Perspective

Pentru integrarea locală a refugiaţilor

Moldova a semnat Convenţia Naţiunilor Unite privind statutul refugiaţilor, prin care s-a angajat să le ofere toată asistenţa necesară. În acest sens, Uniunea Europeană acordă RM suport prin finanţarea proiectului „Integrarea locală a refugiaţilor în Belarus, Moldova şi Ucraina”, implementat şi cofinanţat de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Obiectivul principal al proiectului este susţinerea guvernelor a trei ţări în realizarea obligaţiunilor asumate în conformitate cu Convenţia din 1951 privind statutul refugiaţilor prin consolidarea capacităţilor lor de protecţie internaţională şi îmbunătăţirea perspectivelor de integrare a refugiaţilor în toate trei ţări. De la lansarea proiectului până în prezent, în RM au fost obţinute câteva rezultate tangibile. La Centrul de cazare pentru solicitanţii de azil a fost supusă renovării o clădire din cadrul centrului. Acest bloc este destinat familiilor monoparentale şi minorilor neînsoţiţi. Lucrările de construcţie au fost finalizate la sfârşitul lunii aprilie 2010 după care urmează a fi amenajat pentru oferirea condiţiilor minime de trai.

Pentru o integrare eficientă în orice societate este important să comunici cu cei din jur. Solicitanţii de azil şi refugiaţii sunt dornici de a învăţa limba de stat. Această activitate este implementată în cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. În acest scop, în cadrul universităţii au fost echipate şi amenajate două săli speciale. Totodată, la Centrul de caritate pentru refugiaţi, beneficiarii fac cunoştinţă cu tradiţiile, cultura şi istoria neamului nostru. Cei care încep a comunica în limba de stat, pot urma cursuri profesionale şi să se încadreze în câmpul muncii. În cadrul Centrului de consultanţă în afaceri, refugiaţii şi beneficiarii de protecţie umanitară pot obţine orientare profesională şi consiliere psihologică. Prin intermediul personalului centrului, beneficiarii sunt informaţi privind ofertele de pe piaţa muncii. În condiţiile crizei economice existente, angajarea în câmpul muncii s-a dovedit a fi destul de dificilă. Concurenţa pe piaţa muncii este acerbă, devenind un proces destul de anevoios chiar şi pentru cetăţenii moldoveni.

Pentru a-şi proteja drepturile, solicitanţii de azil, refugiaţii şi beneficiarii de protecţie umanitară se pot adresa la Centrul de drept al avocaţilor. Cu suportul consilierilor juridici ai centrului, unii dintre refugiaţi au obţinut deja cetăţenia RM, iar alţii au soluţionat litigiile legate de angajarea în câmpul muncii sau obţinerea locuinţei. Cea mai dificilă etapă în integrarea locală a refugiaţilor o reprezintă depăşirea stresului psihologic. Circumstanţele ce i-au determinat să-şi părăsească ţara de origine şi să solicite protecţia altui stat le-au lăsat multor o amprentă profundă. Pentru a-şi depăşi starea emotivă dificilă, beneficiarii se pot adresa la Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”, unde le este oferită asistenţa psihoterapeutică necesară.

Liliana Pavlov

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *