Astăzi 22 Octombrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 19:07
Abonamente

 

 
 

Actualitate 20 Iulie 2018, ora 16:08

PERICOL / O boală comună oamenilor și animalelor se răspîndește rapid în Moldova. Specialiștii bat semnale de ALARMĂ

Marime Font

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că în perioada caldă a anului, de rînd cu bolile diareice acute, frecvent se înregistrează o boală comună oamenilor și animalelor, în special la rozătoare, numită leptospiroza. Boala este una din cele mai răspîndite zooantroponoze pe teritoriul Republicii Moldova, îndeosebi în partea de nord a țării.  

De la începutul anului, deja au fost înregistrate trei cazuri de leptospiroză în raioanele Drochia și municipiile Edineț și Chișinău. Potrivit ANSP, analiza epidemiologică a arătat că pacienții s-au îmbolnăvit, cel mai probabil, în timpul pescuitului, sau a scăldatului în bazinele de apă, posibil impurificate cu eliminările animalelor, șobolanilor și a altor rozătoare care sînt surse și rezervoare de agenți cauzali – leptospire. Diagnosticul bolii a fost confirmat prin detectarea serologică a variantei icterohemoragice de leptospire, predominant, specifică șobolanilor, care provoacă clinică gravă cu afectarea rinichilor, ficatului și instalarea insuficienței hepato-renale.

La pacienții respectivi boala a decurs cu manifestări clinice destul de grave, însă cu însănătoșire. Unele cazuri înregistrate în alți ani au condiționat decesul unor bolnavi. Transmiterea infecției are loc prin contact direct cu animalele bolnave sau produsele biologice ale acestora, îndeosebi urina. Însă principalul factor de transmitere îl reprezintă apele de suprafață contaminate cu urina rozătoarelor, reziduurile neepurate de la fermele de animale, deseori amplasate pe malurile bazinelor de apă. Oamenii se mai molipsesc în timpul scăldatului, pescuitului, sau folosirii apei de băut din izvoare și fîntîni de cîmp, a produselor alimentare, fructelor și legumelor la care au acces rozătoarele. De asemenea, în timpul cositului și a altor activități agricole în lunci inundabile, în lipsa încălțămintei speciale etc.După o perioadă de incubație de opt-zece zile, apare febra acută de 38-40 grade, dureri de cap, în articulații, mușchi, îndeosebi ai gambelor, greață, vomă, uneori icter, ulterior semne de afectare a ficatului, rinichilor. Astfel, specialiștii atenționează că adresarea timpurie după asistență medicală în caz de îmbolnăvire asigură tratamentul efectiv și evitarea consecințelor grave. 

Sursa: noi.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Octombrie 2018, ora: 18:08

Participanții la Adunarea PDM, intervievați de presa de opoziție: Îi mulţumim lui Vlad Plahotniuc pentru atenţia pentru popor, pentru medicină, pentru şcoli

Au sperat că vor culege opinii negative din partea oamenilor prezenţi la Adunarea naţională a PDM, dar au auzit doar aprecieri și mulțumiri pentru munca depusă de democrați pe parcursul guvernării de 1000 de zile. Este vorba de instituţiile media care și-au făcut obișnuință...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2018, ora: 08:13

FSB și GRU - niște coloși pe picioare de argilă

FSB și GRU - niște coloși pe picioare de argilă Din editia print

Deceniile de ocupație și dominare ideologică sovietică a statelor din Europa Centrală și de Est în secolul XX au lăsat traume profunde în mentalul colectiv al populației din regiune.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 22 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

De ce e întuneric?

Opinia publică este intoxicată tot mai insistent de anumite personaje care, intenționat sau din ignoranță, promovează multiple diversiuni rusești, ambalândule sub formă de „analize”. De exemplu, un comentator local, specializat într-o gamă largă de domenii - de la meciurile de...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Ortodoxia ucraineană liberă – o speranţă pentru Basarabia

Scufundaţi în cotidianul nostru lipsit momentan de evenimente majore, tindem să nu dăm atenţie evoluţiilor geopolitice istorice, care au loc în aceste săptămâni în regiunea noastră.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cel ce judecă va fi judecat

Nu vreau să reiau de la cap la coadă aceleași discuții, aceleași învățăminte evanghelice și patristice, care ne cer foarte răspicat un lucru: să nu judecăm. Și totuși nu ne putem abține. Credem că pe toate le cunoaștem, că suntem în măsură să luăm piatra și să lovim.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Știm noi foarte bine cum merg treburile din patru în patru ani. Toate partidele de la putere se apucă de proiecte în ultimul an de mandat. Și se apucă serios.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

De ce la moldoveni omul rău îl conduce pe omul frumos?

Din punct de vedere lingvistic, antonimul omului frumos e omul urât, din punctul de vedere al moralei însă antonimul omului frumos e omul rău.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md

Cele mai noi articole Timpul.md