Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 20 Noiembrie 2018
Abonamente

Social 5 August 2016, ora 07:16    Din editia print

REPORTAJ„Pensia din Moldova te ajută să mori mai repede” [STATISTICI]

Marime Font

Foto: Dorin Galben

În Republica Moldova valoarea medie a pensiei pentru limita de vârstă este de 1170 de lei, aceasta în timp ce minimul de existență pentru un pensionar este 1444 de lei.  

Totodată, în țara noastră zeci de mii de bătrâni primesc lunar o sumă care nu depășește nici măcar 1000 de lei, iar peste 5000 de vârstnici au o pensie de numai 129 de lei lunar. Din acești bani, pensionarii cu greu reușesc să-și achite serviciile comunale și să-și cumpere mâncare, cât să nu moară de foame. Frigidere goale sau defectate, haine din tinerețe, sărăcie, singurătate și multă tristețe, toate acestea le-am găsit în casele bătrânilor pe care i-am vizitat recent și cărora le-am adresat întrebarea: cum e să trăiești din pensie în R. Moldova?!
 
Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), la începutul lunii ianuarie 2015, numărul pensionarilor moldoveni aflați la evidența organelor de asigurare socială era de 669 mii de persoane. Dintre acestea 507 mii pentru limita de vârstă, 136 de mii pentru dizabilitate, 16 mii în urma pierderii întreținătorului, iar restul pentru vechime în muncă. De la 1 aprilie 2016, volumul pensiei minimale indexate, conform vârstei, pentru cei care au lucrat în agricultură, constituie 844 lei, iar pentru ceilalți beneficiari - 948 lei. Pensia minimă pentru gradul I de invaliditate este 675 lei, pentru gradul II - 651 lei, iar pentru gradul III - 459 lei.

„În anul 2015, minimul anual de existență al populației R. Moldova constituia 1734 lei. Acesta include toate categoriile de persoane. În cazul pensionarilor, indicatorul cobora cu circa 300 de lei”, arată datele BNS.

Speranța de viață a femeilor, mai mare decât a bărbaților

Conform Regulamentului cu privire la modul de calculare a pensiilor de asigurări sociale de stat, femeile se pensionează la 57 de ani, iar bărbații la 62. Perioada minimă de asigurare și respectiv, de plată a contribuţiilor de asigurări sociale, este de cel puțin 15 ani pentru o pensie parțială sau de cel puțin 30,5 ani pentru pensie deplină. Potrivit normelor legislative deja adoptate, valoarea stagiului total necesar pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă se va majora până la 35 de ani către anul 2020.Foto simbol

În comparaţie cu ţările din Europa Centrală şi de Est vârsta de pensionare în Moldova este la limita de jos pentru bărbaţi şi mai joasă în cazul femeilor. Pe de altă parte, şi speranţa de viaţă în Republica Moldova este mai mică comparativ cu ţările respective. Totuşi, majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est planifică o majorare a vârstei de pensionare în următorii 10 ani. În special, este prevăzută egalarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor. Speranţa de viaţă a femeilor este mai mare decât cea a bărbaţilor în toate ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv şi în Republica Moldova. Din acest motiv, în sistemul autohton de pensionare putem constata diferențe semnificative dintre numărul de femei și bărbați beneficiari de pensii, dar și a cuantumului pensiilor acestora.

Dacă bătrânii din mediul rural încă reușesc să se descurce cu pensia mică pe care o primesc, atunci cei din mediul urban se pomenesc deseori în situații critice.

„Mă doare sufletul când văd chitanța de la gaz”

Cu greu face față cheltuielilor și mătușa Parascovia Scutelnicu, pe care am întâlnit-o într-o seară de marți, când afară deja nu mai pârjolea soarele. Femeia stătea plictisită pe o bancă dintr-un parc din sectorul Botanica al Capitalei. Era îmbrăcată într-un halat roșu, cu flori mășcate pe el, iar în cap avea o broboadă cu buline. Bătrâna are 87 de ani, iar ultimii 30 mai mult a supraviețuit, decât a trăit. Când încă o țineau puterile, a mai lucrat ca recepționistă la o școală profesională din preajma blocului în care locuiește, dar deja mai bine de 15 ani singura nădejde este pensia de 1140 de lei. Fiind bolnavă, femeia își cumpără lunar medicamente de 200-300 lei. „Pe lângă leacuri, mă stărui să achit la timp toate serviciile comunale. Tare mă mai doare sufletul când văd că doar pe chitanța de la gaz scrie 200 și ceva de lei. Noroc că nu avem apă caldă, că aș fi intrat în datorii de la lună, la lună. Iarna, când am de plătit căldura, sunt tare stresată. Chiar și cu reducere, am de plătit multișor. Lumina tot e scumpă. Am un radio mititel și îl mai aprind din când în când, dar în rest încerc să fac economii. Televizor nu am - cel vechi s-a stricat cu vreo 10 ani în urmă și n-am avut de unde strânge bani să-mi cumpăr altul. Holodilnik (din rusă - frigider) cred că nici n-o să mai am până la moarte, e scump și încă mănâncă multă lumină”, povestește interlocutoarea mea.


Parascovia Scutelnicu, pensionară de 87 de ani din Chișinău

Chiar dacă ar avea frigider, ea susține că acesta ar fi mereu gol. Produse alimentare care se alterează rapid nu cumpără – și nu pentru că nu și-ar dori, dar pentru că o bate prea tare la buzunar. Mai mult de jumătate din pensie o cheltuiește pentru serviciile comunale și medicamente, iar ceea ce-i rămâne repartizează în așa fel, încât să-și poată cumpăra măcar câte o pâine, un lapte și doi-trei cartofi pe zi. „Odată la 3 luni mănânc la prânz, la o cantină - fără plată. Cei de la asistența socială încearcă să ne mai ajute în așa fel. Atunci nu trebuie să cheltuiesc bani pentru mâncare, o masă pe zi îmi ajunge. Cu banii rămași, îmi mai cumpăr câte ceva pentru moarte. Mi-am luat haine și câteva pomeni. Sper baba cu coasa să nu mă ia înainte de vreme, mai am de cumpărat încă niște lucruri”, mărturisește amuzată pensionara.

„Conducerea de azi își bate joc de noi”

În lunile când nu poate mânca la cantină, ea merge la o grădiniță din apropiere și așteaptă ca angajatele de acolo să-i dea câte ceva de-ale gurii din ceea ce rămâne de la copii – însă nu-i surâde mereu norocul. Chiar și în ziua în care am întâlnit-o, avea o sacoșă neagră cu calendar, în care erau câteva linguri de macaroane într-o caserolă, două bucăți de pârjoală și câteva hrinci de pâine.

Cât încă era în viață soțul său, periodic în casă se simțea mirosul de carne și salam, dar după ce bărbatul a decedat, la începutul anilor 2000, femeia spune că și-a luat de-o grijă de la aceste bunătăți. „Cu două pensii încă o mai duci, cum o duci, dar cu una e greu și încerc să număr fiecare bănuț. Conducerea de azi își bate joc de noi. Ei cheltuiesc mii de lei pe zi, dar pe noi ne pun să trăim cu 1140 de lei pe lună. Chiar n-au nici simț și nici grijă”, se arată dezamăgită chișinăuianca.


Foto simbol

Aproape de finalul discuției, ea a recunoscut că în ultimele trei decenii nu și-a cumpărat nicio haină nouă, cu excepția celor de moarte. Spune că-și dorește să meargă la teatru sau la concerte, însă preferă să fie sigură că va avea mereu o bucată de pâine pe masă. Copii nu are, iar rudele s-au îndepărtat în ultimii 20 de ani. Parascovia Scutelnicu își dorește o pensie de 2000 de lei pe lună și este sigură că această sumă i-ar permite să-și trăiască ultimii ani din viață… decent.

Prizonier în propria casă

Un alt bătrân care încearcă să se descurce doar cu pensia este Vladimir Nesterov. Pe acesta l-am găsit într-un apartament pustiit din același sector al Capitalei. La 81 de ani, bărbatul nu cântărește nici măcar 50 de kilograme - ai impresia că este doar piele și os. Se mișcă încet, rezemându-se de perete, iar chinul său cel mai mare este faptul că de câțiva ani nu mai vede nimic. Viața în întuneric e și mai dificilă ținând cont că trebuie să facă față provocărilor cu doar 1370 de lei pe lună. Pensionarul recunoaște cu tristețe că din suma mică pe care o primește nu reușește să adune bani pentru un scaun cu rotile. Dorința lui cea mai mare e să poată ieși măcar odată în zi, să respire aer curat în fața blocului unde locuiește. „Pe lângă pensie mai am și puțin peste 700 de lei pentru un însoțitor. Vine un băiat și mă scoate câte jumătate de oră afară, odată la câteva zile, iar pentru asta îi plătesc câte 75 de lei. Nu destul că sunt singur, cu greu merg și nu văd nimic, dar nu-mi pot permite nici măcar să stau acasă atâta timp cât doresc. Să respiri aer curat doar de 10 ori pe lună, asta-i o pedeapsă mai mare decât să fii după gratii. Sunt prizonier în propria casă”, mărturisește interlocutorul meu.


Vladimir Nesterov, pensionar de 81 de ani din Capitală

Una dintre puținele alinări a lui nea Vladimir constă în vizitele asistentei sociale. Ea îi face cumpărăturile necesare, dacă el are bani și mai discută câteva zeci de minute despre viață. Printre lacrimi, bărbatul spune că pensia o cheltuiește în mare parte pentru de-ale gurii și servicii comunale. „Nu mănânc nimic scump. Mă asigur ca mereu să am cartofi în casă. Vara mai cumpăr castraveți sau roșii – atunci când sunt mai ieftine. Vreau și eu căpșuni sau cireșe, dar când aud cât costă, îmi piere imediat pofta. Atunci când nu vezi, e complicat să-ți faci mâncare, dar m-am învățat să mă descurc pe achipuite (n.red. pipăit)”, recunoaște pensionarul.

„La cel sărac, nici boii nu trag”

Tot pipăind își trage pe el toate plăpumile din casă în timpul iernii. Acest lucru se întâmplă pentru că deja de șapte ani nu mai are căldură în calorifere. Chiar și în aceste condiții bătrânul este nevoit să achite sute de lei pentru agentul termic. Vizitele specialiștilor nu s-au soldat cu succes. „N-am plătit o perioadă și s-au acumulat datorii de peste 10 mii de lei. Nu destul că îngheț de frig, dar încă și sunt datornic. Este o vorbă la noi: la cel sărac nici boii nu trag. Iată cam așa se întâmplă și la mine. Pensia din Moldova te ajută să mori mai repede”, constată el cu tristețe.

Tot dezamăgit mi-a arătat că nu are nimic în frigider și a subliniat rușinos că nici nu-și amintește când ultima dată a păstrat ceva acolo.
Vladimir Nesterov a fost căsătorit de două ori. Cu prima soție a avut un copil, dar nu știe unde se află acesta, deoarece n-au păstrat legătura din primii ani după naștere. În cea de-a doua căsnicie, bărbatul nu a avut copii, iar soția sa a decedat acum 15 ani. Prin urmare, rude care să-i dea o mână de ajutor nu are, iar potrivit lui, sora sa care locuiește în Moscova abia așteaptă ca el să moară pentru ca să-i vândă apartamentul.


Foto simbol

La plecarea mea, pensionarul a menționat că unul dintre puținele sale regrete în viață e faptul că a plătit impozite la stat peste 50 de ani, iar statul acum își bate joc de el în cel mai urât hal.

Majorarea vârstei de pensionare se va face pe etape

Nea Vladimir și mătușa Parascovia încă se pot considera fericiți. În prezent peste 5000 de bătrâni din Moldova au o pensie de numai 129 de lei. Nici 6 euro pe lună. Într-o asemenea situație au ajuns cei care n-au muncit sau care nu pot demonstra prin acte că au lucrat. De cealaltă parte, cele mai mari pensii le au persoanele care au lucrat în domeniul apărării, aviației, justiției, precum și foștii deputați, miniștri sau președinți.

În această perioadă are loc elaborarea reformei cu privire la pensii. Deja se știe că majorarea vârstei de pensionare în Moldova se va face pe etape. Ministerul Muncii intenționează să revină la problema cu privire la unificarea sistemului de calculare a pensiilor pentru toate categoriile de cetățeni, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat anterior. Conducerea instituţiei de profil consideră că pensiile pentru deputați, funcționarii de stat și alte categorii de populație trebuie să fie calculate după aceleași reguli. În 2015, Banca Mondială, la rugămintea Guvernului Moldovei, a efectuat o analiză a sistemului de pensionare din Moldova. Autorii cercetării au recomandat autorităților să crească vârsta de pensionare și să o egaleze pentru bărbați și femei.

Cea mai mare pensie minimă, potrivit datelor oficiale, o întâlnim în Luxemburg – 1 500 de euro pe lună. La această pensie se adaugă și contribuția la sistemul privat de pensii, iar în final un pensionar de aici poate ajunge la peste 3 500 de euro pe lună. În Austria, pe lângă pensia minimă obligatorie, care variază între 700 și 1 200 de euro pe lună, se mai adaugă și pensia privată, plus un supliment de 80 de euro, pentru fiecare copil, până la terminarea facultății. Pensionarii din Belgia și Olanda primesc o pensie minimă de peste 1 200 de euro, la care se mai pot adăuga și suportul din partea fondurilor private.

Exemple de pensii minime în țările UE:
România – 174 euro
Irlanda – 460 euro
Grecia – 500 euro
Franța – 680 euro
Spania – 700 euro

Pensia medie pe lună în statele CSI:
Armenia - 53 euro
R. Moldova - 57 euro
Ucraina - 130 euro
Azerbaidjan - 140 euro
Kazahstan - 147 euro
Belarus - 160 euro
Rusia - 219 euro

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:08

Atac armat la un spital din Chicago. Cel puţin 3 oameni, dintre care un poliţist şi un angajat al unităţii medicale, şi-au pierdut viaţa după ce au fost împuşcaţi. Atacatorul a murit la rândul său în urma unui schimb de focuri cu forţele de ordine. Spitalul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:52

Acest "suc miraculos" poate prelungi speranța de viață, cu condiția să fie băut zilnic. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea cu câțiva ani a vieții ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roșie, 100 de grame de miere, 500 de grame de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:42

Horoscop dragoste 20 noiembrie 2018. O zi în care dacă nu eşti atent rişti să strici relaţia cu persoana iubită, care va descoperi un secret pe care credeai că l-ai ascuns bine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Natalia Hadârcă

Cazurile copiilor nevaccinați împotriva rujeolei din R. Moldova, care nu au fost admiși să frecventeze școala, vor ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Câteva zeci de familii din Chișinău, Bălți, Sângerei, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Telenești,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 05:43

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:37

În ajunul celei de-a doua runde a alegerilor prezidențiale din Georgia, guvernul de la Tbilis a decis să „anuleze” datoriile bancare ale populatiei, in principal a datornicilor aflati în așa-numita „listă neagră” (biroul de credit), a anunțat luni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:17

Primarul de Orhei Ilan Șor, nu este beneficiarul banilor furați din sistemul bancar din Republica Moldova, susține omul de afaceri Denis Ureche, anterior condamnat în dosarul devalizărilor bancare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:09

Firmele din Germania scot la concurs peste 500 de joburi, unele dintre ele fiind plătite cu până la 74.000 de euro brut pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:06

Realizatoarea de la TV8 Natalia Morari se laudă pe Facebook că a primit premiul Pavel Sheremet pentru curaj în jurnalism, dar uita sa menționeze ca distincția i-a fost oferita de către colegul său de la televiziune, Petru Macovei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 18:00

Cel de-al treilea planșeu, dintre etajele 15 și 16 ale blocului locativ din bd. Moscova, 11, a fost restabilit. Pe parcursul săptămânii curente, constructorii vor fi antrenați în lucrări de armare și pregătire a cofrajelor pentru betonarea ultimului planșeu, dintre etajele 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:55

Ninsoarea și ghețușul de pe carosabil s-au lăsat cu trei microbuze cu pasageri răsturnate în aceeași zi. După două accidente produse dimineață, la ora 07.30 și la 08.00, un al treilea microbuz s-a răsturnat în jurul orei 15.40, în apropiere de satul Sociteni, raionul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 17:43

Fugarii Victor şi Viorel Ţopa au primit ieri o lovitură crâncenă din partea postului de televiziune TV 8. Jurnaliştii acestuia au pus pe post un interviu cu Denis Ureche, condamnat în două instanțe pentru implicarea în jaful de la Banca de Economii, care developează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)