Editorial

Penibil TV sau jurnalismul distructiv

Pro TV era de departe cel mai bun post tv din ţară, iar emisiunea Lorenei Bogza ne învăţa pe noi, jurnaliştii începători, ce înseamnă un talk-show politic ca lumea. Treptat, Pro TV-ul a început să fugă după rating. Ştirile serioase au început să fie înlocuite cu ştiri despre violuri, crime şi accidente. Au mai apărut câteva talk-show-uri, dedicate vedetuţelor noastre şi culorii chiloţilor pe care-i poartă acestea. Nu am zis nimic, pentru că cererea creează oferta, iar un post tv comercial din Moldova are două şanse de supravieţuire: să acopere cererea stupidă pe care o cere publicul sau să se angajeze politic. Aşa că am fost de acord cu emisiunile mondene şi ştirile scandaloase de senzaţie de la Pro TV. Important era că Pro TV rămânea independent. De vreo doi ani nu mai privesc televizorul deloc aşa că nu prea am idee ce ştiri mai dă Pro TV-ul. Săptămâna trecută, însă, am aflat de o ştire „extraordinară” lansată de Pro TV – o femeie este filmată cum face sex oral. Stupefiat, încerc să înţeleg ce se întâmplă şi cum de a ajuns unul din cele mai serioase posturi tv din Republica Moldova la nivelul unei broşuri erotice de scandal. De când viaţa privată a unei femei a devenit ştire de interes public? Problema e mai gravă aici, aşa că vom încerca s-o analizăm din mai multe puncte de vedere.

Latura jurnalistică

Toată lumea înţelege că o instutiţie media independentă are nevoie de ratinguri cât mai mari ca să supravieţuiască. Însă nici chiar aşa, domnilor „jurnalişti”! Femeia vizată nu este politician sau vedetă, e o simplă profesoară care munceşte ca toată lumea, pentru un salariu de 2000 de lei. Unica ei greşeală a fost că s-a îndrăgostit de un tâmpit care a filmat-o în timp ce făcea sex oral. Iar acum tâmpitul a decis să se răzbune. Reporteriţa care a făcut un astfel de „reportaj” dă dovadă de stupiditate sau de ignoranţă totală. În fine, să spunem că e începătoare şi nu înţelegea ce face. Însă există editori şi redactori, există şefi până la urmă care au experienţă în domeniu şi văd ce porcărie dau pe post. Dacă vreţi ratinguri mari, filmaţi-vă prezentatoarele voastre în timp ce fac dragoste şi arătaţi-le la ştiri. Să vedeţi ce audienţă veţi avea!
Aş vrea s-o întreb pe domnişoara care a făcut reportajul: ce-i aşa de grav într-un sex oral? Şi aş vrea s-o întreb dacă s-a interesat barem de starea sănătăţii mamei, pe care a întrebat-o ce crede despre sexul oral demonstrat de fiică-sa. Ştim bine ce părere au bătrînii noştri despre sex, sărmanii au crescut într-o societate atât de închistată şi dogmatică încât până acum le e ruşine de propriile organe sexuale. Iar o astfel de întrebare, pe unii din ei, ar putea să-i bage în mormânt. Nu înţeleg dacă e vorba de prostie sau de iresponsabilite. Ce-ar fi să vin eu la mama reporteriţei cu un video în care aceasta îşi pierde virginitatea şi s-o întreb pe maică-sa ce crede despre acţiunile fetei sale dragi?

Latura umană

Pro TV a distrus viaţa unei femei. Ştim bine mentalitatea moldovenească şi suntem siguri că femeia din Ungheni nu va mai fi în stare să activeze în calitate de profesoară nicăieri în ţara asta. Cel mai probabil nu va mai putea locui în Ungheni. Nu a făcut nimic grav, însă va fi arătată cu degetul şi batjocorită de toată societatea noastră ipocrită. Aşa că, bravo Pro TV! Aţi distrus viaţa unui om simplu. În loc să loviţi în adevăratele probleme din societate şi în politicienii mincinoşi, voi loviţi în cei pe care trebuie să-i apăraţi. Asta da jurnalism! Femeia în cauză are nevoie de consiliere psihologică urgentă, iar Pro TV-ul are nevoie de câteva demisii şi de o revizuire a politicii editoriale.

Latura juridică

I-aş recomanda doamnei de la Ungheni să-şi angajeze un avocat bun şi să stoarcă câteva milioane de lei din Pro TV. Pentru lezarea onoarei, pentru denigrare şi batjocorire publică făcută intenţionat. Dacă nu va reuşi să câştige judecata în ţară ar fi bine să se adreseze la CEDO, cu siguranţă va avea câştig de cauză. Ar fi bine să revizuim şi legislaţia în acest sens, ca tâmpitul care a trimis Pro TV-ului astfel de imagini să facă câţiva ani de puşcărie sau să achite cel puţin o amendă usturătoare şi daune morale femeii. Aici ar trebui să se autosesizeze şi organele anti-discriminare, care la moment sunt ocupate mai mult cu discriminarea homosexualilor şi nu observă că femeile din ţară sunt batjocorite în ultimul hal.

P.S.

Noi, moldovenii, avem o problemă foarte gravă – nu recunoaştem niciodată că am greşit şi nu ne cerem scuze nici în ruptul capului. O ştire oficială în buletinul de seară de la Pro TV, în care redacţia şi-ar cere scuze de la doamna profesoară, ar fi şters un pic imaginea pătată. Nu am văzut aşa ceva, în schimb am văzut cum nişte jurnalişti pe care-i consideram profesionişti adevăraţi au început să se justifice foarte stupid. Mai bine tăceau, însă asta e. Îmi aduc aminte de campania „Fă-ţi Europa acasă!”, lansată de Pro TV cu câţiva ani în urmă. La cât de bulversaţi sunteţi de un simplu sex oral, ar trebui să porniţi altă campanie acum: „Fă-ţi Evul Mediu şi URSS acasă!”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *