Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 17 Iunie 2019
Abonamente

Social 5 August 2016, ora 07:16    Din editia print

REPORTAJ„Pensia din Moldova te ajută să mori mai repede” [STATISTICI]

Marime Font

Foto: Dorin Galben

În Republica Moldova valoarea medie a pensiei pentru limita de vârstă este de 1170 de lei, aceasta în timp ce minimul de existență pentru un pensionar este 1444 de lei.  

Totodată, în țara noastră zeci de mii de bătrâni primesc lunar o sumă care nu depășește nici măcar 1000 de lei, iar peste 5000 de vârstnici au o pensie de numai 129 de lei lunar. Din acești bani, pensionarii cu greu reușesc să-și achite serviciile comunale și să-și cumpere mâncare, cât să nu moară de foame. Frigidere goale sau defectate, haine din tinerețe, sărăcie, singurătate și multă tristețe, toate acestea le-am găsit în casele bătrânilor pe care i-am vizitat recent și cărora le-am adresat întrebarea: cum e să trăiești din pensie în R. Moldova?!
 
Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), la începutul lunii ianuarie 2015, numărul pensionarilor moldoveni aflați la evidența organelor de asigurare socială era de 669 mii de persoane. Dintre acestea 507 mii pentru limita de vârstă, 136 de mii pentru dizabilitate, 16 mii în urma pierderii întreținătorului, iar restul pentru vechime în muncă. De la 1 aprilie 2016, volumul pensiei minimale indexate, conform vârstei, pentru cei care au lucrat în agricultură, constituie 844 lei, iar pentru ceilalți beneficiari - 948 lei. Pensia minimă pentru gradul I de invaliditate este 675 lei, pentru gradul II - 651 lei, iar pentru gradul III - 459 lei.

„În anul 2015, minimul anual de existență al populației R. Moldova constituia 1734 lei. Acesta include toate categoriile de persoane. În cazul pensionarilor, indicatorul cobora cu circa 300 de lei”, arată datele BNS.

Speranța de viață a femeilor, mai mare decât a bărbaților

Conform Regulamentului cu privire la modul de calculare a pensiilor de asigurări sociale de stat, femeile se pensionează la 57 de ani, iar bărbații la 62. Perioada minimă de asigurare și respectiv, de plată a contribuţiilor de asigurări sociale, este de cel puțin 15 ani pentru o pensie parțială sau de cel puțin 30,5 ani pentru pensie deplină. Potrivit normelor legislative deja adoptate, valoarea stagiului total necesar pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă se va majora până la 35 de ani către anul 2020.Foto simbol

În comparaţie cu ţările din Europa Centrală şi de Est vârsta de pensionare în Moldova este la limita de jos pentru bărbaţi şi mai joasă în cazul femeilor. Pe de altă parte, şi speranţa de viaţă în Republica Moldova este mai mică comparativ cu ţările respective. Totuşi, majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est planifică o majorare a vârstei de pensionare în următorii 10 ani. În special, este prevăzută egalarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor. Speranţa de viaţă a femeilor este mai mare decât cea a bărbaţilor în toate ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv şi în Republica Moldova. Din acest motiv, în sistemul autohton de pensionare putem constata diferențe semnificative dintre numărul de femei și bărbați beneficiari de pensii, dar și a cuantumului pensiilor acestora.

Dacă bătrânii din mediul rural încă reușesc să se descurce cu pensia mică pe care o primesc, atunci cei din mediul urban se pomenesc deseori în situații critice.

„Mă doare sufletul când văd chitanța de la gaz”

Cu greu face față cheltuielilor și mătușa Parascovia Scutelnicu, pe care am întâlnit-o într-o seară de marți, când afară deja nu mai pârjolea soarele. Femeia stătea plictisită pe o bancă dintr-un parc din sectorul Botanica al Capitalei. Era îmbrăcată într-un halat roșu, cu flori mășcate pe el, iar în cap avea o broboadă cu buline. Bătrâna are 87 de ani, iar ultimii 30 mai mult a supraviețuit, decât a trăit. Când încă o țineau puterile, a mai lucrat ca recepționistă la o școală profesională din preajma blocului în care locuiește, dar deja mai bine de 15 ani singura nădejde este pensia de 1140 de lei. Fiind bolnavă, femeia își cumpără lunar medicamente de 200-300 lei. „Pe lângă leacuri, mă stărui să achit la timp toate serviciile comunale. Tare mă mai doare sufletul când văd că doar pe chitanța de la gaz scrie 200 și ceva de lei. Noroc că nu avem apă caldă, că aș fi intrat în datorii de la lună, la lună. Iarna, când am de plătit căldura, sunt tare stresată. Chiar și cu reducere, am de plătit multișor. Lumina tot e scumpă. Am un radio mititel și îl mai aprind din când în când, dar în rest încerc să fac economii. Televizor nu am - cel vechi s-a stricat cu vreo 10 ani în urmă și n-am avut de unde strânge bani să-mi cumpăr altul. Holodilnik (din rusă - frigider) cred că nici n-o să mai am până la moarte, e scump și încă mănâncă multă lumină”, povestește interlocutoarea mea.


Parascovia Scutelnicu, pensionară de 87 de ani din Chișinău

Chiar dacă ar avea frigider, ea susține că acesta ar fi mereu gol. Produse alimentare care se alterează rapid nu cumpără – și nu pentru că nu și-ar dori, dar pentru că o bate prea tare la buzunar. Mai mult de jumătate din pensie o cheltuiește pentru serviciile comunale și medicamente, iar ceea ce-i rămâne repartizează în așa fel, încât să-și poată cumpăra măcar câte o pâine, un lapte și doi-trei cartofi pe zi. „Odată la 3 luni mănânc la prânz, la o cantină - fără plată. Cei de la asistența socială încearcă să ne mai ajute în așa fel. Atunci nu trebuie să cheltuiesc bani pentru mâncare, o masă pe zi îmi ajunge. Cu banii rămași, îmi mai cumpăr câte ceva pentru moarte. Mi-am luat haine și câteva pomeni. Sper baba cu coasa să nu mă ia înainte de vreme, mai am de cumpărat încă niște lucruri”, mărturisește amuzată pensionara.

„Conducerea de azi își bate joc de noi”

În lunile când nu poate mânca la cantină, ea merge la o grădiniță din apropiere și așteaptă ca angajatele de acolo să-i dea câte ceva de-ale gurii din ceea ce rămâne de la copii – însă nu-i surâde mereu norocul. Chiar și în ziua în care am întâlnit-o, avea o sacoșă neagră cu calendar, în care erau câteva linguri de macaroane într-o caserolă, două bucăți de pârjoală și câteva hrinci de pâine.

Cât încă era în viață soțul său, periodic în casă se simțea mirosul de carne și salam, dar după ce bărbatul a decedat, la începutul anilor 2000, femeia spune că și-a luat de-o grijă de la aceste bunătăți. „Cu două pensii încă o mai duci, cum o duci, dar cu una e greu și încerc să număr fiecare bănuț. Conducerea de azi își bate joc de noi. Ei cheltuiesc mii de lei pe zi, dar pe noi ne pun să trăim cu 1140 de lei pe lună. Chiar n-au nici simț și nici grijă”, se arată dezamăgită chișinăuianca.


Foto simbol

Aproape de finalul discuției, ea a recunoscut că în ultimele trei decenii nu și-a cumpărat nicio haină nouă, cu excepția celor de moarte. Spune că-și dorește să meargă la teatru sau la concerte, însă preferă să fie sigură că va avea mereu o bucată de pâine pe masă. Copii nu are, iar rudele s-au îndepărtat în ultimii 20 de ani. Parascovia Scutelnicu își dorește o pensie de 2000 de lei pe lună și este sigură că această sumă i-ar permite să-și trăiască ultimii ani din viață… decent.

Prizonier în propria casă

Un alt bătrân care încearcă să se descurce doar cu pensia este Vladimir Nesterov. Pe acesta l-am găsit într-un apartament pustiit din același sector al Capitalei. La 81 de ani, bărbatul nu cântărește nici măcar 50 de kilograme - ai impresia că este doar piele și os. Se mișcă încet, rezemându-se de perete, iar chinul său cel mai mare este faptul că de câțiva ani nu mai vede nimic. Viața în întuneric e și mai dificilă ținând cont că trebuie să facă față provocărilor cu doar 1370 de lei pe lună. Pensionarul recunoaște cu tristețe că din suma mică pe care o primește nu reușește să adune bani pentru un scaun cu rotile. Dorința lui cea mai mare e să poată ieși măcar odată în zi, să respire aer curat în fața blocului unde locuiește. „Pe lângă pensie mai am și puțin peste 700 de lei pentru un însoțitor. Vine un băiat și mă scoate câte jumătate de oră afară, odată la câteva zile, iar pentru asta îi plătesc câte 75 de lei. Nu destul că sunt singur, cu greu merg și nu văd nimic, dar nu-mi pot permite nici măcar să stau acasă atâta timp cât doresc. Să respiri aer curat doar de 10 ori pe lună, asta-i o pedeapsă mai mare decât să fii după gratii. Sunt prizonier în propria casă”, mărturisește interlocutorul meu.


Vladimir Nesterov, pensionar de 81 de ani din Capitală

Una dintre puținele alinări a lui nea Vladimir constă în vizitele asistentei sociale. Ea îi face cumpărăturile necesare, dacă el are bani și mai discută câteva zeci de minute despre viață. Printre lacrimi, bărbatul spune că pensia o cheltuiește în mare parte pentru de-ale gurii și servicii comunale. „Nu mănânc nimic scump. Mă asigur ca mereu să am cartofi în casă. Vara mai cumpăr castraveți sau roșii – atunci când sunt mai ieftine. Vreau și eu căpșuni sau cireșe, dar când aud cât costă, îmi piere imediat pofta. Atunci când nu vezi, e complicat să-ți faci mâncare, dar m-am învățat să mă descurc pe achipuite (n.red. pipăit)”, recunoaște pensionarul.

„La cel sărac, nici boii nu trag”

Tot pipăind își trage pe el toate plăpumile din casă în timpul iernii. Acest lucru se întâmplă pentru că deja de șapte ani nu mai are căldură în calorifere. Chiar și în aceste condiții bătrânul este nevoit să achite sute de lei pentru agentul termic. Vizitele specialiștilor nu s-au soldat cu succes. „N-am plătit o perioadă și s-au acumulat datorii de peste 10 mii de lei. Nu destul că îngheț de frig, dar încă și sunt datornic. Este o vorbă la noi: la cel sărac nici boii nu trag. Iată cam așa se întâmplă și la mine. Pensia din Moldova te ajută să mori mai repede”, constată el cu tristețe.

Tot dezamăgit mi-a arătat că nu are nimic în frigider și a subliniat rușinos că nici nu-și amintește când ultima dată a păstrat ceva acolo.
Vladimir Nesterov a fost căsătorit de două ori. Cu prima soție a avut un copil, dar nu știe unde se află acesta, deoarece n-au păstrat legătura din primii ani după naștere. În cea de-a doua căsnicie, bărbatul nu a avut copii, iar soția sa a decedat acum 15 ani. Prin urmare, rude care să-i dea o mână de ajutor nu are, iar potrivit lui, sora sa care locuiește în Moscova abia așteaptă ca el să moară pentru ca să-i vândă apartamentul.


Foto simbol

La plecarea mea, pensionarul a menționat că unul dintre puținele sale regrete în viață e faptul că a plătit impozite la stat peste 50 de ani, iar statul acum își bate joc de el în cel mai urât hal.

Majorarea vârstei de pensionare se va face pe etape

Nea Vladimir și mătușa Parascovia încă se pot considera fericiți. În prezent peste 5000 de bătrâni din Moldova au o pensie de numai 129 de lei. Nici 6 euro pe lună. Într-o asemenea situație au ajuns cei care n-au muncit sau care nu pot demonstra prin acte că au lucrat. De cealaltă parte, cele mai mari pensii le au persoanele care au lucrat în domeniul apărării, aviației, justiției, precum și foștii deputați, miniștri sau președinți.

În această perioadă are loc elaborarea reformei cu privire la pensii. Deja se știe că majorarea vârstei de pensionare în Moldova se va face pe etape. Ministerul Muncii intenționează să revină la problema cu privire la unificarea sistemului de calculare a pensiilor pentru toate categoriile de cetățeni, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat anterior. Conducerea instituţiei de profil consideră că pensiile pentru deputați, funcționarii de stat și alte categorii de populație trebuie să fie calculate după aceleași reguli. În 2015, Banca Mondială, la rugămintea Guvernului Moldovei, a efectuat o analiză a sistemului de pensionare din Moldova. Autorii cercetării au recomandat autorităților să crească vârsta de pensionare și să o egaleze pentru bărbați și femei.

Cea mai mare pensie minimă, potrivit datelor oficiale, o întâlnim în Luxemburg – 1 500 de euro pe lună. La această pensie se adaugă și contribuția la sistemul privat de pensii, iar în final un pensionar de aici poate ajunge la peste 3 500 de euro pe lună. În Austria, pe lângă pensia minimă obligatorie, care variază între 700 și 1 200 de euro pe lună, se mai adaugă și pensia privată, plus un supliment de 80 de euro, pentru fiecare copil, până la terminarea facultății. Pensionarii din Belgia și Olanda primesc o pensie minimă de peste 1 200 de euro, la care se mai pot adăuga și suportul din partea fondurilor private.

Exemple de pensii minime în țările UE:
România – 174 euro
Irlanda – 460 euro
Grecia – 500 euro
Franța – 680 euro
Spania – 700 euro

Pensia medie pe lună în statele CSI:
Armenia - 53 euro
R. Moldova - 57 euro
Ucraina - 130 euro
Azerbaidjan - 140 euro
Kazahstan - 147 euro
Belarus - 160 euro
Rusia - 219 euro

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)