Actualitate

Pepinierele scot la vânzare 48 de mii de brazi

Înălţimea unui pom de Crăciun variază de la un metru până la şase metri. Cea mai mare cantitate, peste 23 de mii de bucăţi, sunt de până la un metru jumătate, iar preţul la pepinierele silvice rămâne neschimbat – 36 de lei pentru un metru. Pentru molizii mai înalţi de şase metri se mai achită un supliment de 100 de lei, iar la pin suplimentul este de 70 de lei.

Tăierea molizilor va începe în prima jumătate a lunii decembrie şi se va finaliza la 31 decembrie, în funcţie de solicitări. În prezent, Agenţia „Moldsilva” a transmis spre examinare Inspectoratului Ecologic de Stat demersul privind obţinerea autorizaţiilor la tăierea pomilor de Crăciun.

Directorul pepinierei din Iargara, singura din ţară care propune brazi în ghiveci, Ana Mişcenco, a spus că doritorii pot procura molid argintiu la preţul de 380-400 de lei pentru un metru. Molidul obişnuit costă 160 de lei un metru. Pinul în ghiveci se vinde la un preţ de 220 de lei pentru un metru. În prezent, în pepinieră sunt copaci de la 0,5 metri la 1,5 metri.

În cazul tăierilor ilicite de brazi din fondul forestier sau din alte spaţii verzi persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 de unităţi convenţionale iar persoanele juridice de 400-500 de unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii conform art. 122 al Codului Contravenţional al Republicii Moldova. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *