Integrare Europeană

Pentru vizele în UE a început numărătoarea inversă

„Este aproape incredibil cât de mult a reuşit Moldova să obţină în doar câteva luni”, a declarat Stefan Fule la conferinţa de presă susţinută împreună cu premierul Vlad Filat şi secretarul de stat spaniol Diego Lopez Garrido. Comisarul Fule a apreciat drept dinamice relaţiile dintre RM şi UE, menţionând că, din decembrie 2009, RM a reuşit să implementeze cu succes angajamentele asumate, ceea ce dovedeşte ataşamentul Guvernului de la Chişinău faţă de ideea integrării europene. Comisarul a precizat că scopul final al evenimentului de la Luxemburg este acordarea dreptului cetăţenilor RM de a circula liber în UE. De asemenea, el a vorbit şi despre dorinţa RM de a obţine un Acord de Comerţ Liber, Aprofundat şi Comprehensiv cu UE, ceea ce înseamnă accesul oamenilor de afaceri din RM la o piaţă cu circa 500 mln. de consumatori. „Încurajăm partenerii noştri din Moldova să dubleze eforturile şi să implementeze reformele necesare. Moldova nu este singură în faţa provocărilor”, a spus Stefan Fule. La rândul său, Diego Lopez Garrido a spus că UE susţine ataşamentul Guvernului de la Chişinău faţă de valorile europene şi a menţionat că urmăreşte atent şi evoluţiile din RM.

„Voi lua la control personal problema vizelor”

„În viitorul apropiat, la Chişinău va sosi o misiune de evaluare care va face recomandări foarte exacte referitoare la paşii noştri următori în dialogul privind liberalizarea regimului de vize. Invit această misiune să vină la Chişinău cât mai curând posibil, eventual, în următoarele săptămâni, astfel încât Guvernul RM să folosească inclusiv lunile de vara pentru a demara reformele necesare cu viteza maximă. Acest lucru ne va permite să cooperăm cu eficacitate maximă”, i-a îndemnat pe oficialii europeni premierul Vlad Filat. „Moldova este un stat european cu cetăţeni europeni, un stat care deja face parte din Europa unită la nivel de valori şi mentalitate, iar liberalizarea regimului de vize ne va permite să eliminăm acele bariere artificiale în calea unităţii cetăţenilor europeni”, a spus el.

Revenit la Chişinău, Filat a declarat: „Îmi asum să monitorizez personal modul în care vor fi implementate condiţiile pentru eliminarea vizelor de intrare în UE pentru cetăţenii RM”. Potrivit lui, reuniunea Grupului de Prieteni ai Moldovei, care include 19 state, a relevat susţinerea de care beneficiază RM în avansarea pe parcursul european, iar Polonia a propus alocarea a 50 mln. de euro ca sprijin pentru continuarea parcursului bun pe care îl are RM, idee susţinută de toţi ceilalţi.

De asemenea, potrivit lui Filat, ca rezultat al întrevederii cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii, aceasta a iniţiat deja acţiunile necesare pentru extinderea sprijinului acordat RM în ceea ce priveşte asigurarea accesului la surse de apă potabilă de calitate, prin elaborarea unei strategii naţionale structurate în acest sens. Totodată, a fost exprimat şi interesul clar al BEI de a consolida cooperarea cu RM în mai multe domenii: infrastructura drumurilor, construcţia conexiunilor energetice şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. „BEI va acorda RM, prin intermediul a două bănci comerciale, 40 de milioane de euro pentru creditarea, în condiţii favorabile, a întreprinderilor mici şi mijlocii”, a precizat prim-ministrul.

„Peste doi ani scăpăm de vizele UE”

2013 este un termen realist pentru ca RM să obţină o perspectivă clară privind călătoria fără vize a cetăţenilor moldoveni în spaţiul UE, a declarat directorul Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, în cadrul Clubului de presă APE, desfăşurat la Chişinău cu susţinerea Fundaţiei „Friedrich Ebert”. „Ar fi în defavoarea RM, dar şi a UE, să nu obţinem această perspectivă în doi-trei ani. Va fi interpretat drept un eşec al agendei de integrare europeană”, crede Chirilă. Potrivit lui, şi tărăgănarea procesului de către UE va diminua impactul liberalizării vizelor, în condiţiile în care tot mai mulţi moldoveni îşi redobândesc cetăţenia română. „Dacă UE ne promite regim fără vize abia peste cinci-zece ani, ne-am putea trezi că o treime din moldoveni nu vor mai avea nevoie de acesta, deoarece – ca cetăţeni ai României, adică ai UE – deja vor fi obţinut mult mai mult…”. Şeful adjunct al Direcţiei integrare europeană din cadrul MAEIE, Eugen Caras, spune că semnalele de la Bruxelles vin în susţinerea optimismului şi ambiţiei noastre, dar că nu trebuie să fixăm un prag exagerat al aşteptărilor, legat de o dată concretă.

APE a elaborat un set de recomandări pentru autorităţi, sugerându-le, între altele, să accelereze procesele ce ţin de: eliberarea paşapoartelor biometrice, reforma Serviciului de Grăniceri, crearea Sistemului integrat de management al frontierei, elaborarea unor acţiuni de sporire a securităţii documentelor eliberate cetăţenilor din regiunile de est ale RM etc. APE mai recomandă includerea reprezentanţilor societăţii civile în grupul interministerial de lucru pe problema vizelor şi crearea unei pagini web guvernamentale ce ar reflecta procesul de liberalizare a vizelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *