Internațional

Pentagonul a pregătit un plan de înarmare a Ucrainei

Oficialii militari americani și diplomații spun că armele, pe care le caracterizează drept defensive, sunt menite să descurajeze acțiunile agresive ale Moscovei, despre care SUA și alții spun că au furnizat tancuri și alte armamente sofisticate (inclusiv rachete de tip BUK – cu care a fost doborât o aeronavă civilă și au murit sute de oameni), precum și consilieri militari pentru rebeli care luptă împotriva guvernului de la Kiev.

Deoarece Rusia a invadat și anexat Peninsula Crimeea din Ucraina în 2014 și apoi a început să susțină insurgenții vorbitori de limbă rusă în estul țării, Washingtonul, încercând să nu escaladeze conflictul, și-a limitat în mare măsură sprijinul acordat armatei de la Kiev la așa-numitul ajutor și instruire neletală.

Un înalt oficial de administrație a declarat că nu a existat nicio decizie cu privire la propunerea de armament și nu a fost discutată la o întâlnire la nivel înalt de la Casa Albă din Rusia săptămâna trecută. Oficialul a declarat că președintele Donald Trump nu a fost informat despre plan și că poziția sa nu este cunoscută.

Unii oficiali din S.U.A. și Ucraina au declarat că se așteaptă ca luni să aibă loc o decizie finală.

Orice decizie de a furniza arme Ucrainei ar veni pe fondul deteriorării gravă a relațiilor dintre Washington și Moscova. Rusia a declarat că va expulza sute de diplomați americani după ce săptămâna trecută, Congresul SUA a aprobat noi sancțiuni economice asupra Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Lt. Col. Michelle L. Baldanza, a declarat că SUA nu a "exclus opțiunea" de a furniza "arme defensive letale Ucrainei". Secretarul american al Apărării, James Mattis, a aprobat planul, potrivit oficialilor S.U.A.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu.

Când administrația Obama a considerat furnizarea de arme Ucrainei, ea sa confruntat cu o opoziție considerabilă din partea cancelarului german Angela Merkel și a altor lideri aliate și a oferit în schimb Kievului radare cu rază mică de acțiune, ochelari de vizibilitate de noapte și alte echipamente.

Germania și Franța rămân profund sceptice în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei, temându-se că astfel de mișcări ar spori tensiunile și ar aprofunda conflictul de acolo. Dar oficialii americani au declarat că se așteaptă ca aliații, inclusiv cei din Regatul Unit, Canada, Polonia și Lituania, să fie deschise unui sprijin militar sporit.

"Este foarte important să nu inflamăm situația", a declarat Mark Sedwell, consilierul britanic pentru securitatea națională. "A fost destul de mult agitație dincolo de granița din est."

Aproximativ 10.000 de persoane au murit în conflictul din Ucraina din 2014, potrivit Organizației Națiunilor Unite (neoficial cifra celor decedați și răniți ar sări de 40 000 – n. red). 

În conformitate cu propunerea Pentagonului și a Departamentului de Stat, SUA ar furniza arme antitanc, cel mai probabil rachete Javelin, precum și eventual arme antiaeriene, pe lângă alte arme. Ucraina a căutat mult timp Javelins pentru a contracara vehicule blindate fabricate de ruși în zone rebele.

Javelin rachete și lansatoare sunt ușoare și, de obicei, efectuate de echipe de două persoane, astfel încât acestea sunt foarte mobile. În cazul în care Ucraina ar folosi armele în mod necorespunzător, Washingtonul ar putea decide să-și retragă sprijinul sau asistența tehnică.

Kurt Volker, numit reprezentant special al SUA pentru Ucraina în luna iulie, sa întâlnit cu oficialii europeni săptămâna trecută și a declarat că este probabil, dar nu este iminentă decizia de a furniza "arme defensive", potrivit persoanelor implicate în discuții.

Oficialii declară că domnul Volker consideră că există o fereastră îngustă pentru progresele înregistrate în Ucraina în următoarele luni înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, care urmează să fie duse în martie 2018, dar că o schimbare a situației poate fi adusă doar prin creșterea costurilor pentru Moscova de a continua intervenția Ucraina.

În comentariile publice, domnul Volker a eliminat ideea că furnizarea de arme Ucrainei ar escalada conflictul cu Rusiei.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *