UE / Nato

Pentru o zi, „Prietenii Moldovei” au transformat Chişinăul în capitală europeană

„Întâlnirea are loc într-o perioadă crucială a parcursului democratic şi european al RM, ţară care a devenit în acest ultim an mult mai dinamică şi mai cosmopolită şi, incomparabil, mult mai deschisă atât în raport cu propriii cetăţeni, cât şi în raport cu prietenii săi din afara ţării”, a menţionat Iurie Leancă. El le-a mulţumit tuturor reprezentanţilor ţărilor UE pentru sprijinul acordat, inclusiv cel financiar, care a ajutat guvernul să promoveze reformele.

Un an de „poveste de succes”

„Povestea de succes”, „cel mai dinamic partener al Parteneriatului Estic”, au fost calificativele la care au apelat oficialii europeni vorbind despre Republica Moldova. „Am dori ca reformele să continue deoarece deocamdată ele se desfăşoară în direcţia UE. Relaţia dintre UE şi RM până acum a fost o poveste de succes pe care am vrea s-o vedem continuată”, a spus Leo D’Aes, ambasadorul Belgiei în România şi, prin cumul, în RM, care a vorbit din numele Catherinei Ashton, Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă al UE, şi al Preşedinţiei belgiene a UE.

La rândul său, Comisarul european pentru Extindere şi Vecinătate, Stefan Fule, a remarcat că relaţia din acest an dintre Chişinău şi Bruxelles poate să se încununeze cu rezultate substanţiale. „Datorită acestui bilet proeuropean, care s-a resimţit puternic şi care constituie baza activităţilor în cadrul Alianţei, noi am reuşit să obţinem rezultate maxime. Calendarul integrării se află în mâinile voastre”, a menţionat oficialul european, adresându-se gazdelor.

În octombrie urmează să fie discutată cu Chişinăul o foaie de parcurs în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize cu RM. „Atât timp cât Moldova va îndeplini condiţiile care-i sunt înaintate vom putea vorbi despre termene foarte exacte pentru ridicarea vizelor cetăţenilor RM”, a precizat Franco Frattini, ministrul de Externe al Italiei.

„La alegeri urmează să decideţi în ce direcţie vreţi să mergeţi”

„Este foarte important că v-a reuşit să aduceţi Uniunea Europeană aici. Sunt sigur că la alegeri Republica Moldova va vota pentru viitorul său şi nu va mai avea de ales între Federaţia Rusă şi România, ci între trecut şi viitor, între un stil de viaţă şi altul, între un regim politic şi altul, între integrarea în UE şi stagnarea într-un model care este depăşit, cel puţin în regiunea noastră”, a declarat ministrul român de Externe Teodor Baconschi.

Rugat de jurnalişti să comenteze declaraţia liderului comunist V. Voronin referitoare la „standardele duble ale UE” faţă de ultimele două guvernări, Karel Schwarzenberg, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, a spus că PCRM a avut doar intenţii care nu au fost susţinute prin fapte. „PCRM s-a aflat la putere mai bine de opt ani şi în această perioadă nu s-au făcut reforme. Din câte cunosc, dl Voronin preferă să aibă o alianţă mai degrabă cu Rusia şi Kazahstanul, decât cu ţările europene. Deci rămâne iarăşi să decideţi dvs. în ce direcţie vreţi să mergeţi. Noi vom fi fericiţi să vedem Moldova printre ţările europene”, a afirmat ministrul ceh de Externe.

La întâlnirea cu „Grupul pentru Acţiunea Europeană a RM”, denumit neoficial „Prietenii Moldovei”, au participat şi cei patru lideri ai AIE – Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Serafim Urecheanu. În dimineaţa zilei, unii oficiali europeni, inclusiv comisarul european Stefan Fule, au avut o întrevedere şi cu preşedintele PCRM, V. Voronin.

Evenimentul diplomatic de ieri a fost unul fără precedent în istoria statului nostru şi a avut drept scop sprijinirea parcursului european al RM. De asemenea, a fost a treia întâlnire de acest gen de la începutul anului, după cele de la Bruxelles şi Luxemburg.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *