Astăzi 25 Aprilie 2019, Joi - Ultima actualizare la 24 Aprilie 2019
Abonamente

Atitudini 15 Februarie 2014, ora 08:51    Din editia print

Marime Font

Peisajul politic din Republica Moldova (IV). Contextul postsovietic

Debutul şi evoluţia partidelor politice în Moldova postsovietică se înscrie până la un anumit moment în contextul unor procese similare altor state din estul Europei, aflate în proces de tranziţie de la comunism la democraţie. 

Într-o primă fază putem vorbi de o reluctanţă faţă de o autodefinire ca partid din cauza identificării cu ceea ce a însemnat noţiunea de „partid” în perioada comunistă. Din acest considerent şi predilecţia pentru descrierea lor ca „mişcări”, de la Solidaritatea poloneză, Forumul Democratic în Ungaria, Forumul Civic în Cehoslovacia, Frontul Salvării Naţionale în România sau Uniunea Forţelor Democratice în Bulgaria, la variatele forme ale „Fronturilor Naţionale şi Populare” atestate în URSS. La acel moment concret aceste „mişcări” au jucat rolul de proto-partide, de umbrelă, unind iniţial masele populaţiei împotriva conducerii comuniste. Odată cu răsturnarea comunismului ca deziderat în sine, apare problema suplinirii sale cu o conducere alternativă şi în acest context presiunea de a se conforma tipului de partid din lumea occidentală devine tot mai evidentă: partidele aveau nevoie de programe specifice şi un set de valori mai mult sau mai puţin coerente, dacă nu ideologice; ele trebuiau să construiască baze sociale specifice şi o organizare efectivă. Din acest punct de vedere devenea tot mai evidentă necesitatea unei referiri la originea şi evoluţia partidelor politice în democraţiile occidentale.

Partidele occidentale în epoca postmodernistă

În literatura axată pe dezvoltarea organizaţională de partid s-a statuat un consens relativ asupra faptului că partidele prioritar caută să câştige alegerile, iar schimbarea organizaţională a partidului este văzută ca un produs al dorinţei partidului de a supravieţui electoral. Potrivit lui M. Duverger societatea industrială a produs partidul de masă care a transcendat partidul de „cadre” sau de „grup” ca formă organizaţională dominantă a partidului, deoarece avea abilitatea spre deosebire de ultimele de a mobiliza mai efectiv noile categorii electorale emancipate. În schimb, fostele partide de cadre au fost constrânse să adapteze formele organizaţionale ale partidelor de masă pentru a supravieţui. În era post Război Mondial, odată cu năvala expansiunii economice care a urmat perioadei de reconstrucţie, partidele au trebuit să se adapteze la mediul social schimbător în care clivajele politice bazate pe clase au scăzut în importanţă, iar problemele care au transcendat frontierele de clasă au devenit mult mai importante (spre exemplu problemele de calitate ale vieţii). O. Kirchheimer consideră că în aceste schimbări mediul politic postbelic a constrâns partidele de masă să extindă mesajul lor dincolo de mesajele de clasă tradiţionale, ceea ce în ultima instanţă a condus la apariţia partidelor „atotcuprinzătoare”.

Mutaţiile sociale care s-au produs după cel de-al Doilea Război Mondial au afectat considerabil evoluţia partidelor politice în democraţiile occidentale. Creşterea nivelului bunăstării generale şi a standardelor educaţionale, individualizarea şi în unele societăţi secularizarea societăţii au făcut extrem de difuze liniile de separare dintre diferitele straturi sociale şi interesele lor specifice. Confuzia şi obscuritatea graniţelor ideologice, iar odată cu aceasta redefinirea structurii agendelor politice, au fost unul din cele mai importante rezultate ale noului context de funcţionare a partidelor politice. Din cauza proximităţii agendelor politice, partidele politice au fost împinse spre o colaborare, considerată aproape de neconceput în perioadele anterioare.


Ca rezultat al acestor schimbări, partidele politice existente au suferit mari transformări, în acelaşi timp cu apariţia unor partide politice noi. Trăsătura distinctă a acestor partide a devenit concentrarea acestora asupra câştigării alegerilor şi acapararea votului majorităţii populaţiei. Aproape toate partidele politice fără excepţii au devenit aşa-numite partide „atotcuprinzătoare”. Partidele au un rol mai redus când vine vorba de reprezentarea varietăţii de interese sociale şi ele fac faţă unei competiţii dure în purtarea acestei funcţii împotriva intereselor de grup sau mişcări sociale. Dar partidele rămân unicele organisme sociale capabile de a totaliza aceste interese. Partidele sunt de asemenea organizaţii de recrutare a personalului politic, iar în cele din urmă rămân elementul intermediar indispensabil dintre societate şi stat.

Proiecții asupra spațiului est-european

Au existat mai multe tentative de a aplica conceptele teoriei organizaţionale a partidelor occidentale asupra Europei de Est. Paul G. Lewis spre exemplu notează persistenţa atracţiei modelului „partidului de masă tradiţional”. Pentru Lewis succesul unor partide cum ar fi Partidul Social al Democraţiei din Polonia şi Partidul Socialist Ungar a rezultat din țările originale ale „...partidului de masă tradiţional: componenţă masivă în termenii contextului postcomunist, finanţare şi resurse bune, şi un grad înalt de dezvoltare organizaţională”, virtuţi ale unui model care pare de o importanţă considerabilă în Europa postcomunistă.

Cei care au oferit cea mai profundă abordare teoretică a tipologiei organizării de partid în Europa de Est au fost P. Kopecky şi H. Kitschelt. Kopecky consideră că pentru această regiune cele mai apropriate forme organizaţionale sunt formaţiunile care au constituente electorale largi, în care un rol relativ nesemnificativ este jucat de calitatea de membru şi un rol important este jucat de liderii de partid. Acest lucru se întâmplă, în primul rând, din cauza că partidele sunt forţate să apeleze la o clientelă largă de alegători, în mod special, deoarece partidele nu pot conta pe alegătorii ce au loialităţi de partid preexistente, or sub conducerea totalitară astfel de loialităţi între partid şi individ pur şi simplu nu existau. În al doilea rând, partidele favorizează un număr relativ mic de membri, deoarece partidele nu depind de membri în obţinerea de resurse financiare, iar numărul mic de membri limitează probabilitatea apariţiei unor provocări puternice potenţiale conducerii existente. În cele din urmă, cetăţenia depolitizată în sistemele postcomuniste este puţin probabil să se identifice cu ideologiile atotcuprinzătoare şi simbolurile de partid, ci mai curând se identifică cu personalităţile puternice. Kopecky conchide că pentru Europa de Est sunt specifice partidul „atotcuprinzător” sau „profesional electoral” în care conducerea de partid joacă un rol dominant, iar organizarea partidului este subordonată.

H. Kitschelt de asemenea oferă unele abordări teoretice pentru analiza organizării de partid în Europa de Est şi fostul spaţiu sovietic. El identifică trei „tipuri ideale” de partid (charismatic, clientelist şi programatic) şi specifică condiţiile care stimulează apariţia acestor partide. Tipul charismatic se caracterizează prin existenţa unei mase nestructurate de oameni care sunt raliaţi în jurul unui lider. Partidele clienteliste sunt caracterizate de accentul pus pe patronajul personal şi investesc mult în crearea unei organizaţii menite să transmită resursele celor care urmează. Aceste partide evită totuşi costurile unei coordonări a activităţilor ulterioare, deoarece rolul membrului nu este de a crede într-un set de principii ideologice, ci să fie loial personal. Partidele programatice, pe de altă parte, sunt create pentru a face cunoscute ideile despre societatea dorită ca un bun colectiv pe care ele promit să le producă şi să atragă activişti şi lideri pregătiţi să promoveze şi să implementeze aceste idei. Partidele programatice sunt relativ mai greu de construit decât celelalte două tipuri, dar sunt mai mult probabil să întărească consolidarea şi stabilitatea regimurilor democratice decât celelalte două modele de organizare.

Realități moldovenești

Cercetătorii au ajuns la părerea că politicile de partid în general în Europa de Est şi fostul spaţiu sovietic au fost influenţate de nivelul de încredere a populaţiei faţă de partide ca instituţii, faţă de relația parlamentarism-prezidenţialism, de nivelul de sindicalizare a muncii, de tipul regimului anterior şi orientarea ideologică de partid.

Dat fiind că partidele de cadre clasic şi partidele de masă sunt tipuri istorice care actualmente nu mai există în forma lor „pură” în lumea occidentală, era puţin probabil ca ele să apară în Europa de Est, spaţiul postsovietic sau R. Moldova. Între aceste două „tipuri ideale” există actualmente o varietate de forme intermediare care reflectă combinaţii ale acestor două dimensiuni. Astfel, în timp ce partidele de masă sunt caracterizate de sprijinul pe componenţe largi şi omogenitatea ideologică puternică, iar partidele de cadre de incoerenţa ideologică şi relativa neimportanţă a componenţei, majoritatea partidelor din R. Moldova se află undeva la mijloc, cele programatice şi clienteliste fiind caracterizate prin folosirea dimensiunilor de componenţă şi de omogenitate ideologică. Partidul programatic a fost condiționat de existența celor două „ideologii” divergente și potențial conflictuale din societatea moldovenească, care au adus și vor aduce voturi partidelor politice, cea de stânga („comunistă” sau „socialistă”) și cea de dreapta, asociată cu „naționalismul” și ideea românismului. Deși au împărtășit sau împărtășesc unele trăsături ale partidului de masă, Partidul Democrat Agrar sau PCRM pe de o parte, iar PPCD și Partidul Liberal pe de alta, ca partide care s-au identificat cu cele două „masive ideologice”, s-au caracterizat printr-o importanţă redusă a ideologiei şi coerenţă programatică în comparaţie cu partidul de masă clasic, cu toate că ataşamentul faţă de program şi ideologie a contat mai mult decât în cazul restului partidelor.

Celelalte partide moldovenești se încadrează în ceea ce Kitschelt definește ca partide „clienteliste”, care la fel ca fostele partide de cadre, sunt conduse de elite politice şi organizaţia de partid este subordonată partidului în oficiu. Aceste partide au fost și sunt caracterizate de o componenţă relativ largă, deşi ceea ce leagă membrii acestor organizaţii este mai mult existenţa legăturilor patron-client şi interesul în victoria electorală decât programul ideologic.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 19:58

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Aprilie 2019, ora: 16:24

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol Din editia print

Un reporter a spus la televizor: Mănăstirea Neamţ ocupă un rol cu totul deosebit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 16:21

Putin a semnat decretul privind eliberarea paşapoartelor Federație Ruse locuitorilor din Doneţk şi Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru locuitorii autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk din Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:57

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim în sectorul real până la 2775 de lei, de la 1 mai

Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:56

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului puternic din 11 martie curent. Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:54

Fostul director al știrilor de la Jurnal TV: Dodon a șters pe jos cu batista pusă pe țambalul unionist și proeuropean de către cei de la ACUM

Exponenţii blocului ACUM au fost umiliţi astăzi în ultimul hal de cei de la PSRM, fiind lăsaţi cu ochii soare la aşa-zisele discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare şi învestirea noului Guvern. Este opinia jurnalistului Gabriel Călin, care crede că PAS şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:51

Fost deputat, despre “dialogul surzilor” ACUM-PSRM: Așa pățesc înfumurații care, cu doar 26 de mandate, vor să aibă și președinția Parlamentului, și guvernul lor minoritar!

“Dialogul surzilor” al blocului ACUM cu cei de la PSRM este tratat ironic, pe Facebook, de fostul deputat Ştefan Secăreanu. În opinia lui Secăreanu, cei de la PAS-PPDA dau dovadă de lăcomie şi lipsă de tact politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:47

Programul PRIMA CASĂ, mai atractiv. Guvernul a aprobat condiţii noi la oferirea creditelor

Guvernul a aprobat modificările la Regulamentul de implementare a Programului de stat PRIMA CASĂ. Astfel, marja maximă pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2019 pentru creditele garantate de stat va fi redusă de la 3% la 2%. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:23

Candu: PDM va reveni la discuțiile despre formarea unei majorități parlamentare și speră că politicienii care se consideră responsabili, vor pune interesul țării mai presus de orice

Partidul Democrat din Moldova este deschis comunicării cu alte formațiuni politice din Parlament pentru a forma o majoritate care să numească un Guvern care să rezolve problemele oamenilor. Deși invitații la negocieri au fost transmise liderilor blocului ACUM, democrații au mers și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:03

Vitalie Călugăreanu: Asistăm la un circ, iar cei din ACUM și-au irosit unica șansa de a se impune ca actori vizibili

Discuţiile dintre PSRM şi exponenţii blocului ACUM alimentează senzaţia unui târg scârbos, în care s-au lăsat atraşi Maia Sandu şi Andrei Năstase. De această părere este jurnalistul Vitalie călugăreanu, într-un editorial publicat de cotidianul.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:57

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor Foto: Eduard Bîzgu

Exponenţii PAS şi PPDA s-au arătat deranjaţi astăzi de faptul că deputaţii PSRM nu doresc să accepte varianta expusă de blocul ACUM privind partajarea funcţiilor în Parlament. Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a dat clar de înţeles că liderul formaţiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:55

Analist de la Erevan, despre prestaţia lui Paşinean: Oamenii aşteaptă rezolvarea problemelor, nu vorbe despre trecutul întunecat şi viitorul luminos

Ratingul premierului armean Nikol Pashinyan este în continuă descreştere, deoarece progresul în domeniul social-economic este inexistent. Este opinia analistului politic de la Erevan Aik Halatian, exprimată într-un interviu acordat postului de radio Deutshe Welle.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:46

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

Fostul consilier al lui Vlad Filat, actual deputat pe listele PAS, Dumitru Alaiba, se pare că trăiește pe picior mare. Chiar dacă pe facebook a făcut un live în care spunea că un mic frigider din biroul Parlamentului ar fi un lux pentru el, acesta locuiește într-o casă ce are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:43

Analist politic de la Bucureşti: Blocul ACUM ar putea obţine un scor mai mic la alegerile anticipate, din cauza discuţiilor cu PSRM

Alegătorii blocului ACUM se uită cu reticenţă la negocierile cu exponenţii PSRM. Analistul politic Dan Dungaciu crede că cei de la PAS şi PPDA vor avea de pierdut mai mult decât socialiştii, la alegerile parlamentare anticipate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:39

Nouă mostră de tupeu marca Lavrov: „Occidentul a distrus principiului inviolabilității frontierelor în Europa”

”În urmă cu cinci ani, Uniunea Europeană și Statele Unite au intervenit în afacerile interne ale Ucrainei și au provocat și susținut o lovitură de stat neconstituțională, prin săvârșirea unei infracțiuni internaționale”, a declarat ministrul rus de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:36

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Cea mai mare companie aviatică din țară, Air Moldova, este implicată activ în aducerea Focului Haric la Chișinău, în noaptea Învierii. Operatorul aerian a suplimentat orarul său de pe 27 aprilie cu un nou zbor pe ruta Chișinău - Tel Aviv - Chișinău, care va asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:45

Un bărbat a fost răpit, dus într-o pădure de la Ciocana, bătut şi ameninţat cu o armă. Făptaşii cereau bani

Un bărbat de 31 de ani a fost răpit, şantajat, bătut şi ameninţat cu o armă pentru o pretinsă datorie. Făptaşii sunt doi tineri, cu vârstele de 23 ani şi 24 de ani, originari din raioanele Soroca şi Glodeni, care au fost reţinuţi pe urme fierbinţi de către ofiţerii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Deputații socialiști au ignorat noua invitație la discuții din partea PAS și PPDA. Deputații Igor Munteanu, Mihai Popșoi, Alexandr Slusari, Chiril Moțpan și Igor Grosu au așteptat în zadar ca cineva din colegii lor din PSRM să vină să discute despre coaliție de guvernare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Rusia a schimbat brusc tonul discuțiilor cu Ucraina

Moscova a schimbat brusc tonul negocierilor cu Kievul în timpul consultărilor de la Haga, în cadrul plangerii Ucrainei la Tribunalul Internațional al ONU pentru eliberarea navelor și marinarilor ucraineni capturați în Marea Neagră, a declarat Lana Zerkal, adjunctul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:33

Slusari: Nu vom trece linia roșie de creare a unei coaliții pe patru ani, cu partajarea funcțiilor cu PSRM

Blocul ACUM nu vrea crearea unei coaliții funcționale cu socialiștii și optează pentru alegeri anticipate peste câteva luni. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, după ce PSRM a ignorat invitația blocului ACUM la discuții despre formarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:23

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina din capitală, tronsonul cuprins între bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada 31 August 1989, au fost prelungite până pe 15 mai. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:11

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Un tablou al pictorului impresionist Paul Signac, estimat la 1,5 milioane de euro și care a fost furat dintr-un muzeu din Franța anul trecut, a fost recuperat de polițiștii ucraineni, potrivit apnews.com, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:45

Corneliu Ciurea: politicienii de la Chişinău ar trebui să-i mulţumească lui Petro Poroşenko pentru binele făcut Moldovei

Atitudinea liderilor PAS şi PPDA faţă de victoria lui Vladimir Zelenskii asupra lui Petro Poroşenko, pe care o consideră ab initio benefică pentru Ucraina, frizează absurdul și este demn să fie introdus într-o antologie a politicianismului autist. Este opinia analistului politic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:17

Cum ar arată Pământul dacă s-ar topi toată gheață. Deja ritmul în care dispare e "înspăimântător" (Video)

NASA a avertizat in mai multe randuri ca nivelul oceanelor creste mai repede decat aratau prognozele si ca in urmatorii zeci de ani, acesta se va inalta cu cel putin 90 de centimetri.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)