCarthy, Bruce Willis şi Jennifer Garner se numără între nominalizaţii la premiile Zmeura de Aur (Razzie Awards), distincţii ce recompensează cele mai slabe prestaţii actoriceşti şi filme din anul precendent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 19:55

Partidul Casa Noastră Moldova, condus de fugarul Grigore Petrenco, se dă în spectacol la tema referendumului pentru reducerea numărului deputaților. Oamenii lui Petrenco au depus la Comisia Electorală cerere de participare la plebiscit cu opțiunea ”boicot”, care nici...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 18:04

Partidul Democrat din Moldova a acționat în judecată postul de televiziune Jurnal TV, pentru refuzul de a difuza un spot video privind referendumul consultativ din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 17:14

„Constatăm că, în ultimul timp, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a devenit ținta unor atacuri nefondate, care au luat amploare de la începutul anului curent. Instituția este vizată de mai multe forțe politice, care aduc acuzații neprobate de politizare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 16:39

O nouă lovitură dată credibilității binomului PAS-DA. Presa a publicat lista membrilor așa-numitei comisii de meritocrație, care a decis candidații blocului pentru alegeri parlamentare. Potrivit surselor citate de ziarulnational.md, este vorba despre personaje din conducerea PAS și DA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 14:17

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

Indicele încrederii în președintele rus Vladimir Putin a scăzut în Rusia la 33,4%, arata datele sondajului realizat pe 13 ianuarie de către Institutului de sondare a oponiei publice VTsIOM, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 13:17

Am putea rămâne fără cafea. Majoritatea speciilor se află în pericol de dispariţie

În viitor, cafeaua ar putea deveni o băutură extrem de rară. Schimbările climatice, bolile şi defrişările au dus la colapsul unei industrii de miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 13:01

„Ilan Șor pentru popor, poporul pentru Ilan Șor”: Primarul de Orhei aclamat de sute de susținători la Curtea de Apel Cahul

„Ilan Șor pentru popor, poporul pentru Ilan Șor”: Primarul de Orhei aclamat de sute de susținători la Curtea de Apel Cahul Din editia print

Aproape o mie de susținători și simpatizanți ai președintelui Partidului ȘOR, primarului de Orhei Ilan Șor s-au adunat luni, 21 ianuarie, în fața sediului Curții de Apel Cahul, pentru a cere justiție corectă și pedepsirea adevăraților vinovați ai jafului bancar. Ilan Șor a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 11:02

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

În Cecenia s-au anulat datoriile populației de 120 de milioane de euro către Gazprom pentru a se evita protestele stradale

Un tribunal din Groznîi a luat decizia de a anula datoriile populației din capitala Groznîi față de furnizorul de gaze naturale ”Gazprom Mezhregiongaz Grozny”, în valoare totală de 9 miliarde de ruble (120 milioane de euro), scrie Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 11:00

Nicolae Negru: Bucureștiul nu se implică în lupta politică între partidele proeuropene de la Chișinău și în campania anti-PD

Bucureștiul oficial nu se implică în lupta politică între partidele proeuropene de la Chișinău și în campania anti-PD, derulată de liderii binomului PAS-PPDA, Andrei Năstase și Maia Sandu. Asta înseamnă, scrie jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 10:50

Chirtoacă confirmă prin documente – Năstase și-a folosit mama și soacra pentru transferuri dubioase de sute de mii de euro din off-shoruri

Chirtoacă confirmă prin documente – Năstase și-a folosit mama și soacra pentru transferuri dubioase de sute de mii de euro din off-shoruri

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, vine cu o serie de dezvăluiri despre impliarea șefului PPDA, Andrei Năstase, în escrocheria din anul 2000, numită ”privatizarea Air Moldova”. Liberalul prezintă o serie de documente care confirmă că ”investitorul...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2019, ora: 10:23 de Ana Marchitan

Dumitru Grosei: „În R. Moldova, dacă vrei să faci film, îți distrugi sănătatea”

Dumitru Grosei: „În R. Moldova, dacă vrei să faci film, îți distrugi sănătatea” Din editia print

Cinci filme ale regizorului Dumitru Grosei și un proiect de lungmetraj în lucru au adunat anul trecut șase premii, șapte nominalizări și 50 de selecții oficiale în 23 de țări de pe toate continentele, printre care Italia, Marea Britanie, Germania, Elveția, Grecia, SUA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:48

Autostrada Sibiu – Râmnicu Vâlcea va avea cel puţin 9 tunele

Autostrada Sibiu – Râmnicu Vâlcea va avea cel puţin 9 tunele

 În Sistemul electronic de achiziţii publice, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat două anunţuri de intenţie privind atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie a unor secţiuni totalizând 68 de kilometri din Autostrada...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:27

Lupte de stradă în Atena. Manifestanți cu cagule au încercat să intre în Parlament

Lupte de stradă în Atena. Manifestanți cu cagule au încercat să intre în Parlament

Zeci de mii de oameni au protestat violent în centrul Atenei, față de acordul privind noul nume al Macedoniei. Documentul ar urma să fie ratificat în curând de parlamentul elen.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:25

Scene ca de război după explozia din Mexic / Hoții au spart o conductă pentru a fura benzină - 73 de morți și 74 de răniți

Scene ca de război după explozia din Mexic / Hoții au spart o conductă pentru a fura benzină - 73 de morți și 74 de răniți

Bilanțul exploziei din Mexic a ajuns la cel puțin 73 de morți și 74 de răniți, potrivit autorităților, citate de Reuters. Deflagrația s-a produs după ce o conductă de benzină a fost spartă de hoți, iar sute de oameni încercau să fure încarce combusibil în găleți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:19

Marea minciună din industria auto, demonstrată pe cea mai tare Toyota

Marea minciună din industria auto, demonstrată pe cea mai tare Toyota

 “Prizele” de aer sunt acele guri de intrare și ieșire a aerului care ar trebui să aibă rolul de răcire a motorului și de creștere a aerodinamicii. Dar, deși tot mai multe mașini par să le aibă, ele sunt false.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:17

Rusia: companiile nu ascultă îndemnurile lui Putin de a se renunţa la dolar

Rusia: companiile nu ascultă îndemnurile lui Putin de a se renunţa la dolar

 Eforturile Kremlinului de a reduce dependenţa economiei ruseşti de dolarul american se lovesc de reticenţa companiilor ţării, scrie Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:14

Un Brexit haotic va zgudui puternic Germania, cea mai mare economie europeană

Un Brexit haotic va zgudui puternic Germania, cea mai mare economie europeană

 După respingerea în Parlamentul britanic a acordului pentru Brexit negociat de premierul Theresa May cu UE, avertismentele privind impactul dramatic pe care o ieşire haotică a Marii Britanii din bloc l-ar avea asupra celei mai mari economii europene, cea germană, încep să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:10

Bogaţii lumii sunt mai bogaţi ca oricând: Cei care vin la Forumul Economic Mondial au prosperat după criză

Bogaţii lumii sunt mai bogaţi ca oricând: Cei care vin la Forumul Economic Mondial au prosperat după criză

La un deceniu de la declanşarea crizei financiare, participanţii la Forumul Economic Mondial de la Davos, care va avea loc săptămâna viitoare (22 - 25 ianuarie), par să fi recuperat ce au pierdut, şi chiar mai mult decât atât, comentează Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 09:05

LIVE VIDEO / Fenomen astronomic spectaculos: Eclipsă totală de Lună, vizibilă în România

LIVE VIDEO / Fenomen astronomic spectaculos: Eclipsă totală de Lună, vizibilă în România Din editia print

O combinaţie între eclipsă totală şi super-Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie. Eclipsa totală de Lună, singura din următorii doi ani, va avea loc luni dimineaţă şi va fi vizibilă şi în România.Luna va intra complet în umbra...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 07:20 de Ana Marchitan

Inundație de două luni într-un apartament din Capitală

Inundație de două luni într-un apartament din Capitală Din editia print

Reprezentanții ÎMGFL strâng din umeri și afirmă că nu pot interveni În dimineața zilei de marți, am surprins-o pe Valentina Mihailenco, o pensionară care locuiește într-un apartament modest din sectorul Buiucani al Capitalei, curățind igrasia care, de aproape...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 21 Ianuarie 2019, ora: 01:21

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2019, ora: 01:20

Bill Gates a uitat că el are o avere $ 100 miliarde de dolari și își așteptă hamburgerul la coada

Bill Gates a uitat că el are o avere $ 100 miliarde de dolari și își așteptă hamburgerul la coada

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)