Opinii și Editoriale

Pentru Klaus Iohannis…

Întrucât:
– Potrivit articolului 80 din Constituţia României, „(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”

– În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la data de 7 noiembrie 2014, actualul şef al statului a făcut următoarele declaraţii: „Nu există altă situație unde două state au limbă comună, istorie comună, aspirație comună. Această relație specială trebuie cultivată și amplificată mai ales de noi, fiindcă suntem țara mai mare, membră în UE, și ei vor în UE, și avem obligația istorică să-i sprijinim cu tot ce putem. (…) Noi avem mult mai multe obligații față de Basarabia. Unii politicieni – şi de la noi, şi de la ei – spun că totuşi integrarea europeană şi dezideratul de unire cu ţara sunt în contradicție. Eu spun că nu sunt. Absolut deloc nu sunt. (…) Unirea este un lucru pe care doar Bucureștiul poate să-l ofere şi numai Chișinăul poate să-l accepte. Dacă cetăţenii din Moldova vor cere acest lucru atunci nimeni nu-i va putea opri.”

– Când circa 1.000 de tineri din Republica Moldova au pornit în Marşul lui Ştefan cel Mare la 5 iulie 2015 de la Chişinău, ajungând în 12 iulie la Bucureşti, preşedintele României a declarat că „Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti. Din păcate, nu voi fi în ţară şi nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinşi că mi-ar fi făcut o reală plăcere. (…) Prin gestul lor temerar, ei au dovedit, cu toată forţa unei generaţii care se simte profund europeană, că drumul nostru are o destinaţie comună. Vom dovedi tuturor că, oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura, ne vom împlini visul de a fi împreună în Europa. Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune. Vă mulţumesc pentru efortul vostru!”

– Conform comunicatului de presă emis de Administraţia Prezidenţială la data de 12 iulie 2015, după întâlnirea dintre tinerii basarabeni sosiţi în cadrul Marşului lui Ştefan cel Mare şi reprezentanţii preşedintelui României, consilier prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi consilier de stat George Vladimir Duhan, „În cadrul întâlnirii cu liderii Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, reprezentanţii instituţiei prezidenţiale şi-au exprimat deschiderea pentru consolidarea dialogului cu societatea civilă din ambele ţări, implicată în problemele din Republica Moldova.”
Este momentul, domnule președinte, să intrați în istorie. Să fiți unificator.
Ca noi toți, de pe ambele maluri ale Prutului, să facem istorie…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *