Actualitate

Pentru situatia de la Palanca inca nu se intrevad solutii

Tratatul dintre RM si Ucraina cu privire la frontiera de stat si Protocolul sau aditional, intrat in vigoare la 12 iulie 2001, dupa ce a fost ratificat de catre spicherul de atunci, Eugenia Ostapciuc si presedintele Vladimir Voronin, a generat numeroase probleme locuitorilor din Palanca, r-l Stefan-Voda. In aceste conditii, participarea premierului Vlad Filat la Adunarea generala a locuitorilor satului Palanca a atras, in incinta scolii medii din localitate, sute de persoane.

Pe ordinea de zi a intrunirii, prezidata de primarul satului, Larisa Voloh, au figurat mai multe chestiuni. Insa problema vizand gestionarea si administrarea portiunii de sosea Odesa-Reni – cu o lungime de 7 km 770 m, care trece pe teritoriul satului moldovenesc Palanca – si a terenurilor aferente, a eclipsat celelalte subiecte. Potrivit Tratatului de delimitare a frontierei moldo-ucrainene si Protocolului aditional, semnate in 1999, aceasta portiune a trecut in utilizarea partii ucrainene.

In prezenta prim-ministrului Vlad Filat, care a fost insotit de ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca, de seful interimar al Serviciului Graniceri, Mihail Bulat, de seful Serviciului vamal, Viorel Melnic, de presedintele raionului Stefan-Voda, Valeriu Berila si alti reprezentanti ai administratiei publice locale, primarita de Palanca a prezentat o informatie succinta, dar explicita privind esenta problemei si a enumerat motivele de ingrijorare ale satenilor. Printre altele, Larisa Voloh a specificat ca „acest subiect se discuta aprins in Palanca, deoarece terenul aferent al acestei portiuni de traseu include 928 hectare de pamant incluzand atat teren agricol, precum si zone piscicole, pasuni si unitati comerciale”.

O referire mai ampla la subiect a facut presedintele raionului Stefan-Voda. El a mentionat ca, in pofida multiplelor intrevederi cu reprezentantii Serviciului de graniceri al Ucrainei, accesul satenilor la portiunea traseului Odesa-Reni care traverseaza spatiul teritorial al RM e limitat. Localnicii ajung cu multa dificultate la propriile terenuri agricole, li se interzice sa se odihneasca pe malul raului Nistru, sunt amendati de catre politistii ucraineni atunci cand circula pe traseul Odesa-Reni, pe marginea caruia sunt instalate mai multe pancarte amenintatoare, gen „???????? ??????????” (comertul interzis).

In opinia lui Vlad Filat, problema este importanta nu doar pentru localitatea Palanca, ci si pentru RM in general si ea ar trebui abordata in complex. Drept dovada, seful executivului a amintit ca discutii privind delimitarea frontierei de stat exista si la Giurgiulesti, si la Novodnestrovsk, si la Basarabeasca. Totodata, el a remarcat ca mult- mediatizatul Tratat, chiar daca nu a fost semnat de actuala guvernare, urmeaza sa fie indeplinit, deoarece este un document international in vigoare.

In final, seful executivului i-a asigurat pe oamenii din Palanca ca guvernul va tine cont de interesele lor in procesul de negocieri cu partea ucraineana si a declarat ca nu va semna documentul cu privire la transmiterea terenului adiacent portiunii de traseu catre Ucraina fara a se ajunge la un consens cu localnicii. Ulterior, pentru toti cei sositi de la Chisinau a fost organizata o deplasare-fulger pe traseul cu pricina, unde am putut sa ne convingem la fata locului si cu propriii ochi de afirmatiile bastinasilor expuse la Adunarea generala a locuitorilor satului Palanca.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *